test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Sunday, 5 April 2015

Memukul anak ???? .... perlukah ????

happy sunday semua .... semalam hujan so hari ni cuaca not so dry and hot like before .... best ja rasa when it comes to rain, can feel the coolness ....

Our 2 years old gummypie lil' iman semakin lincah ... ada masanya mood dia sangat baik *kebiasaannya*, dan ada masanya mood dia sangat terukkkkk *kadang-kadang, tapi when it comes to mood swing, huh! very difficult to handle oooo* ...

mrs pip tertanya tanya, kalau mood dia teruk, dia nakal, atau maybe super nakal, what should I do? perlukah kita pukul anak-anak kita yang just turns 2 years old? do they understand yang kita sedang marah kerana mereka nakal?


lil' iman plays pillow fight with his lil' bro 


lepas pillow fight, take a break drinking his milk

antara kenakalan lil' iman ialah memula dia minta dibuatkan susu ... so mrs pip pun buat lah kan, dia minum separuh and yang separuh lagi tu cer teka dia buat????? ....

dia tumpahkan atas kerusi, atas tilam atau pun atas lantai sesuka hati dia jer ... huh! bikin angin la kan ... lepas tumpahkan, mrs pip kena cuci semua tu lagipun untuk elak semut datang! ...

mula mula, mrs pip sangatlah berlemah lembut dan bertoleransi ...

"iman, you cannot simply spill your milk ok" ataupun

"why iman do this? (sambil tunjuk kesalahan yang dia buat). cannot do like this ni, later the mamang (that is what he call semua or any other insects) will come and bite you"

tapi ayat2 cantik dan lemah lembut mcm ni mmg dia tak makan saman ...

next thing yang dia buat ialah, buang segala mainan kecil dia pi bawah rumah melalui tingkap, dan expect mrs pip untuk kutip semua mainan dia ...

...."mommyyyyyyy, toys jatuh" dia punya expression bagitau toys dia jatuuh sungguh haru biru as if kalau toys tu jatuh boleh putus nyawa ...

next days .... "mommyyyy, give bird bird the toys" ..... ni satu lagi cara dia bagitau yang dia dah buang mainan dia tu then nnt ada birds yang akan datang ambil ....

memula tu, mrs pip pigilah kutip segala mainan yang dia buat ... bukan sekali dua dia buat, almost everyday ... mak mak sekalian, sila angkat tangan tinggi tinggi kalau setuju aksi anak anak sebegini buat kita rasa marah ?


letak ferrari dia di tempat tidur

dia bosan bosan main dengan kereta dia ni, then dia seret kereta ni di tempat tidur ! sungguh badang anak mrs pip ni kan .... kalau tak dapat tarik, dia akan buat muka nangis then ask mrs pip untuk tolong dia parking kereta ni di tempat tidur ...

aduhai anak, ni tempat tidur, bukan tempat parking kereta ....hurmmmmm *mengeluh kejap*

benda lain yang lil' iman buat ....

1) minta biskut, tapi bila mrs pip dah bagi, dia makan separuh, yang separuh lagi tu dia hancur hancurkan di atas lantai 

2) minta makan buah *lil' iman sangat suka makan segala jenis buah, so mmg kena perlu ada bekalan buah di dalam peti sejuk*, bagi dia makan, dia makan dua tiga suap, then lepas tu dia pigi satu sudut, keluarkan buah dari dalam mulut, then dia main buah tu kat lantai tonyoh tonyoh

3) ada masanya, dia pukul lil' amin di kepala secara tetiba tanpa sebarang alarm ...

4) minta sesangat untuk minum air, tapi halfway dia basahkan segala kerusi, tilam dan lantai ....

so..... perlukah kita pukul anak2 kita kalau mereka nakal .... kekadang mrs pip baca or dengar berita, anak anak kecil dipukul teruk just becoz of small kesalahan or kenakalan just like our lil' iman did ... nakal la sesangat buat mommy geram ....

memula, mrs pip decide untuk mengajar secara lembut, secara berhemah dengan harapan he will listen to his mommy kan ... tapi ni memang tak boleh makan saman ....

so, now mrs pip ada cara power untuk didik lil' iman, and based on my observation, lil' iman dah semakin kurang melakukan kerja kerja yang memeningkan mrs pip .... ngeee

1) kalau dia main dengan susu dia, tumpahkan sana sini .... mrs pip cakap

"iman, do you want mommy to tapap your hand ? (sambil buat aksi pukul lantai or kerusi and muka sangat serius)" .... tapap = pukul (pinjam dialek my husband) 

then dia buat juga, mrs pip pukul tapak tangan dia memula pukul level tak sakit, kalau tak nak faham juga, naikkan level kesakitan sehinggalah dia faham apa yang dia buat tu salah... tapi mrs pip tak da la pula pukul tapak tangan dia hingga biru biru .... cukup sehingga level yang buat dia rasa takut sikit ...

2)  kalau dia main dengan segala biskut or buah .... mrs pip cakap

"nextime dont ask for buah (or biskut) ... iman don't eat properly, you just play with the buah kan...so buah finish" .... dia sangat faham kalau kita cakap "finish" ....

3) mrs pip didik lil' iman to say 

"mommy, please make susu.... really want susu" .... ni maksudnya, lil' iman memang sangat sangat mau susu, so nowadays , kalau mrs pip tak layan yang dia mau minum susu, dia akan merayu rayu mau susu ... dia akan ulang perkataan "please mommy, mommy please ... make susu" beberapa kali ...

baru dia tau, kalau minum susu tak boleh main main , kena minum betul betul dan habiskan ....

so mommy out there, banyak ja cara yang bagus untuk mendidik anak, rotan tak semestinya tak elok, tapi tak semestinya juga elok kan ... for 2 years old kid, bagi mrs pip lebih elok didik dengan cara lembut terlebih dahulu, kalau still degil degil kena lah tukar the tune of teaching tapi still dengan cara yang berhemah ....

and nowdays, lil iman dah kurang buang mainan dia coz mrs pip selalu cakap 

"if you throw your toys, mommy will not take and give you your toys back" ... 

hahahaha, dan dia takut kalau dia tak dapat mainan dia balik ... nnt dia respon 

"mommy, please give .... iman nya toys" ....siap buat muka kesian .... 

and dia juga dah tak pukul his lil' bro coz mr.Husband teach him to pat pat his adik punya dahi sambil cakap "kesian adik, kesian adik" ... then he will muah muah and hug his lil'bro ...


what a brotherly love
*senang hati mommy tingu anak anak mommy jadi best friends to each other*

1 comment:

  1. Bsr suda amin. Cute.. Iman kurus da, hehe

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017