test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 29 November 2015

Resepi rice fritters yang senang dan sedap ... memang yummylicious!

salam semua .... hujung2 minggu macam ni, tambah tambah lagi dengan cuaca hujan, memang sedap kalau dapat makanan yang panas2 macam ubi goreng ka, pisang goreng ka, or whatsoever hot fritters giteww kan ....

so, siapa yang mau makan rice fritters??? eh eh, apa tu ???? alah, mcm kuih pulut goreng tu, cuma yang ni kita ganti dengan nasi biasa .... then tambah bahan2 sesuka hati yang berkenan dgn selera memasing ....


so, marilah intai2 resepi daripada mrs pip ... quite sometime juga mrs pip ndak upload resepi ... mrs pip ni bukan pandai memasak pon, setakat resepi orang malas yang simple simple tu bolehlah ... kekadang kita ni ada ja bahan2 tu semua dalam dapur, tapi malas sesangat mau fikir apa mau buat dgn semua bahan tu kan ...

Bahan - bahanya

1 gelas tepung gandum
beberapa helai daun bawang dihiris
semangkuk (saiz kecil) nasi 
1 biji telur
2 biji bawang merah dihiris halus dan digoreng
semangkuk (saiz kecil) labu kuning yang sudah direbus dan dihancurkan
gula dan garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara membuatnya

1- Masukkan sedikit air di dalam mangkuk, kemudian pecahkan telur dan kacau
2- Masukkan daun bawang yang sudah dihiris dan bawang merah yang sudah digoreng
3- Masukkan tepung
4- Tambah air perlahan lahan dan kacau hingga adunan sedikit cair
5- Masukkan labu kuning
6- Masukkan nasi
7- Masukkan gula dan garam
8- Kacau adunan hingga sebati, pastikan adunan tidak terlalu cair, dan tidak terlalu keras
9- Panaskan minyak, guna api sederhana panas ... bolehlah menggoreng .... saiz kuih tu terpulang kpd korang
10- Once gorengan tadi berwarna kuning keemasan di kedua-dua belah, bolehlah diangkat ...


tada! inilah hasilnya


sesuai dimakan terus, atau dimakan bersama sambal / sos

it's too much kalau 4 biji ni dimakan sekali, no no no .... rosak my diet! ngee


utk makanan orang diet kan ouch mrs pip kan on diet, so tekniknya ambil mangkuk, potong rice fritters ni dalam potongan yang kecil kecil, dan makan perlahan lahan, sedap diminum bersama teh panas tanpa gula ... sesuai la dgn cuaca yang hujan2 sejuk gitewww .....

ni cara untuk mengurangkan kuantiti makanan, sesekali perlu tipu otak kita ni kononnya kita makan banyak diet punya pasal, kita makan ala kadar  ... yang dalam mangkuk tu, mrs pip cuma makan dua biji fritters yang dipotong pada potongan yang kecil kecil .... kalau sesiapa yang on diet, bolehlah cuba teknik mrs pip ni :))


ni la gelas yang mrs pip guna utk sukat 1 cawan tepung :)), seriuosly, this is my treasure glass! asal mau fritters, or fried pancake, mmg sukat tepung guna cawan ni, then kalau mau minum hot drinks pun guna cawan ni , as if tiada cawan lain yang boleh pakai ... pendek cerita, ni fav cawan mrs pip T_T ...

tips

kalau korang ndak suka dgn nasi, atau sayur labu kuning tu, boleh ja ganti dgn udang segar yang dihiris, atau sedikit ubi kentang yang dilenyek .... kalau mau something spicy, boleh ja tambah serbuk kari daging atau serbuk cili, dan kalau mau bagi warna tu lagi cantik, tambah sedikit serbuk kunyit ....

see, semua bahan2 ni, selalunya ada ja di dapur rumah korang kan, unless dapur orang bujang, tu lain la ceritanya kan ....

cheers! selamat mencuba.

Saturday, 28 November 2015

Tips jimat duit .... Jomlah berkebun ....

