test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Saturday, 12 December 2015

Tips jimat ... Buat DIY Planner 2016 yang sangat senang ....

recently mrs pip jenjalan yung siang (the one and only superstore in the town), so masuk section alat tulis kan, dorang sudah start jual segala diari / planner untuk next year ... rasa mcm mau beli, rasa mcm errrr no need la, buat sendiri pun boleh ....

so, malam tu, once lil' armies sudah sleep sleep, n mrs pip nothing to do, so start buka excel, and terasa mcm mau buat planner 2016 sendiri .... walaupun buat sendiri ni mcm alaaaa, cikainya tapi since memang mau jimat duit punya pasal, so why not design sendiri kan walaupun mengidam planner erincondren ....

proses mendesign bukan ambil masa lama pun, coz mrs pip cuma mau yang simple simple ja ... then nnt mrs pip print sendiri ....

untuk DIY planner 2016 ni, mrs pip design kepada beberapa bahagian tailored to my need T_T, so part pertama perlu ada simple planner yang boleh mark important date, dan write short info ....

 Part pertama 

So untuk part kedua, since mrs pip mahu merealisasikan keinginan untuk mencatat perbelanjaan penting, so perlu ada satu bahagian yang boleh tulis semua perkara penting tersebut, this is how mrs pip can track whatever shopping bills yang mrs pip ada ...

Part kedua

 dan untuk bahagian seterusnya, ada beberapa perkara yang penting yang perlu direkodkan dan kemudian dibuat summary, etc ... so mrs pip design monthly shopping / bills summary, dan monthly bill to be paid (ni bil sepert astro, broadband, elektrik, sewa rumah, loan, etc.) dan juga ada bahagian yang boleh mrs pip tulis notes yang berjela jela ....

Part ketiga

ok, planner mrs pip ni bukannya fancy pun, mcm planner "alah, budak2 pun boleh buat" ... but let it be, asalkan planner ni yang penting tailored to my need, itu yang lagi penting, dan akan digunakan sepenuhnya ... hey! planner erincondren yang cantik tu berharga USD50, tapi kalau buat planner yang simple mcm ni just less than RM10.00, dan berbaloi untuk berjimat cermat ...

hokey, nnt once mrs pip sudah siap print planner ni, will show it later ok T_T ....

cheers ...

2 comments:

  1. Salam perkenalan..
    saja google planner 2016 yang DIY, so sampai la di sini..
    saya pun buat sendiri, suri rumah jugak...hee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nabila ...
      Thanks for singgah sini ... dah ushar planner awak, warni warni n cute cute la ... my planner is very plain, asal boleh jot down benda2 penting ja terutamanya my shopping bills :)) ...

      Delete

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017