test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Wednesday, 30 December 2015

Japanese boy in the house .... arigato gozaimas .... T_T

tengah kemas2 folder do laptop .... adoi, laptop mrs pip ni, folder dia punya la chaos betul , sana sini mcm2 folder ... ni perlu spring cleaning ni! ingatkan rumah ja perlu spring cleaning, no no no, laptop pun perlu tau! ni folder2 semua, ada yang sudah tidak relevan langsung, buat penuh memory ja simpan kan, lebih baik buang dalam rubbish bin ....

so, time time mengemas folder ni, ternampak lah gambar2 lama ... eh eh, ni bila pula ni ada japanese boy dalam rumah ...???




Tuesday, 29 December 2015

Baju Ola Bola ni WooHoo Pictures yang bagi ..... thumbs up the crew!

 eh eh, dia pakai baju Ola Bola la .............. eh eh, ni new coming movie 2016 kan .............

ni baju Ola Bola , mr Husband dapat dari woohoo pictures, thanx to the production crew ....


ala............. mrs pip punya mana?????

wish all the best for Ola Bola Movie  .... hope sebest mcm the journey tu la ...........

Monday, 28 December 2015

Baju couple kita yang very the 1st time, very the cute cute kan .......... jangan jeles, T_T

memang teruja kunun mau pakai baju couple couple ni, nampak mcm romantik gitewww .... so , apa lagi kita pun pakai la baju yang couple couple ....... sesekali feeling romantik la bah kunun ..............

so, kemarin public holiday (Xmas), mrs pip ajak si mr.Husband pigi jalan2 dengan dua budak perasan comel mcm model tom tom bak tu kan, siapa lagi kalau bukan si lil' Iman n lil' Amin la .... dorang ni 2 kali 5 macam si mommy juga, pantang kalau bab jalan, suka jaaaaa dorang ............

pasal mau ada feeling romantik2 gitew, kita pun pakailah baju couple ... sama kannnnnnnnnn ..... ni 1st time pakai baju couple2 ni ..... cekitdout bebeh!

Sunday, 27 December 2015

Kids Day Out .... Let's go to the zoo!

hari tu time xmas, mrs pip bring mr.Husband jenjalan .... quite sometimes not bring the kids outing kan, so time ada masa terluang ni, best juga bawa anak2 keluar jenjalan ....

fikir2 mau pigi mana, better bawa pigi zoo, lil' Iman mmg animal lover, so sesuai sesangatlah kan ... lil' Amin pun nowadays sudah boleh kenal few animals such as monkeys, birds, hen, dan cow ....


Saturday, 26 December 2015

Berat badan turun lagi, wow! memang diet yang sangat menjadi .....

Kalau last month berjaya kurangkan berat badan, and now almost end of December kan, so brapa banyak yang berkurangan ya???? memang very looking forward untuk timbang berat badan ... memang berharap ada pengurangan berat T_T ....

daripada 70kg (July), then down to 67kg (Oct), then down to 63.7kg (Nov) ...........

December ni apa cerita ???? so ............. let's la timbang menimbang .....  hoooooooooorayyyyyyyyyyyy ............. apa tu? apa tu? .....

Friday, 25 December 2015

Nota harijadi untuk Mr.Husband

Salam semua ...
Bersyukur kepada Allah, hari ni kita masih dipanjangkan usia T_T


Nota ringkas buat mr.Husband yang dicintai feeling jiwang gitew :-

Ucap syukur kepada ALLAH SWT kerana memberikan umur yang panjang kepada suami yang dicintai ... selamat berusia 40 tahun T_T, semoga pada usia ini, Allah memberikan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah, anak anak yang ramai ngee, dipermudahkan segala urusan senantiasa, dilapangkan dada stress no more ...

Mrs pip berharap suami tercinta semoga sukses dalam bidang yang diceburi, dan semoga dengan izin Allah SWT, segala perancangan berjalan dengan baik .... ketahuilah sang suami, mrs pip akan sentiasa bersama dalam susah dan senang, dan setiap kehidupan ini pasti ada yang indah, dan ada yang sukar, dan bersama kita tempuhinya ...

Sekadar nota ringkas sebagai ingatan bersama .... 

Lot's of love.
Mrs Pip.

Thursday, 24 December 2015

Idea & Pancake

bangun awal pagi ja, lil' Iman cakap mau makan kuih .... hurmmm.....

well, since mrs pip have no plan untuk buat kuih, but as a mommy, we always tried hard to please our kids kan, so buat apa yang termampu la kan ....

since still ada tepung gandum di dapur, so as lil' Iman always said "mommy, saya ada idea!", so mrs pip pun ada idea! juga ... ngeee............. jom buat simple pancake! delicious kan ....


#Throwback paling best 2015!

semakin menghampiri penghujung tahun 2015 .... banyak benda yang berlaku dalam tahun ni in mrs pip's life ... ada suka duka, semuanya jadi memori untuk kita kenang di masa akan datang ....

korang pun mesti sama juga kan, mesti banyak benda yang best best happenin you ols punya life, then mesti ada juga maybe benda benda duka keluar air mata sob sob terjadi kan ... it's so called life la kan ....

so, what's the #throwback ???

