test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 2 September 2015

Roselle 'Ribena' in the garden .... banyaknya!

salam semua....

yesterday, mr.Husband said eh eh, buah roselle tu sudah banyak, so bolehlah petik ... mrs pip okey ja, riang ria di hati nnt boleh buat jus roselle kan ... lagi lagi si lil' Iman tuuuu mmg sukaaaaaaaaaaaaaaaa sgt minum jus roselle ....


yeah! roselle yang banyak

dulu dulu time mr.Husband cakap buah ni boleh buat jus ribena, mrs pip agak skeptikal ... eh eh , ya ke ribena ni ? ... boleh minum ka jus roselle ni ... time tu mr.Husband sendiri pon ndak tau nama buah ni roselle, they all here called it buah ribena .... 

until mrs pip google cari nama buah ni, and now i know this is what they called roselle ... lepas tu siap cari resepi untuk buat jus roselle ....


dapat dua besen ni, berliter liter la jus roselle mrs pip boleh buat kan ...

jus roselle ni seriusly mmg sedap diminum pada waktu panas, minum sejuk sejuk fresh from the peti sejuk mix with a few slices of lemon, walla ... mmg awesome sangat ...


memula, cuci bersih bersih buah roselle ni 
lepas tu kopek kulit, buang biji di dalam
dah kopek kulit, boleh la sedia utk direbus


ni roselle yang sedia utk direbus
resepi asal utk buat jus roselle ni, mrs pip dapaty from the goodyfoodies blogger, 
korang boleh intai intai resepi tu kat sini ...

mrs pip guna :-

40 biji roselle
1/3 cup x 5 gula perang
4 liter air

rebus jus roselle hingga mendidih, kemudian masukkan gula perang dan matikan api... jus akan mendidih lebih kurang dalam 15 minit ....


yeah, lepas dah siap direbus, bolehlah disejukkan dahulu,
saring kulit roselle tu, then masukkan di dlm peti sejuk ...

so, selamat menjamu selera ... resepi yang sangat simple, sedap diminum ketika jus sejuk cold from the fridge bersama potongan lemon .... sambil santai santai baca buku kegemaran di waktu petang bersama cookies yang sedap sedap yummylicious!

cheers!


No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017