;) sejak GST hari tu, mr.Husband berusaha bertanam tanam so nnt boleh jimat sikit beli makanan dapur, moreover, ada tanah walaupun sekangkang kera, better juga diusahakan ...

ni memang tips jimat duit ....


serai yang dipetik dari kebun,
walaupun cuma dapat few batang mcm ni, 
tapi bolehlah guna untuk masak ikan nnt


yang ni pula labu kuning,
selalunya mrs mix dalam bubur lil' Amin,
and kekadang tumis untuk hidangan tengahari mrs pip ;))

memang awesome tiap kali dapat hasil dari kebun .... 

Thursday, 26 November 2015

Bad cake!

hello .... hari tu mrs pip ada buat muddy chocolate cake, utk lil' Amin, klik la sini .... mrs pip ni bab2 deco kek memang failed hokey ... bagi mrs pip, kek coklat ni sedap, tapi deko inside out mmg teruk!

percaya tak ..?????

sila lihat .....


v
v
v
v
v
v
v
v




sila skrol lagi



v
v
v
v
v
v
v
v

tada!


what a bad cake deco ! 
dush dush, face slap

tapi rasa kek ni sedap wooooo .T_T

Wednesday, 25 November 2015

Tips buat DIY home-studio sendiri .... semudah ABC tau ...

hi semua .... recently lil' Amin celebrate his 1 year old birthday ... tiada celebration  potong2 kek pun, just mrs pip buat kek saja saja utk lil' Amin, tapi dia makan secalit ja pun, yang selebihnya, sendiri mau faham2 la kan .... masuk perut siapa? ahaks ....


mrs pip mmg suka ja shoot gambar lil' armies, tapi nowadays mmg susahnya mau ambil gambar dorang yang best2 ... kalau mrs pip suruh posing, bukan dorang busy posing, tapi busy mau rebut kamera ... adus! dorang la pula yang mau jadi jurukamera ... huk huk huk ....

so hari tu, mrs pip kononnya mau shoot lil' Amin *while lil' Iman tengah sleep sleep* , so mrs pip buat la props dulu kan, mau shoot ala ala studio style gitew.... kebetulan ada extra kain 5M ni, bolehlah buat background .... 

ok, time mau pasang kain ni, lil' Amin busy pula mau tarik2 kain ... aduhai anak mrs pip ni, ndak mau cooperate sama mommy aaaaa ... time ambil gambar, selalunya dia suka ja la posing, tapi time ni, lil' Amin punya posing semua ndak menjadi *terasa mcm mau hire pro photographer, di Membakut ni ntha mcm tiada ja* ....

mrs pip bagi bola, habis dia buang tu bola, selalu dia hug hug bola ... then bagi few toys lain, semua pun dia throw, sambil cakap "buah buah" yang bermaksud "buang ... buang" .... mrs pip ambil dlm 20 snaps, mcm satu pun tiada yang jadi, so ni la hasilnya >>>> gambar lil' Amin yang sungguh buat mommy rasa mcm annoying face slap kejap... 

so, mommies .... kalau mau ambil gambar ala ala studio tu kes jimat duit mcm mrs pip, buatlah background sendiri ... boleh ja guna selimut ka, tuala ka , pandailah2 jadi kreatif hokey ... then pasal tiada studio lighting, pastikan background korang tu di buat di tempat yang cukup pencahayaan ... jgn membelakangkan cahaya matahari hokey, nnt gelap pula gambar ...

then, utk props tambahan, mcm mrs pip guna mainan anak2 ja, so nampak la ceria sikit our DIY-home studio tu kan ... once semua sudah ready, bolehlah bagi anak berposing di studio rekaan sendiri ... plus, berdoa banyak2 yang anak2 korang mahu bekerjasama ... 

for info, kain yang mrs pip guna tu cuma RM3.80 semeter , so kalau korang mau buat background nextime, korang pun bolehlah cari kain yang murah dan lepas guna, simpan ja kain tu elok2, nextime boleh pakai lagi kan ...


mrs pip suruh smile mau shoot, dia angkat pula bola ni depan lense
aduhai my son, mommy mau gambar amin, bukan mau ambil gambar bola T_T


aksi nakal lil' Amin, bukan mau duduk bagus2 .... busy mau kacau itu ini


Semua props yang mrs pip letak, satu persatu dia buang ;(


innocent face la tu ...

mommy tired mau jd photographer lil' Amin, nextime lagi la mommy snap snap gambar lil' Amin, tunggu lil' Amin ada mood hokey ... background pink with star star tu mommy suka tau, nnt guna balik background ni hokey :)

muah muah, xoxo lil' Amin mucho mucho ...