Wednesday, 23 December 2015

Lil' Iman fashion show

salam semua .... kadang2 lil' Iman suka buat catwalk ... ahaks! ya ka catwalk .....????

lil' Iman ni, kdg2 after mandi, dia suka la berkemban dengan tuala dia ... kadang2 penat mrs pip pujuk2 lil' Iman untuk pakai pakaian dan diapers ... busy la dia mau lari sana sini dengan tuala di badan ... adus ....

acara catwalk bermula
v
v
v
v
v







apa apa ja la anak ... asalkan hepi kan, mommy layan ja la karenah anak mommy yang sorang ni .... jangan cicis ok, nnt mommy kena mop lantai ... liat sungguh mau pakai diapers .... hurmmmm ....

lepas dia penat catwalk, barulah busy kejar2 mommy minta dipakaikan baju kan ....ish ish ish ....

ok, lepas ni jom breakfast ... mommy make soup soup tau .... yummy yummyyyy ..........

Tuesday, 22 December 2015

Happy bathing time ! riang ria lil' armies mandi bersama ...

salam semua ...

as a mom, mrs pip rasa gembira melihat lil' armies membesar bersama dan sangat jarang bergaduh ... kadang2 lil' Iman mengalah, kadang2 lil' Amin mengalah .... hope anak mommy ni no gaduh2 once sudah besar nnt ya, mesti love love each other, insya allah ...


antara aktiviti yang the lil' armies mmg suka buat ialah mandi bersama ... pantang ja kalau mrs pip cakap .... "Iman, come take bath" ... laju ja lil' Iman datang to mrs pip minta buka baju dan masuk bathroom ....

lil' Amin pun sama ja .... kalau mrs pip cakap " Amin, come baby we take bath" .... cepat2 lil' Amin datang to mommy kan ... kalau dia busy main dengan whatever his toys, semua dia lepaskan ... mandi tu lagi best daripada semua toys yang dia ada ....

tu mommy punya brush teeth, tapi lil' Iman pula yang insist mau guna ....


dan the best part, lil' armies mmg sukaaaaaaaaa sangat mandi bersama ... mcm riang ria bersama air gitewww .... kadang2 lil' Iman ni, bangun2 ja pagi terus cakap "mommy, come take bath" .... hambik engkau, tengah2 mrs pip busy mau buat breakfast, time tu jugalah mau mandi ....

lepas mommy ambil tooth brush mommy, si daddy punya la pula dia kerjakan .... siap minta compactor lil' Amin untuk dimandikan ... alahai anak mommy lil' Iman ni, kalau boleh semua your toys kau mau mandikan ....


dua budak innocent yang setia mengikut perintah mommy kan tiap kali mau take photos ... ahaks! dua dua pun suka bergambar .... lil' Iman ni dah besar2 mcm ni pun still mau juga mandi dalam baby bath tub basin milik lil' Amin .... as long as you both happy, mommy layan ja la ...

and end up, mommy berjaya ambil tooth brush si daddy and pujuk2 lil' Iman use his own tooth brush kan ....

ni anak mommy ni once sudah besar, jangan malas2 mandi ... and jangan mandi lewat2 , mommy ndak suka ... ahaks! ... since dari baby these 2 lil' armies ni mrs pip trained untuk mandi awal, till now alhamdulillah mmg mandi on time ....

cheers.

Monday, 21 December 2015

Kuih yang pink the pinkish ...

salam semua .... semakin menghampiri penghujung tahun T_T, semakin banyak pula benda yang mrs pip kena siapkan, tapi dalam busy busy tu sempat jugalah main masak masak kenyangkan perut :) ngee ...


yang ni kuih talam, biasanya lapisan atas tu guna warna hijau, but since cuma warna pink ni ja yang ada, so guna ja la kan .... lagipun that day memang kemaruk sangat mrs pip mau makan kuih talam ni ... ni versi buat sendiri ya ....

yang tepung pink kaler tu, mrs pip guna tepung hoen kwe, mmg ada kaler siap2 kan (kalau sesiapa yang biasa guna tepung ni mesti tau tepung ni ada byk kaler) ....

yang ni resepi kuih talam very the senang .... 

masak beras pulut then once dah masak masukkan ke dalam loyang
kemudian ambil santan 600litre di campur bersama 50gram tepung hoen kwe, gaul sebati
kemudian masak adunan santan tadi dgn api perlahan sehingga adunan mula melekit lekit, dan once adunan dah masak (sila taste yer kalau dah masak), boleh masukkan ke dalam loyang yang ada lapisan pulut tadi ...
Biarkan sejuk sebelum dipotong T_T

Bon apetit!



sudah kenyang perut makan kuih talam, the next day balun buat puteri mandi la pula ... kita bagi kaler pink pink la juga ... so sweet gitewwww .... i like ... yum yum yum ....

untuk resepi puteri mandi yang sangat simple ni, boleh lah klik di sini ... mrs pip pernah share buat kuih ni before :))

Thursday, 17 December 2015

Potty training "Sweet Heart Paris" yang awesome murah dari Lazada

salam semua ... hari yang sejuk pula pagi2 ni ... hujan sepanjang hari, siap berangin angin lagi ... lil' Iman and lil' Amin kalau hari hujan mmg suka la dorang tu, asyik2 tingu luar pintu, tingu luar tingkap ... mommy, mommy hujan la ... tu ja la lil' Iman ulang berkali kali ....

semalam barang yang mrs pip order dari lazada sudah sampai .... alahai mrs pip ni, sudah niat untuk stop kan segala kerja beli barang online, tapi still gatal tangan join 1212 revolution tu, terbeli la juga barang di lazada ............

