test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 17 January 2016

Tips jimat: Bawa bekal ke tempat kerja, boleh jimat RM3000 setahun!

siapa yang bekerja, sila hands up please .... kau kau kau .... kamu kamu kamu .... aku? errrrr, aku dah resign, now shake legs jadi surirumah aka SAHM , ngee ...........

mcm ni. mau dijadikan cerita, hari tu la mr.Husband and his friends kluar minum petang, then banyak la dorang cerita, and one of the chatting was about kos sara hidup yang semakin meningkat .... harga barang dapur memang quite expensive nowadays *refer to golongan marhaen macam kitaorang, unless hidup korang very the kaya mcm si Vida Qu Puteh tu, why care about harga naik kan* ....


kalau korang still single, komitmen pun just setakat bayar kereta, and maybe still tumpang rumah parents, maybe still ok dengan gaji RM2500 - RM3000 sebulan kan, but if you are married then wife pula surirumah mcm mrs pip ni, quite hard to survive with that amount of gaji kan ...

eh eh, masak sendiri boleh jimat RM3000 setahun???
betul erk ....#$%^&??? what the good story ni?

so, just be realistic .... memang kalau yang selalu beli barang dapur / rumah akan terasa harga barang meningkat .... dulu mrs pip & mr.Husband beli barang dapur sebulan dalam sekitar RM600 tu, banyak dah boleh dapat termasuk susu anak kan, but nowadays beli barang RM600 tu memang mcm tak cukup ....

rasanya bukan surirumah mcm mrs pip ja facing this kind of problem, mesti ramai lagi rasa sama mcm mrs pip rasa kan .... betul tak? ... so, kenalah pandai berjimat cermat kan .... tapi kalau mau berjimat cermat ni, memang hati perlu kental. kalau tak mcm hangat hangat tahi ayam ja ler namanya ....

pernah tak korang kira how much korang spend makan di luar time waktu kerja? let's say breakfast + lunch, how much is the cost per day? .... dulu dulu time mrs pip kerja, agak selalu la juga tapau breakfast + lunch ... time tu still single ma, so tak fikir pun bab2 mau jimat bab makan *face slap* ...

tapi ada one time tu mrs pip kena campak kerja di site yang tiada kantin untuk staff makan, then kalau mau keluar pigi makan, kena drive keluar, dan paling dekat pun 2 km drive tapi kalau untuk 2km drive ni, restoran semua kaw kaw mahal, then kena drive 5km untuk cari makanan murah! buang masa, buang minyak then time tu baru mrs pip terbelajar untuk tapau makanan sendiri dari rumah ...ahaks!

katakan la breakfast is RM3.50 + lunch RM6.50, so total RM10.00 / day .... so 26 hari bekerja kamu spend RM260.00 for these meals kan .... mungkin ada yang cakap

"tiada masa la mau masak sendiri"

"hey, breakfast aku makan di rumah (mak / isteri / kakak / adik aku masak, etc), tapi lunch aku makan luar coz malas mau tapau dari rumah"

"ala ..... RM10.00 / day untuk makan pun mau berkira ...."

etc ... etc 

kalau yang ada kemampuan tu, who cares la kan mcm mana korang mau spend your money ... tapi kalau yang slalu ja rasa mcm eh gaji ok juga tapi apasal duit slalu ndak cukup ja ni,....  yang golongan mcm ni la yang kena fikir mcm mana mau berjimat cermat ....

ada banyak ja cara untuk berjimat, sama ada korang betul2 mau berjimat atau tak ja kan :)) pilihan memasing ok ... don't compare yourself dengan orang lain ... maybe your kengkawang gaji RM3000 sama ja mcm yourself, tapi mungkin korang banyak komitmen so once terima paycheck rasa mcm duit slalu ja kurang ...

so, how to make your own meal and save RM3000 / year ????

let say korang ni jenis makan breakfast RM3,50 (light breakfast + air kosong) + lunch RM6.50 (nasi + lauk + minuman ) di luar, *tu harga agak standard la kan untuk kita kita yang di KK ni*

total amount korang bayar let say RM10.00, dan korang kerja Isnin - Sabtu ... secara matematik, sebulan korang belanja RM260.00, dan setahun korang belanja RM3120.00

RM260 / month x 12 bulan = RM3120

why not korang masak sendiri, then tapau makanan yang korang masak tu di tempat kerja, jimat berbaloi baloi tau! mau seribu daya, tak mau seribu dalih ma ....

see! kan jimat up to RM3000 setahun kalau bawa tapau sendiri ....

let say korang makan lunch sahaja RM6.50 (nasi + lauk + minuman ) , untuk sebulan korang belanja RM169.00 dan setahun korang belanja RM2028.00


RM169 / month x 12 bulan = RM2028

mungkin ada yang just makan lunch di luar tapi no side drinks, so maybe you spend RM5.00 a meal without extra drinks .... so yang ni RM5.00 (nasi + lauk) untuk sebulan korang belanja RM130.00 dan untuk setahun RM1560.00

RM130 / month x 12 bulan = RM1560

T_T maybe ada ja yang disagree dengan mrs pip kan, tapi ni just one of the way untuk berjimat cermat ... no need to start drastic kan tapau bawa dari rumah, boleh start step by step .... how how how ???? next entry kita cerita okey ... insya allah , boleh ja asalkan ada keinginan untuk berjimat cermat ... hey! RM3000 tu kalau korang boleh jimat, banyak tau boleh buat .... mcm terima bonus tahunan la pulak, ngee...

xoxo.

Terasa ingin belajar import barang dari China secara online? Jom belajar rahsia TAOBAO

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017