Tuesday, 24 November 2015

Kecuaian Mrs Pip .... sukar maafkan diri sendiri!

salam semua ... just wanna share my panic experience pabila lil' Amin jatuh dari sofa ...


this is lil' Amin, at the age of 11 months, dia memang suka sangat panjat2 sofa ni ... once dapat panjat, lil' Amin mesti buat muka senyum gembira berjaya panjat sofa ... and tiap kali panjat sofa, mrs pip akan suruh lil' Amin duduk ... 

lil' Amin : (panjat sofa)
mommy : Amin, sit down ... sitttttttttt downnnnnnnnnnn ....
lil' Amin : (faham apa yang mommy cakap, terus turun dari sofa)

last 2 weeks, after bagi lil' Iman makan, mrs pip masuk dapur kejap untuk ambil penutup mangkuk, kiranya untuk tutup makanan lil' Iman yang ndak habis itewww ... it was like few seconds ja, lil' Amin panjat sofa, and belum sempat mrs pip asked him to sit down, lil' Amin sudah gedebuk jatuh, kepala kena tiles! salahkan diri sendiri juta juta bintang di langit, cuainya mrs pip ni

mrs pip cepat2 ambil lil' Amin yang menangis kesakitan, boleh tahan juga la dia menagis ... mrs pip peluk lil' Amin bagi dia comfort dulu, then ambil minyak untuk sapukan di kawasan kepala dia yang benjol ....cian anak mommy, benjol dekat kepala .... Allah ja yang tau mcm mana perasaan mrs pip time tu ... mommy very very sorry ya Amin serius mrs pip keluar air mata time tu 
kalau ada kunyit hidup, boleh la sapu dekat area yang lebam tu, but unfortunately none in my kitchen kunyit hidup ni (petua mak mentua) ....

mr. Husband was not at home working, and after jatuh ja, lil' Amin lepas habis nangis (around 6.00pm) terus tidur , siap kepala berpeluh2 time tu .... and yes, I'm panic but I still able to control myself at that time .... mrs pip peluk lil' Amin for sometime, then put him to bed, and checked him every 10 minutes , check kalau2 dia muntah or ada darah keluar from his nose/mouth/ears or not .... then call mr.Husband and told him the situation ...

punya lama lil' Amin tidur without bf that nite, mmg buat mrs pip a bit risau .... only after midnite lil' Amin bangun minta bf ... and tengah malam tu, mr.Husband balik, and check lil' Amin and it seems like he's ok, jadi kami decide not to bring him to hospital ...

to mom out there, please take care of your kids safety especially at home ... kita ni kekadang kita rasa di rumah sendiri adalah tempat yg paling selamat untuk anak2 , tapi sebenarnya di rumah tu la lagi banyak bahaya
e.g. kedudukan sofa yang tidak sesuai boleh buat anak kecil jatuh mcm mrs pip punya kes, kawasan dapur yang tiada pintu pembahagi / pagar buat si anak kecil masuk dapur habis semua barang dapur dia selongkar, nnt terkena pisau tajam, amacam?


lil' Amin yang bebas bergerak dan ndak perlu memanjat :)


learn from the experienced, mrs pip pindahkan sofa tu ke tempat yang lebih sesuai, even if lil' Amin panjat2 sofa tu nnt, dia ndak kan jatuh ... and lil' Amin lebih selamat bermain di ruang utama tanpa memanjat, mommy pun not so worry lagi takut lil' Amin jatuh lepas ni ...
 
so mommies, please take care of your toddler ...

cheers ... happy parenting.