Resolution 2016 yang agak cheapskate dan belum tentu akan tercapai T_T

salam semua ....

hari tu mrs pip ada sediakan DIY-resolution blank form kan ... so kali ni mrs pip wanna share the resolution for 2016, dan berharap kali ni mrs pip, insya allah akan mampu laksanakannya, mungkin tidak semua, tapi sekurang-kurangnya 4/10 mrs pip mampu capai :))


inilah resolution mrs pip untuk tahun akan datang .... yang paling mrs pip mau buat ialah item #1 tu which is kurangkan aktiviti membeli atas talian (online shopping la ni) ... tahun 2015 sahaja, mrs pip punya transaksi beli barang atas talian ni , mak oiiiii punyalah banyak, berangka-angka gitew .... mau tengok jumlah ribu raban yang mrs pip guna beli barang online, klik la sini ...

so next year, mmg sangat komited untuk mengurangkan habit online shopping ni :)) semoga berjaya la kan ... then antara resolution penting untuk mrs pip buat ialah item #5, untuk memulakan pendidikan di rumah untuk lil' Iman , mcm ala-ala playschool gitew .... lil' Iman akan berusia 3 tahun pada March depan, so mmg masa yang sesuai untuk lebih serius mendidik lil' Iman ...

dan item #6 tu , menyimpan duit lebih banyak daripada tahun 2015, semoga bab ni tercapai! so, next year nnt mrs pip share share tips jimat duit sesuai lah untuk suri rumah golongan marhaen mcm mrs pip ok :)) ... 

why la tetiba mrs pip mau lebih berjimat cermat? .... the answer is tiada sebab untuk membazir ;)) dan penting untuk berjimat since ekonomi sekarang ni ndak stabil ... manalah tau time bila kita emergency perlu xtra duit kan, so kena lebih berjimat cermat ....

dan list yang lain lain tu, akan tetap diusahakan semoga terlaksana :)) ... so korang, ada aim apa2 ka untuk tahun 2016? jom la kongsi kongsi ....

Banyak memori di tahun ini. Goodbye 2015.

Wednesday, 16 December 2015

Kek kukus labu kuning yang senang dibuat dan sedap untuk minum petang

salam semua, semoga hari ni hari yang indah untuk semua .... hari tu mr.Husband ada petik dua biji labu kuning yang sudah hampir masak, so mrs biarkan labu tu beberapa hari di dapur sehingga betul2 masak .... now, labu tu dah masak, bolehlah sama ada dibuat sayur, bubur atau kek kan ....

hari terasa rajin melayan kehendak lil' Iman yang mahu makan kek, so mrs pip buat kek yang simple simple ja, since ada labu kuning, mrs pip buat kek kukus labu kuning yang sedap! ....


kek kukus labu kuning yang senang untuk disediakan 

bahan-bahannya dan cara membuat:-

600gram labu kuning, direbus 20 minit atau sehingga lembut, kemudian dilenyek
250gram tepung gandum 
150gram gula perang (kalau korang suka makan manis2, bolehlah tambah gula perang dalam 200-250gram)
2 biji telur
5 ml esen vanilla

Di dalam mangkuk adunan, tambahkan semua bahan2 tadi dan gaul rata hingga semua bahan bercampur sebati. Kemudian, panaskan pengukus. Ambil acuan yang cute cute T_T, alah yang mcm untuk guna buat agar2 tu, tapi ni besar lah sikit kan .... kalau tiada acuan tu, guna loyang 22cm pun boleh ja .... masukkan adunan dalam acuan, dan once pengukus sudah mendidih, bolehlah kukuskan adunan tadi lebih kurang 20 - 25 minit ....

Semudah ABC, dah siap ... senang dibuat, cepat dimasak, sedap pula dimakan kan .... lagi best, bahan2 pun kira senang untuk didapati di pasaraya berhampiran kan ... mcm mrs pip, semua bahan2 tu, mmg ada ja di dapur, so tu yang excited mau buat kek labu kukus ni ....

sedap dimakan untuk minum petang, atau kudap-kudap time tingu TV .... lil' Iman makan 5 biji seorang2, alahai anak mommy ni, memang kaki makan kek betullah mcm mommy dia juga, mueheheheh....

selamat mencuba! 

