test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Monday, 14 December 2015

My true breakfast ... Spaghetti Oglio Olio yang mudah dan ringkas cara Mrs Pip

Salam semua ... hurm, asyik mengeluh kebelakangan ni coz harga barang semakin meningkat ... lagi lagi kita ni just rakyat marhaen, berusaha untuk berjimat cermat, tapi our minister mcm tutup telinga, buta mata jerrrr .... seems like nowadays no more rakyat diutamakan, adusss ....

since semua kena belajar cara berjimat, so apakata hari ni kita buat breakfast yang sunguhh ekonomi tapi sedap .... yum yum yum .... kita masak spaghetti cara ringkas dan mudah ...


tada! ni la spaghetti oglio olio versi mrs pip

Oglio olio ni korang boleh la cari resepi asal di internet, just google sure korang akan dapat resepi asal, bahkan korang boleh dapat banyak versi yang diubah mengikut selera masing2 ....

kenapa mrs pip bgtau spaghetti ni breakfast yang ekonomi, coz harga spaghetti satu paket ni quite murah, sila la ke pasaraya berhampiran anda dan check harga ok T_T, dan satu paket tu kalau mrs pip seorang yang makan, boleh makan lima enam kali .... :)) ekonomi tak? ngee ...

cara mrs pip masak spaghetti,

masak spaghetti di dalam air mendidih selama 20 minit atau sehingga masak / al-dente, tambahkan sedikit garam dan masukkan beberapa hirisan daging bersama spaghetti tersebut (ni cara untuk daging lembut, dan sambil tu spaghetti mendapat perisa daging tanpa perlu tambah perasa tambahan) ....

spaghetti dah masak, boleh toskan ....kemudian cincang 3 - 4 ulas bawang putih, dan potong satu biji lada besar (kalau ndak suka pedas2, guna separuh ja lada besar tu) ....

panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih, tumis sebentar, kemudian masukkan lada besar, tumis sebentar, kemudian masukkan spaghetti yang sudah ditoskan tadi bersama hirisan daging .... masak spaghetti tersebut dan sebatikan bersama bawang putih dan lada besar, tambah black pepper sebagai perasa dan garam secukupnya ....

pastikan minyak korang cukup agar spaghetti tidak melekit .... once spaghetti sudah sebati dengan semua bahan, mrs pip masak dalam 5 minit ja gitewww , boleh lah angkat spaghetti dan dihidangkan ... 

jemput makan ... kalau rajin, bolehlah buat telur goreng sebagai side dish kan .... T_T .... what a simple yummilicious breakfast! eat everyone .... selamat mencuba ....

2 comments:

  1. Replies
    1. Hi Lulu ... yup, spaghetti resepi ni mmg aku ndak pakai sos lu .. just guna minyak masak ja ... kalau ada olive oil lagi ok .. kalau yang mau guna sos, tu nextime aku buat .. muehehehe, bahan2 di dapur ndak cukup la lu, mls mau kluar beli bahan ...

      Delete

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017