test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 20 May 2015

Resepi senang telur kukus (Korean steamed egg)

hello semua ... how's your day? oooohhhh, mrs pip still terasa kehilangan my grandma last week :(( sob sob .... but life goes on ....

just wanna share hari tu mrs pip buat telur kukus or steamed egg ... ekceli, ni korean recipe, kalau google, resepi ni senang ja mau cari ... bagi korean, resepi ni dikenali sebagai gyeranjjim ....

mrs pip simplify the recipe, heheh dah malas sangat mau ikut standard procedure kan, so kita buat yang senang senang ajer ....


ni la rupa telur kukus yang mrs pip buat ...

bahan bahannya:-

4 biji telur gred A
1 batang daun bawang dipotong halus
1 biji bawang merah dihiris halus
2 sudu besar susu serbuk dicairkan bersama 30ml air suam
serbuk lada hitam dan garam secukupnya

cara membuatnya:-

goreng bawang merah hingga keperangan
pukul telur hingga kembang dan saringkan
masukkan bawang yang telah digoreng ke dalam telur yang telah disaring
kemudian masukkan daun bawang 
tambahkan susu yang telah dicairkan bersama serbuk lada hitam dan garam
gaul campuran tadi bersama telur hingga sebati
masukkan campuran ke dalam mangkuk tahan panas dan kukus selama 20-30 minit

dah siap! resepi yang sangat mudah untuk dicuba .... korang bolehlah juga variasikan resepi ni mengikut citarasa anda ... kalau ada yang nak simpan udang pun boleh juga, potong udang kecil kecil dan campurkan dalam telur tu ....

selamat mencuba ...

bon apetit.

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017