Tuesday, 15 December 2015

Jumlah yang disumbangkan untuk ber-online shopping 2015

salam semua .... once again, it's December, the month where we wanna wrap up the year to welcome another new year T_T .... memandangkan mrs pip bertekad untuk BERJIMAT CERMAT spend like a cheapskate for this coming year, so mrs pip yang suka ber-online shopping ni akan ingatkan diri sendiri untuk tidak berbelanja sebanyak mana yang mrs pip bazirkan tahun ini :((


quote by warren buffet
memang peringatan yang baik untuk diri sendiri

ok, mrs pip admit memang mrs pip suka online shopping ... and lagi best kalau ada best deals such as year end sale, black friday sale, cyber monday sale, member's day sale, card credits holder special discounts, on and on and on .... ehem ehem, bukan mrs pip sorang ja kan yang suka when comes to discounts and sales, betul tak? ...

website fav. mrs pip tahun ni ialah lazada.com.my . Memang banyak barang yang mrs pip beli di lazada, and reason #1 why lazada? coz lazada tawarkan harga yang berpatutan dan selalunya mrs pip dpt free shipping, 

and why buy online? coz the place where mrs pip live now is just a small town, none luxury for shopping T_T alasan senangkan hati sendiri, ouch!

so, lepas check semua bil, resit dan invois serta rekod pembelian di website yang mrs pip terjah, inilah hasilnya ....

Lazada : RM2065.10
Aqeela muslimah : RM435.41
Radiusite : RM214.60
Naelofarhijab : RM212.01
Photobook ; RM129.00
Mysale: RM123.00
Aliexpress: RM184.12
Akma81 : RM230.00
Whitecoat : RM60.00
Lulu : RM140.00

Grand total : RM3,793.24

hurmmmm, jumlah yang agak banyak .... lepas ni mrs pip janji diri sendiri untuk buat komprehensif planner untuk track semua barang yang mrs pip beli secara online dan juga offline ...dan mrs pip try untuk ikut langkah2 penjimatan seperti surirumah yang awesome ni, klik la sini ...

Lepas tu mrs pip check pula tahun 2014 punya rekod, alamak, Lazada sahaja mrs pip berbelanja sebanyak RM2,065.10, ni belum masuk barang2 yang mrs pip purchase di MySale.com coz tahun 2014 merupakan tahun yang paling banyak mrs pip beli di MySale ....

dan tahun2 sebelum tu??? mrs pip pembeli tegar di taobao.com ....antara tahun 2009 - hingga tahun 2013 merupakan tahun yang paling epik mrs pip beli secara online dan transaksi terbanyak ialah di taobao.com dan jumlahnya mencecah sehingga 5 angka.....huk huk huk ....

tahun 2016? 

dear future Mrs Pip,

Promise to myself not to buy online for unnecessary things, and try the best to save up money. Being a bit cheapskate is not a crime.

sincerely,
Mrs Pip 

so anyone, kalau korang rasa korang ada masalah ketagihan membeli secara online, sila sedar diri dan get a cure unless you shop for things that needed, :)) ....

Have a bless 2016 everyone.

Monday, 14 December 2015

My true breakfast ... Spaghetti Oglio Olio yang mudah dan ringkas cara Mrs Pip

Salam semua ... hurm, asyik mengeluh kebelakangan ni coz harga barang semakin meningkat ... lagi lagi kita ni just rakyat marhaen, berusaha untuk berjimat cermat, tapi our minister mcm tutup telinga, buta mata jerrrr .... seems like nowadays no more rakyat diutamakan, adusss ....

since semua kena belajar cara berjimat, so apakata hari ni kita buat breakfast yang sunguhh ekonomi tapi sedap .... yum yum yum .... kita masak spaghetti cara ringkas dan mudah ...


tada! ni la spaghetti oglio olio versi mrs pip

Oglio olio ni korang boleh la cari resepi asal di internet, just google sure korang akan dapat resepi asal, bahkan korang boleh dapat banyak versi yang diubah mengikut selera masing2 ....

kenapa mrs pip bgtau spaghetti ni breakfast yang ekonomi, coz harga spaghetti satu paket ni quite murah, sila la ke pasaraya berhampiran anda dan check harga ok T_T, dan satu paket tu kalau mrs pip seorang yang makan, boleh makan lima enam kali .... :)) ekonomi tak? ngee ...

cara mrs pip masak spaghetti,

masak spaghetti di dalam air mendidih selama 20 minit atau sehingga masak / al-dente, tambahkan sedikit garam dan masukkan beberapa hirisan daging bersama spaghetti tersebut (ni cara untuk daging lembut, dan sambil tu spaghetti mendapat perisa daging tanpa perlu tambah perasa tambahan) ....

spaghetti dah masak, boleh toskan ....kemudian cincang 3 - 4 ulas bawang putih, dan potong satu biji lada besar (kalau ndak suka pedas2, guna separuh ja lada besar tu) ....

panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih, tumis sebentar, kemudian masukkan lada besar, tumis sebentar, kemudian masukkan spaghetti yang sudah ditoskan tadi bersama hirisan daging .... masak spaghetti tersebut dan sebatikan bersama bawang putih dan lada besar, tambah black pepper sebagai perasa dan garam secukupnya ....

pastikan minyak korang cukup agar spaghetti tidak melekit .... once spaghetti sudah sebati dengan semua bahan, mrs pip masak dalam 5 minit ja gitewww , boleh lah angkat spaghetti dan dihidangkan ... 

jemput makan ... kalau rajin, bolehlah buat telur goreng sebagai side dish kan .... T_T .... what a simple yummilicious breakfast! eat everyone .... selamat mencuba ....

