test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 22 April 2015

Ada apa dengan salib ? ... bunyinya seperti " JOM MURTAD RAMAI RAMAI? " ....



kredit : Google

kecoh pula bila lambang salib ni dinaikkan di salah satu kedai di taman medan ... jadi bualan hangat juga di pelbagai media ... meh kita renung renungkan sejenak ada apa dengan salib ni .... 

di malaysia, saya yakin semua orang boleh memilih agama sendiri, then saya yakin kalau masjid dibangunkan di mana sahaja, seperti belum kedengaran agama lain marah marah suruh hentikan pembinaan masjid, so very alhamdulillah kan ....

tapi kenapa dengan salib? just becoz dorang ni golongan minoriti, as if sangat lah bersalah untuk golongan minoriti ini untuk beribadah .... agama islam itu indah, Allah tak larang kita hidup bersama bangsa agama lain kan .... so, why so marah when golongan ni dirikan churh mereka ? do they protest with your mosque?

I am a Sabahan ... I am inviting all of penduduk taman medan yang protest about this salib to come and see Sabah Negeri Di Bawah Bayu .... seriously, you need to come and learn to see how many churches we have here ... try drive from Kota Belud all the way to Kudat, and try counting how many churches we have here all the way .... but none of the muslims here sakit mata iri hati with all the churches ... opppsss, maybe cerita kita berbeza ....

when I was in primary school, the school itself have church ... ok, becoz the parents yang hantar anak sekolah at the school very the dermawan, they built the church .... but how about us, the MUSLIMS? how dermawan kita ni untuk bina masjid yang gah with our own money? .... my primary school, we don't even have a surau, untuk sembahyang, we just have a very small corner di bilik agama islam untuk sembahyang, and the muslim teacher will take turns to pray becoz we only have one small room that can accommodate only one person ....

then when I went to secondary school, I have to pass this two big churches, satu tu SIB punya, satu tu lagi RC punya church ... none of us bising bising about the church ... ohhhh, ok, becoz my school area ni,  kristian ni golongan majoriti .... so situasi saya dan orang di taman medan berbeza .... yang jadi golongan minoriti in my situation ialah we ... THE MUSLIMS ....

then, bila balik dari sekolah menengah, slalunya ada mubaligh mubaligh kristian yang muda, berpakaian sangat kemas (dan slalunya mat salleh), akan mendekati sesiapa yang mereka rasakan boleh menyertai gerakan dakwah kristianiti mereka ... but we never stop them, coz itu cara mereka berdakwah, and apa yang patut the muslims buat is jangan termakan hasutan mereka ... kalau mereka dekat dengan kami, we just say .... SORRY BROTHER, WE ARE NOT INTERESTED, WE ARE MUSLIMS .... then dorang akan cakap .... WE ARE SO SORRY ... dan akan berlalu pergi ... no kecoh kecoh .... aku dan agama aku, kamu dan agama kamu ... sah sah ada dalam surah alkafirun kan ... alhamdulillah, how nice is our holy quran ....

saya tak sokong mana mana pihak, tapi saya kecewa my muslims brothers and sisters sibuk nak runtuhkan rumah sembahyang agama lain, takut sangat hilang iman dan akidah ... but i tell you guys, itu takkan terjadi just becoz of the BIG RED CROSS yang digantung di dinding kedai tu ...

banyak lagi benda lain yang buat kita hilang akidah, hilang iman ... not the cross .... belajarlah hidup harmoni ... when I was in the college, I lived with five christian friends, I am the only Muslims in the house, I even went to church with them (but I just sit outside the church), alhamdulillah, I am still a Muslims .... we lived respecting each other ....

kawan kawan kristian saya tahu menjaga batas mereka terhadap saya ... mereka menghormati masa solat saya, masa puasa saya ... dan mereka tidak membawa daging babi ke dalam rumah kerana menghormati saya sedangkan pada waktu itu, I am the only muslims in the house ... mereka boleh sahaja makan daging babi di dalam rumah sesuka hati, tapi mereka sangat menghormati saya sebagai seorang muslims ...

kepada penduduk taman medan yang buat protest tanda salib, semoga kamu mempunyai hari yang indah ... berusaha lah untuk hidup harmoni dengan bangsa lain, agama lain ... kita di bumi ni, bukan hanya islam semata mata .... tapi allah jadikan kita pelbagai puak, suku dan agama untuk kita hidup harmoni dan hormat menghormati ....

kalau tak setuju dengan leteran saya, you all guys better tinggal di pulau yang tiada bangsa lain, agama lain melainkan bangsa korang korang ajer ... amacam, boleh tak?

even when you go to clinic, maybe the chinese doctor yang rawat korang, and korang ok jer
kalau masuk KFC sedap menjilat jari, maybe budak india yang buat segala burger and fries, and korang makan juga
kalau tengok astro, I gerenti you all layan juga segala movie and drama from oversea ...
etc etc etc ....

let's live in peace.

salam dakwah.

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017