Monday, 23 November 2015

Lil' Amin berusia setahun ... my sweet tom tom bak ...

entry lewat ...

lil' Amin now 1 year old (11.11.15) .... besar sudah anak mommy ni kan .... busy belajar berdiri sekarang, sudah boleh lepas lepaskan tangan, then berdiri agak lama berbanding sebelum ni .... gigi pun ada 8 batang, but soon mcm mau tambah 2 batang lagi :)) .... nowadays, dua tiga menjak, suka ja bite kaki lil' Iman .... aduh! lucky la your abang not bite you back ....


lil' Amin 1 year old potrait photo

v
v
v
v
v

layan ja posing lil' Amin yang agak malas untuk bergerak .... ni no mood la ni, just woke up kan then mommy paksa paksa posing glamer gitewww ....















to my sweet lil' Amin, cepatnya masa berlalu, terasa mcm baru ja mommy lahirkan lil' Amin tau .... from a baby, now become a toddler ... grow up healthy, and be good to everyone ... people might hurt you, but it is ok, just don't hurt others .... anak mommy must grow up strong with good heart hokey ...

the rest, mommy tulis di kad lahir ... tunggu 18 tahun baru boleh baca, ngee! xoxo juta juta cinta ....

Saturday, 21 November 2015

Cara memberus gigi yang betul .... " mommy mommy, brush teeth "

entry lewat.

yeah, lil' Amin start belajar berus gigi sendiri :)) .... ekceli, lil' Amin nowadays ni semakin menjadi jadi dia punya observant , apa ja yang lil' Iman buat, kalau boleh dia pun mau buat ... so when he saw his hyung brush teeth, dia pun busy mau rebut-terus-jadi-hak-milik-sendiri barang2 lil' Iman .... hurmmm ....


so hari tu mrs pip beli la berus gigi sama kaler tapi lain pattern, satu untuk lil' Iman, n satu lagi utk lil' Amin .... lil' Iman mmg ada masalah gigi buruk, and mmg ada plan untuk cabut his gigi, tapi kena tunggu till next year, kalau keadaan gigi lil' Iman makin teruk, so we will bring him to the pead dentist ....


lil' Amin yang show off to his hyung kununnya pandai berus gigi, while his hyung jadi pemerhati bebas ... tapi lepas tu, lil' Iman jadi tutor ajar lil' Amin berus gigi , mmg dasar abang yang baik gitewww ....


yeah, sesi belajar memberus gigi selesai ... lepas ni lil' Amin bolehlah berus gigi sendiri , no need mommy to help la kan since lil' Iman dah jadi tutor sungguh2 ajar lil' Amin tadi , ngee ;))


end of the session.

Friday, 20 November 2015

Entry suka suka #1 ... life, please be good to me ...

salam semua ....

many unexpected things happened recently .... ada yang bagus, ada yang ndak bagus .... so, mrs pip anggap semua tu cabaran hidup ... yang bagus tu, syukur kepada Allah, yang ndak bagus tu, minta tolong kepada Allah agar semua dipermudahkan hendaknya .... life must goes on in good or bad time kan ....


my two babes

mr, Husband has a new 'project' *bab ni kalau semua sudah settle, then only mrs pip share share what is the new project hokey*, so he is always not around nowadays, but as a wife, it needs a lot of understanding ....  

anak anak pun semakin membesar .... lil' Amin is 1 year old now, soon lil' Iman will turn 3 early March next year boleh hantar pigi playschool sudah .... while mr.Husband settle his new project, mrs pip pula buat list things-to-do-2016 .... amboi, awalnya buat planning???? mesti mau ma buat planning, jadi ndak jadi tu cerita lain kan .... you all pun better start planning your 2016 hokey, ahaks!

watching tv ni, ada the house cerita keluarga maembong, tapi mcm bosan ja tingu program ni .... semakin banyak pula program membosankan di astro nowadays ni, yang program stailo ke idok tu pun makkkkk aiiiii, membazir ja buat program mcm ni ... didie tu mmg mrs pip suka ja, tapi the content of the program mmg very the no-no with mrs pip .... we can't pleased anyone anyway kan ....


busy lil' Iman yang mengira untung

life, please be good to me :) .... cheers!