Sunday, 13 December 2015

Mrs Pip mmg cheapskate , beli cheap binocular dan candy torchlight yang cute untuk lil' Iman

salam semua , cuaca yang indah .....

how's your day? semakin hampir ke penghujung tahun 2015 .... so, resolusi tahun ni sudah tercapai atau belum? hehehe, mesti ada yang sudah tercapai , tapi mesti ada juga yang belum kan ... kalau yang belum tu, just drag to next year ....

mrs pip kalau belikan mainan lil' armies, mrs pip pentingkan kualiti, tahan lasak, dan harga yang berpatutan yang mampu mrs pip beli ... sebelum ni mmg ada beberapa kali juga mrs pip belikan mainan murah untuk lil' Iman, tapi mmg cepat ja rosak :( hurm, sedihnya ... once dah rosak n tidak boleh dibaiki, maka jawapannya masuklah dalam tong sampah .... mungkin ada juga mommies out there yang mengalami nasib yang sama mcm mrs pip ni kan ....

tapi, ahaks :)) recently mrs pip went to supermarket kan, dan ternampaklah this candy toys, so once again terjebaklah pula untuk belikan lil' Iman candy toys tersebut ... bukan makan pun gula gula tu, just want the toys oh yeah! harga setiap satu dalam RM4.20 gitewww .... mak oiiii, kalau mau beli the real binocular untuk si anak, boleh tahan juga harganya kan ... kamu sanggup? mrs pip mmg say no no la ....

yang pocky tu, ehem ehem tu bukan lil' Iman punya, tu untuk si mommy lil' Iman, and the ribena, lil' Iman kongsi minum with si mommy, muehehehe .... lil suka la dengan torchlight tu, bila malam bilik sudah gelap and it is time tu bed, dia kelip2kan lampu tu .... tanya apa dia buat, ni ha jawapannya,

iman cari momok (hantu)

these few days ada ja selalu monyet2 datang menyerang kebun mr.Husband, and sudah few of our betik yang belum cukup masak jadi mangsa curian si monyet .... aduhai ... and that day lil' Iman was playing with his binocular, so mrs pip tanya what is he looking for, then dia jawab

iman tingu monkey dulu 
(sambil letak binocular dekat mata seperti meneropong sesuatu, ngee)

ekceli, mainan tu mahal atau murah, mrs pip beli to please lil' armies to make him happy... bukan semua mainan mahal tu lil' armies suka pon, dan bukan semua mainan murah tu tiada kualiti .... as a parent, memang tugas kita untuk bahagiakan anak anak .... untuk lil' Amin pula, at the moment dia ok ja kongsi mainan dgn lil' Iman :)) so no need untuk belikan sorang satu buat masa ni ....

cheers everyone, and happy parenting

Saturday, 12 December 2015

Tips jimat ... Buat DIY Planner 2016 yang sangat senang ....

recently mrs pip jenjalan yung siang (the one and only superstore in the town), so masuk section alat tulis kan, dorang sudah start jual segala diari / planner untuk next year ... rasa mcm mau beli, rasa mcm errrr no need la, buat sendiri pun boleh ....

so, malam tu, once lil' armies sudah sleep sleep, n mrs pip nothing to do, so start buka excel, and terasa mcm mau buat planner 2016 sendiri .... walaupun buat sendiri ni mcm alaaaa, cikainya tapi since memang mau jimat duit punya pasal, so why not design sendiri kan walaupun mengidam planner erincondren ....

proses mendesign bukan ambil masa lama pun, coz mrs pip cuma mau yang simple simple ja ... then nnt mrs pip print sendiri ....

untuk DIY planner 2016 ni, mrs pip design kepada beberapa bahagian tailored to my need T_T, so part pertama perlu ada simple planner yang boleh mark important date, dan write short info ....

 Part pertama 

So untuk part kedua, since mrs pip mahu merealisasikan keinginan untuk mencatat perbelanjaan penting, so perlu ada satu bahagian yang boleh tulis semua perkara penting tersebut, this is how mrs pip can track whatever shopping bills yang mrs pip ada ...

Part kedua

 dan untuk bahagian seterusnya, ada beberapa perkara yang penting yang perlu direkodkan dan kemudian dibuat summary, etc ... so mrs pip design monthly shopping / bills summary, dan monthly bill to be paid (ni bil sepert astro, broadband, elektrik, sewa rumah, loan, etc.) dan juga ada bahagian yang boleh mrs pip tulis notes yang berjela jela ....

