test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Friday, 15 May 2015

Tips cara menyimpan ikan agar tahan lebih lama di dalam peti sejuk

mrs pip just wanna share tips mudah dan senang untuk suri suri rumah kan ... i think dah ramai yang guna tips ni kot .... tapi share je la kan tips mudah dan senang agar ikan tahan lebih lama di dalam peti sejuk .... ni bukan untuk ikan ja tau, daging pun boleh ....


ikan yang dipek sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk

selalunya, when mr.Husband beli ikan, mrs pip akan bersihkan ikan, buang segala perut dan insang, then cuci bersih bersih .... lepas tu , mrs pip akan cincang beberapa ulas bawang putih, campur sedikit serbuk kunyit dan garam .... kemudian gaul ikan tadi bersama campuran tersebut .... *tips ni mr.Husband yang ajar ekceli :)*

so, lepas dah gaul rata semua, mrs pip akan pek kan ikan ikan di dalam plastik yang bersih ... boleh lah pek beberapa ekor ikan di dalam satu pek untuk sekali masak .... let's say mrs pip and mr.Husband cuma berdua kan, so mrs pip pek dua ekor ikan dalam satu plastik untuk sekali masak, so cara ni mudah kan mrs pip memasak nnt ...

tiap kali mau masak ikan, kan senang cuma perlu keluarkan satu plastik beg ja, so ikan ikan yang lain still beku di dalam peti sejuk .... cara ni kan akan buat ikan tahan lebih lama dan kerja memasak pun mudah ... 

tak perlu sekali harung keluarkan ikan dari plastik then cuma nak masak satu ikan ja pon, lepas tu ikan lain masuk semula dalam peti sejuk .... 


yang ni pula daging segar
mrs pip potong kecil kecil, then pek dalam plastik 
(mrs pip pek dalam milk storage bag, mrs pip recycle plastik beg tu)

yang daging ni, mrs pip campur time masak bubur lil' Iman ... ekceli lil' Iman tak makan pun daging tu, mrs pip just buat sebagai perasa untuk bubur lil' Iman .... 

lepas ni, bolehlah suri suri semua guna tips ni agar ikan / daging tahan lebih lama di dalam peti sejuk .... happy trying everyone ....

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017