Monday, 13 April 2015

Pengalaman pumping breastmilk menggunakan pam susu jenama AUTUMNZ yang best!

hi mommies .... have a blessing day semua .... hari tu mrs pip buat entry, klik sini pasal beli pam susu yang awesome murah jenama AUTUMNZ kan from lazada (my favorite online shop so far) ...

so, after few days menggunakan pam susu ni, meh sini mrs pip nak buat review sikit ... pam susu BLISS from AUTUMNZ ni jenis single pump ok *since mrs pip suri rumah and not really kelam kabut untuk pam susu, so beli yang single jer la, lagipun murah sikit kalau banding beli yang double pump itewww* ...


ni la rupa pam susu tu yang dah dukeluarkan dari kotak ..


ni susunan pam susu autumnz yang still intact from the box kan ...
purple color, very sweet ... i loike! ngee

pam ni ada lima kelajuan, and level noise pam ni kira very low noise level ... kalau pam sebelah my chipumpum, dia relax jer tidur as if no sound dia dengar .... dan suction untuk pam ni mrs pip kira efficient ... so kalau pam susu, suction pam ni melekap dengan baik, dan semakin tinggi kelajuan, daya lekapan semakin kuat ...

for every 30 minutes pumping non-stop, mesin pam ni akan berhenti sendiri, then mommy kena restart pumping lagi ... ni biasa la kan untuk pam susu, mmg kena stop for a while untuk dapatkan sejumlah susu yang banyak, kalau asyik pam, tiada rehat, end up susu tu dgn sendirinya akan stop ... so kena rehat, bagi kantung susu refill dulu before start pumping lagi ....


my first pumping ... 
alhamdulillah, dapatlah 4 oz

untuk pam susu, banyak teknik yang mak mak sekalian boleh baca dari internet, cuma terpulang dengan mak mak sekalian, cara mana yang very effective untuk korang * mrs pip percaya, kalau mau pumping susu ni, kena ikut your body request la ok* ...

ada yang cakap guna teknik power pumping mcm ni:-

10 minit pam susu sebelah
10 minit tukar pam susu sebelah
10 minit rehat

then pam semula .... so total pumping ialah 40 minit ....
dan ada yang suggest kena pump 8 - 12 kali sehari ...

tapi berbeza dgn mrs pip ...  mrs pip pump

15 minit sebelah
then tukar sebelah 15 minit
then rehat 10 minit

then pump 10 minit sebelah
then tukar 10 minit pump susu sebelah

so total pumping is 50 minit ... and mrs pip cuma pump waktu tengah malam when my chipumpum tidur nyenyak, and awal pagi before my chipumpum bangun .... seriously, mrs pip tak boleh meet demand kena pump 8 kali sehari ... banyak eh kerja rumah kena buat, so pump bila masa mengizinkan jer la, jangan paksa2 diri untuk pump, coz once you get stress, susu tak keluar banyak ...

so time pump tu, just relax jer ... 


samada korang store guna botol, atau guna plastik khas untuk menyimpan susu (ni plastik khas is pre-steril ok, so selamat untuk store you ols punya breastmilk) ... guna plastik lebih jimat ruang untuk petisejuk korang ...


kalau cuak untuk guna plastik khas ni,
sila lah baca guideline yang diberikan oleh AUTUMNZ


ni feeding instruction
kalau terlupa mcm mana nak guna, refer jer kotak plastik ni
mudah kan!


ni pula storage guideline
ni penting untuk elak susu rosak atau 
bayi mak mak sekalian sakit perut minum susu rosak


ni pula storage instruction ...


ni bekalan susu yang berjaya mrs pip kumpul so far ...


ada masa masa tertentu, 
after 40 - 50 minutes pumping, cuma dapat
sekitar 2 oz jer ... 
it is ok, simpan jer susu tu ....


and sometimes boleh dapat almost penuh satu botol 4 - 5 oz ..

bagi mrs pip, sikit atau banyak susu yang dipam, just simpan ja elok elok susu tu ... jangan putus asa kalau susu yang dipam tu kuantitinya sedikit, dan jgn pula over excited kalau dapat susu yang banyak ... whatever it is, just bersyukur with what you have ... and rajin2 lah pam susu yer :) ...

nextime, mrs pip share my experience pula with gummypie yang minum susu formula seawal usia 10minggu .... before this, mrs pip ada buat entry breastfeeding with gummypie, it was a sad journey ...

to all mommies, never give up to give the best milk to your babies.... cheers.

happy parenting :)

Shop Your Branded Items at MySale.Com

Shop Your Branded Items at MySale.Com
A Must Try Online Shop for Branded Wear & Goods