Part ketiga

ok, planner mrs pip ni bukannya fancy pun, mcm planner "alah, budak2 pun boleh buat" ... but let it be, asalkan planner ni yang penting tailored to my need, itu yang lagi penting, dan akan digunakan sepenuhnya ... hey! planner erincondren yang cantik tu berharga USD50, tapi kalau buat planner yang simple mcm ni just less than RM10.00, dan berbaloi untuk berjimat cermat ...

hokey, nnt once mrs pip sudah siap print planner ni, will show it later ok T_T ....

cheers ...

Friday, 11 December 2015

Breakfast yang ringkas .... sesuai dgn orang yang sedang on diet mcm mrs Pip T_T

pagi yang indah semua ....

what's for breakfast? mrs pip buat yg simple2 ja la, well on diet la katakan ..... buat nasi goreng dan masak sup sayur petola bersama tauhu dan sedikit taucu ... yummy yummy tau ...  nasi tu kita guna nasi yang overnite ndak habis, recycle ja la :)) jimat duit kan ... then sayur tu petik dari kebun .... :)) sukanya!

my simple breakfast yang senang dibuat

nasi goreng tu, mrs pip buat yang ringkas ja .... mix dengan bawang, telur, daun sup dan sedikit lada besar .... yang warna kuning tu, mrs pip letak sedikit serbuk kunyit, well lil' Iman suka makan nasi goreng berperisa kunyit, so letak lah sikit sebagai pembuka selera si lil' Iman makin choosy dia sekarang when time tu bab2 makan ....

then, since mrs pip still ada lebihan sayur petola yang dipetik dari kebun, elok juga la masak petola ni, nnt jadi tua pula, membazir ndak dapat makan kan ... time2 petola ni still muda sedap dimakan, so masak la sekali buat breakfast ...

senang ja masak petola ni... saute dulu bawang putih, then masukkan air yang agak2 cukup untuk petola masak, masukkan petola dan once hampir lembut masukkan tauhu dan taucu, masak beberapa minit sebelum matikan api.... sinci taucu tu dah masin, mrs pip tidak masukkan sebarang garam tambahan :)) .... 

selamat menjamu selera .... lil' Iman makan dengan banyaknya ... lil' Amin pun mengintu sekali, mana boleh tinggal lil' Amin ni kalau bab2 makan ... mmg dia suka ja makan apa yang lil' Iman makan ... T_T

Wednesday, 9 December 2015

Resepi ayam kari kapitan yang sangat menyelerakan .... eh guna kari jenis kapitan ka??? muehehehe ....

hello semua .....

recently, mrs pip terasa mcm mau makan itu ini, so back to masak2, cari resepi yang senang senang ja, dan yang paling penting, semua bahan masakan senang mau cari dan kalau boleh, bahan2 tu semua mmg ada di dapur, muehehehe....


kari kapitan yang sungguh awesome

mrs pip memang penggemar AFC, so mmg selalu la tingu rancangan ni, tapi mrs pip cuma berminat dgn masakan yang senang untuk disediakan,... kalau yang complicated tu, hurmmmm memang kureng la sikit mau di try ....

so, pabila chef nik michael imran hari tu buat kari kapitan dalam rancangan cooking for love  bersama sarah benjamin itewww, memang terasa mcm perlu cuba la resepi itewww, bahan2 pun mmg ada ja di dapur .... 

mrs pip ambil resepi di website rasmi AFC, then cuba buat versi mrs pip :)) .... check the original resepi dulu ok ....

Ingredients
·         50 grams boiled dried chilies
·         500 grams red onion
·         250 grams garlic
·         50 grams fresh turmeric
·         125 grams galangal
·         125 grams ginger
·         25 grams belacan
·         10 candlenuts
·         5 tablespoons cooking oil
·         3 lemongrass
·         50 grams palm sugar
·         50 grams assam water
·         4 kaffir lime leaves
·         1 litre chicken stock
·         8 chicken legs
·         200 millilitres coconut milk
·         2 tablespoons fried shallots
·         2 tablespoons fresh coriander leaves (chopped)
Method
1.      Blend chili, onion, garlic, turmeric, galangal, ginger, belacan, and candlenut in a food processor with a little water.
2.      Heat a wok with some oil and fry spice mixture for about 15 minutes until oil separates.
3.      Chop off the top of the lemongrass and bash its root lightly. Add to wok together with palm sugar, assam water, and kaffir lime leave, and a little chicken stock (enough to make it saucy but not soupy). Stir to mix well and taste for a balance of sweet, sour, and salty.
4.      Once you’re happy with your seasonings, add chicken. Bring liquid to a light simmer and then cover and cook for about 7 to 10 minutes.
5.      Once chicken is almost cooked, add coconut milk and cook uncovered for another 2 to 3 minutes to cook through the raw coconut milk. Be careful not let the coconut milk separate.
6.      Serve with a garnish of fried shallots and chopped coriander leaves.
senang ja kan cari bahan2 tu ... kalau korang rasa mcm malas ja mau cari buah keras, alah korang skip ja la buah keras ni (candlenuts), but for sure rasa dia kureng la sikit kan, but hey, who cares!

mrs pip guna gula merah sebagai ganti gula melaka ;)) well, tu ja yang ada di dapur mrs pip, so guna ja la apa yang ada, malas lah pula mau keluar beli gula melaka semata mata, moreover, mrs pip memang sangatttt jarang guna gula melaka malas mau parut la tu ...

resepi ni memang senang untuk disediakan, dan sangat sesuai untuk dihidang ketika ada majlis di rumah or dimakan bersama keluarga pada hujung minggu contohnya ....

worth trying everyone ... cheers!

