test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Thursday, 7 May 2015

Pineapple chilled cheesecake .... ni kek orang malas ....


lil' Iman asyik asyik cakap ..."mommy, want cake" .... "cake please mommy" ... hurm, kena mandrem kek nampaknya my gummypie ni .... mrs pip kesian juga my lil' Iman ni really mau makan kek .... ermmmm, ni tiru siapa ni suka makan kek ....??? *jeling jeling kat mr.Husband tapi jari tunjuk diri sendiri* .... ngee ....

so, memandangkan mrs pip pon ekceli terliur liur untuk makan kek, so layan je lah request my gummypie ni kan .... kebetulan ada cream cheese, pineapple, and lemon dlm peti sejuk, mrs pip pon terfikir untuk buat pineapple chilled cheesecake ....

ada juga terfikir untuk buat butter cake, but since mrs pip malasssssssss sgt mau main bakar bakar di oven, buat chilled cheesecake lagi best, senang dan cepat kan .... tapi make sure korang cukup gelatin ok, nnt tak pasal pasal cheesecake korang tak cukup keras ....

jom intai intai bahan bahan dan cara membuatnya ....

(A) bahan untuk base 

150 gram biskut marie (mrs pip belasah guna vege cracker since biskut marie tiada stok)
50 gram nestum / milo
200 gram unsalted butter cair (tapi belasah guna planta)
kepingan aluminium

(B) bahan untuk kek

500 gram cream cheese
100 gram susu manis (mrs pip guna susu cap junjung)
1 biji lemon
7 kepingan nenas tin dipotong kecil kecil
3 sudu besar air nenas tin
3 sudu besar gelatin dicairkan bersama 7 sudu besar air panas

cara membuatnya ....

1 - untuk base, hancurkan biskut, masukkan nestum dan gaul bersama butter cair ....

2- lapiskan loyang dengan kepingan aluminium, masukkan bahan td di dalam loyang, tekan bagi padat .... mrs pip guna loyang saiz 22cm ....


mcm ni lah yer ...

3 - masukkan cream cheese dan susu manis di dalam mixer, pukul hingga kembang 
4 - grated kulit lemon ke dalam campuran, then boleh lah belah dua tu lemon n perah airnya ke dalam mixer
5 - masukkan kepingan nenas dan air nenas
6 - pukul adunan hingga kembang dan masukkan gelatin
7 - voila, dah siap ... masukkan adunan cream cheese ke dalam loyang yg ber'base'kan biskut td ...


yeah, dah siap ...

8 - masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan semalaman untuk rasa yang ummmmphhhh .... ngeee ... kalau tak sabar nak makan sgt, after 3 hours bolehlah makan yer ... yummyyyyyy said lil' Iman ....


bon apetit!
mmg kek orang malas kan ..... 

selamat mencuba ...

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017