Thursday, 19 November 2015

Muddy chocolate birthday cake .... when lil' Amin turns one ....

hello semua .... anyong ....

recently our little darling lil' Amin berusia setahun (11.11.15), but there is no birthday celebration, daddy was super duper busy, so it's ok for mrs pip for not celebrating his birthday no candle blowing ... 

moreover, i'm not a kinda person yang rasa wajib tiup tiup lilin celebrate birthday, just doakan yang baik2 for the kids is more than enough .....sob sob sob .... cepat masa berlalu, dah setahun sudah si lil' Amin ni ....


pasal mrs pip mmg suka coklat kek, so kita pun buat lah coklat kek kan .... yummy yummy dasar ndak sedar diri sedang berdiet memang makan pun sedap ni, ni kek mmg very the muddy with chocs hokey .... sorry with the final touch, ahaks punya la selekeh my hiasan ni, tapi yang 'A' tu for Amin ....


korang rasa mcm mana la isi dalam kek ni??? kek ni ekceli chocolate butter cake dua layer, then mrs pip put chocolate filling rich with chocolate chips in between, however chocolate filling tu mcm not so menjadi, so mrs pip put another whipping cream yang telah dipukul sehingga gebu ....


lepas tu, lebihan whipping cream tu mrs pip guna untuk balutkan kek ni, dan guna garpu untuk buat garisan garisan tu .... mulanya mau balut dengan almond nibs, tapi punya malas mau bakar tu almond, so just garis garis mcm ni pun ok ja 

kek untuk lil' Amin, tapi lil' Amin bukan makan pon, just setakat calit sikit di mulut dia ja, siapa yang makan selebihnya? *sila tunjuk diri sendiri* ... 

to lil' Amin, happy sweet birthday, nnt once Amin sudah besar, mommy make a nice cake for Amin hokey .... and since mr.Husband so busy and was not around during his birthday, mrs pip ok ja ... kekadang, ada masa masa tertentu it's hard to choose antara kerja dan birthday anak, small matters and no hurt feelings for mrs pip .... hidup perlu bertolak ansur ....

mr.Husband, let's celebrate lil' Amin's birthday together nextime ....  

Wednesday, 18 November 2015

Kitchen appliances yang menyenangkan .... Rice Smart by Tupperware

hari tu mrs pip bought rice smart from tupperware ... harga pun boleh tahan, tapi since mrs pip beli guna sistem 'HUI' time tu cuma ada 3 orang ja yang mau main hui utk beli rice smart ni, so ndaklah terbeban sangat untuk dapatkan sebuah rice smart ni ... Harga rice smart ni untuk di Sabah >>> RM308.00 kalau ndak silap....


ekceli, mrs pip ni just recently 2 years now become a big fan of tupperware, ahaks! so, mmg suka la beli barangan tupperware buat koleksi .... kalau harga barang tu mahal, tapi mrs pip sangat sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa itew barang, mrs pip ada dua cara untuk beli :) 

1) jom main HUI >>>> alah, ni biasa ja orang buat kan, kita buat group utk collect duit kan, then cabut undi utk ikut turn bila kita akan dapat duit tu ... tapi ni gamble la juga, kang nnt group member yg dah dpt duit sebelum ni tetiba cabut lari, hah! kan naya korang tak dpt duit korang balik ... so yang guna sistem hui ni, ensure group member korang ni org yang mmg jujur dan boleh dipercayai ....

2) kumpul duit sendiri >>>> yang ni selamat, sendiri kumpul duit kan, once dah cukup duit, bolehlah beli barang yang diidamkan .... don't hutang hutang hokey ...