Tuesday, 8 December 2015

Strawberi karipap hello gold coast ... eh eh, why no makan makan strawberi & karipap oooo ???

malam tadi layan movie strawberi karipap hello gold coast, beli movie ticket nowadays kan very the easy, hahahaha buy thru astro first la, harga rm15.90 ... boleh tengok selama 48jam berulang ulang kali kan ....

lil' Iman la excited tingu (kan these few days astro ceria asyik2 promo movie ni) siap bgtau mrs pip "mommy, strawberi karipap la....", then dia layan movie ni dari start hingga habis! kagum kejap coz lil' Iman boleh layan movie 90minit dengan penuh khusyuk nextime solat pun perlu khusyuk hokey ...


best ka strawberi karipap gold coast ni? .... serius mrs pip bagitau, kalau korang ni jenis suka tingu movie kebudak-budakan, silalah layan movie strawberi karipap gold coast, memang best! dan terasa mcm mau pigi gold coast pun ada .... dan budak kecik si rykarl dan mia ni sungggguuuuuuuuuu cute .... dan, movie ni 'hidup' kerana watak zizan razak tu, memang sesuai sangat ... Kelakar juga si bro Z ni, mana si Pak Su Hairi and Aunty Lisa ni pergi, mesti ada ja si bro Z ni .... 

compare strawberi karipap sesat kat paris, mana yang best? well, mrs pip pilih hello gold coast ni mmg lagi best dari sesat kat paris tu ..... dari start till movie end, mmg mrs pip gelak gelak coz watak zizan razak tu a bit funny ....  sesuai ja movie ni di tonton oleh seisi keluarga, alahai dah nama pun movie kebudak-budakan kan feeling marah marah romantik gitew, layan ja la ....

berharap juga ada scene makan strawberry dan makan karipap di gold coast ni, alah bukan apa pun just untuk sesuaikan dengan nama movie ni kan, tapi hurmmmm tiada la pula .... scene naik hot air balloon tu mrs pip rasa mcm amazing pula .... mrs pip kena simpan duit ketat ketat la next year ni kalau mau pi holiday T_T....

cheers you all ...

Monday, 7 December 2015

Beli barang murah di One Stop .... very the jimat duit oooo ....

salam semua ....

sekarang ni, dekat2 hujung tahun sure banyak ja kedai buat jualan murah .... yeah! mrs pip suka bab2 jualan murah ni, lagi2 yang berkaitan dengan barangan rumah ....

baru2 ni, sepit kain mrs pip banyak yang sudah rosak, then itewwww laundry hanger pun perlu diganti .... so kebetulan keluar pigi pekan, mrs pip pun singgah kejap di kedai one stop .... dorang sudah start jual barang2 untuk krismas, dan sale pun sudah bermula ....


tada! hanya dengan RM15, mrs pip dapat lah beli 

>>> 2 biji laundry hanger yang boleh gantung 20 helai pakaian setiap satu, 
>>> sepit kain (mrs pip beli satu pek ja coz tu bukan design yg mrs pip mau, tapi since mmg mrs pip perlukan sepit kain tambahan, so beli satu pack ja, nextime jumpa yang mrs pip suka, then baru beli berpack2), 
>>> dan juga beli gayung .... gayung lama sudah patah tangkai, so beli la satu yang baru .....

so ni kira tips jimat duit, 

1) kalau mau beli barang rumah pada harga yang murah, pastikan korang rajin2 kan diri cari kedai yang buat sale, ada potongan harga, adalah penjimatan kan ...  
2) belilah barang pada harga yang berpatutan ... sometimes barang tu sama ja, tapi kedai A jual lebih murah daripada kedai B, and it happened to mrs pip before ;)) .... rasa nyesal pula beli di kedai B , huhuhu ....

Saturday, 5 December 2015

Ayam pongteh versi mrs pip yang senang disediakan dan sedap dimakan

hello semua ....

hari tu time browsing2 asianfoodchannel.com mencari resepi simple dimple, terjumpa lah resepi ayam pongteh ni daripada chef sherson ... apa tu ayam pongteh? curious la mau tau pula, so check the ingredients dulu dlm resepi .... then mrs pip senyum lebar lebar ..................

why why why? ahaks! resepi dia sungguh la senang, so mmg mrs pip suka la bab2 resepi yang senang mau buat T_T ....


resepi ayam pongteh versi mrs pip

resepi ni senang ja, dah nama pun ayam pongteh, so kenalah ada ayam ok ... dan ekceli ayam pongteh ni ayam masak taucu la coz the main ingredient yang buat resepi ni tastylicious ialah campuran taucu di dalam masakan ayam tadi ...........

