test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 22 March 2015

Resepi puding roti yang simple to do-it !

Smiley Sunday everyone ... kemarin mrs pip pigi pulau tiga with families ... memang awesome! tapi before buat entry pulau tiga tuuuu, mrs pip wanna share my puding roti yang  sangat senang untuk dibuat, dan sedap untuk dikudap-kudap pada waktu petang ...

mau dijadikan cerita, petang jumaat lepas, mrs pip ada lebihan roti, so daripada roti tu tidak dimakan dan rosak, bagus buat puding roti, mesti membangkitkan selera nafsu makan mrs pip and mr.Husband...

senang jerrr buat puding ni, bukan ada sukatan yang tertentu-nanti-kalau-silap-letak-bahan-puding-tak-jadi ... kalau buat kek tu, lainlah, kalau silap bahan atau cara membuat, kek mungkin tak sedap lah, rosak lah ...


bahan-bahan dan cara membuatnya untuk puding yang simple to do-it ni ...

- 6 keping roti dikerat empat bahagian

- satu gelas susu segar (kalau tiada susu segar, you all bolehlah bancuh susu tepung yang korang biasa pakai, bancuh ja seolah olah korang mau minum susu tu ... hah, lepas dah bancuh masukkan susu tadi di dalam loyang yang berisi roti yang sudah dikerat-kerat)

- satu sudu besar gula ditabur di dalam loyang

- dua sudu besar planta digodek-godek di atas lapis roti

- satu biji telur dipukul dan dituang rata di atas permukaan roti

- untuk menambah kesedapan puding roti ni, tabur lah kismis campur ke, atau pun chocolate chips di dalam loyang mengikut kesukaan anda (mrs pip tabur kismis campur sebanyak dua sudu besar)

- bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 25 minit dengan teknik double boiler di dalam oven menggunakan api atas bawah


tada ! inilah hasilnya ... puding berwarna kuning keemasan, dan siaplah sudah makanan untuk minum petang anda ... sangat mudah disediakan ...

jadi, nextime kalau ada lebihan roti tu, korang bolehlah cuba buat yer puding ni ....

p/s: kalau korang tak suka susu putih, boleh juga digunakan susu berperisa seperti susu perisa coklat, strawberry atau vanilla ...

selamat mencuba, cheers!

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017