Banyak ja rice smart yang generik di pasaraya, tapi still gatal sangat mau beli brand tupperware *membazir duit sendiri tapi sungguh puas hati* walaupun agak mahal utk golongan marhaen mcm mrs pip ni, tapi senang mau cerita " I trust the brand" punya pasal lor ...


so far guna rice smart ni, menyenangkan mrs pip utk kaut beras time mau tanak nasi ... mmg stores for easy use .... kekadang jadi surirumah ni, ada masa benda2 kecil pon malas nya mau buat, still thinking mau beli itu ini segala jenis kitchen appliances utk mudahkan kerja .... 

ni kalau ndak beli pun ndak apa, tapi apa salahnya beli barang yang dipercayai boleh tahan lama kira mcm aset utk surirumah la kan utk kegunaan sendiri kau beli HP mahal2 mampu ja, beli makeup MAC ok ja ...

yang koleksi lain, kita cerita lain waktu yer!

so, anyone wanna buy? get yours at the nearest tupperware outlet hokey ... cheers!

Gembira di bulan November 2015

kenapa perlu gembira di bulan Novmber????? hey why not! ....

#1 - kerana semakin ke penghujung tahun

#2 - kerana lil' Amin berusia 1 tahun pada 11.11.15

tapi sebab gembira yang paling ketara

#3 - kerana berat badan dah turun!!!!!

hehehehe .... berjaya juga buang ketul2 lemak ni kan .... diet yang berjaya , thanks to mr.Husband yang banyak bagi support .... kalau mau baca entry terdahulu bout my diet style, klik sini


alahai my cantik ugly feet  .... oooppppsie, sorry :)

so lepas ni, my next challenge, to kick off that 3kg by end of December ..... oh gosh! ni yang paling susah mau buat coz it's December la dude ..... banyak keraian, banyak makan lorrrr ..... adus!!!!

whats' the secret ???? daripada 70kg (July), then down to 67kg (Oct), then down to 63.7kg (Nov) .... next entry kita share hokey .... mrs pip ndak ambil sebarang pil pelangsingan badan or what so ever diet foo

Tuesday, 17 November 2015

When lil' Amin turns 11 months .... 'aku budak baru belajar'

entry lewat.

pada usia 11 bulan, lil' Amin belajar untuk berdiri sendiri, but after few seconds, sure dia terduduk balik ... usaha tangga kejayaan ! rumah habis bersepah, ni sengaja la ni sepah sepahkan barang so nnt mommy terpaksa bersihkan rumah, saja ja bagi mommy exercise kan ...



muka lil' Amin yang super cute *ahaks*


besarnya mata, lil' Amin tingu apa tu????



lil' Amin sekarang ni, kalau kita pegang mainan yang dia tengah main, mak aiiii sudah pandai marah ... so, better biarkan dia main sendiri dengan gumbira .... plus dia banyak babbling, biasalah kan budak baru belajar bercakap .... 




ni semua mainan lil' Iman, but since lil' Iman tengah sleep sleep, jadi bolehlah si adik conquer semua mainan si abang .... berbunga bunga hati si lil' Amin ni ....





alahai anak, banyak2 mainan, camera cover mommy jugalah yang kau mau kerjakan .... hurmmmmmm, kang mommy ambil, dia nangis la pula, nnt si abang yang baru tidur tu boleh terbangun dengar tangisan nyaring si adik!










nevermind la anak oooiiii, just play happily la kan, camera cover pun camera cover la, ni segala jenis tractor/lorries ni ndak interested ka mau main???? sebab abang still sleep sleep lagi kan, tiada kawan utk berebut mainan, so langsung ndak mau main semua mainan ni kan .... kang abang kau bangun, tiada chance kau mau main semua ni , si abang la conquer kan ....






apa lah yang best sangat dengan camera cover tu ...????? give mommy ...... please ............. lil' Amin buat buat ndak dengar la pula mommy panggil minta tu camera cover ....












 lil' Amin pada usia 11 bulan, dia ada 7 batang gigi, and coming soon 8 batang kan ... lucky lil' Amin ndak bite bite mommy kan .... dan he still breastfeeding exclusively ... hope anak mommy yang seorang ni, growing up healthy and be good to your abang Iman ok ....

xoxo, love lil' Amin so much!
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017