mau cuba buat ????? below is the actual recipe ok :))

Ingredients

·         ½ kilogram potato (peeled and cut into wedges)
·         1 chicken (approx. 1.2kg) and cut into small pieces
·         150 grams shallot (finely chopped or blend)
·         100 grams garlic (finely chopped or blend)
·         1 cup oil
·         100 grams minced salted bean paste (taucu)
·         30 grams authentic gula melaka
·         1 tablespoon dark soya sauce
Method
1.      Heat up the wok 10 minutes prior to cooking.
2.      Sauté shallot and garlic with oil until fragrant, for about 12-15 minutes.
3.      Add salted bean paste and continue to stir for another 1 to 2 minutes on low heat.
4.      Add Gula Melaka and stir for another 3 to 4 minutes.
5.      Add chicken and potato together and stir for a few more minutes.
6.      Add sufficient water, stir well to make sure the gravy is not too thick or watery.
7.      Bring to a boil and continue simmering until the potatoes and chicken are tender and cooked, approx. 15 to 20 minutes.
8.      Lastly, add in dark soya sauce and leave it simmer for another 3 to 4 minutes.

p/s:
mrs pip guna bawang bombay, sebagai pengganti bawang merah, dan guna gula merah sebagai pengganti gula melaka coz tu ja yang ada di dapur mrs pip time tu ....
dan juga, once ayam tu dah masak, mrs pip matikan api, then potong daun sup kecil2 then tabur di dalam masakan dan gaul rata sebagai perasa tambahan .,.. ;))

selamat mencuba ... memang awesome ....

Thursday, 3 December 2015

Tips jimat duit .... jom buat kuih puteri mandi yang mudah lagi menjimatkan

salam indah sepetang hari ... dah minum petang ? what's there for tea time ...??? untuk minum petang, mrs pip sediakan kuih puteri mandi ... alah yang guna tepung pulut berintikan gula melaka / gula merah kemudian bersalut kelapa parut tu ....


ni antara kuih kegemaran mrs pip .... rasa sedap, plus senang ja mau buat ... ni kalau beli di gerai, RM1.00 dapatlah 3 biji ... tapi slalunya, mrs ndak puas hati coz intinya peniaga campur gula kastor untuk jimatkan kos! mak hoiiii .... dan ada juga kes bila makan kuih ni, keras semacam >>>> kuih tak cukup masak ....

so, tips jimat duit kali ni, apa kata kita buat kuih kegemaran kita sendiri .... ada yang cakap, alah kalau jadi housewife tu mmg boleh ja buat, yang berkerja mana ada masa mau buat ... hurmmm, alasan basi la itewww, just mau sedapkan hati sendiri kan .... mau seribu daya, ndak mau seribu dalih la ....

kuih ni, mrs guna 250gram tepung, boleh dapat 15biji (saiz mcm bola ping pong gitew) ... lagipun buat sendiri, mmg puashati la kan ... susah ka mau buat puteri mandi ni?  .... senang ja jawabnya ...

Bahan-bahannya:

250 gm tepung pulut + 2 sudu besar tepung gandum
gula merah sebagai inti secukupnya
kelapa parut secukupnya (mrs guna dessicated coconut ja) + garam sedikit
air untuk menguli secukupnya

Cara membuat:

Didihkan air di dalam periuk

Di dalam mangkuk, bancuh tepung dengan air. Perlahan lahan masukkan air sehingga mendapat adunan yang lembut 

Bulat-bulatkan adunan tadi kepada saiz sekecil bola ping pong di atas pinggan

Apabila air mendidih, adunan yang kecil2 tadi tu, bolehlah diisikan dengan gula merah (satu sudu kecil) dan bulatkan perlahan2 sehingga adunan kemas dan semua tertutup tanpa sebarang lubang

Masukkan ke dalam air yang mendidih ... dan ulang langkah di atas sehingga semua adunan selesai dimasukkan gula merah 

Apabila adunan mula timbul di atas permukaan air, bererti adunan sudah masak, tapi sebaik2nya biarkan dulu sebentar (30 saat) berenang2 di atas air sebelum diangkat utk memastikan adunan (kini sudah menjadi kuih puteri mandi) tadi betul2 masak

Di dalam pinggan / talam lain, taburkan kelapa parut dan golekkan kuih di atas kelapa parut tadi dan tada .... kuih puteri mandi siap utk dimakan ....

Senangkan!

p/s: biasanya kuih ni dijual dalam warna hijau, tapi mrs pip jimat duit tidak beli sebarang pewarna untuk kuih ni ... very the cheapskate la pula! .... tapi ok ja pun kuih ni warna putih ... :))


Kalau kuih ni ndak habis dimakan, sila letak dlm peti sejuk dan boleh dimakan hari esok kan hanya dengan stimkan kuih ni utk beberapa minit ....

So, ni la tips jimat duit daripada mrs pip ... cara yang senang utk sediakan juadah makanan petang :)) 

Cheers ....

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017