test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Tuesday, 23 February 2016

Tips: Barang keperluan bayi yang perlu dibawa ketika melancong

sewaktu mr.Husband ajak mrs pip pergi holiday,
memang dua hati sama ada mau tinggalkan
lil' Iman dalam jagaan mak mertua,
ataupun bawa ja lil' Iman bersama ....

kalau bagi mak mertua jaga,
nnt time holiday hati mrs pip pula
yang tak senang kan, asyik rindu rindu gitu,
tapi kalau travel with a baby ni,
banyak la extra things kena angkut ....

beg galas tu mmg kena bawa kemana-mana
sepanjang perjalanan di Seoul
dalam beg tu ada thermos air panas, botol susu, bekalan susu formula,
lampin pakai buang, pakaian extra lil' Iman, bekalan makanan lil' Iman,
passport kitorang, wet towel, sapu tangan lil' Iman,  diapers changing mat.
baby carrier tu memang sangat memudahkan kami
mengangkut lil' Iman sepanjang percutian

end up, mrs pip and mr.Husband sepakat
untuk travel with lil' Iman yang baru
berusia 7 bulan time tu ...

waktu mrs pip siapkan barang2 untuk travel,
barang2 lil' Iman yang paling mrs pip check berkali kali,
takut2 ada yang tinggal ...
takut2 nnt tak cukup ...
ada ja kerisauan di hati :(

7 months old lil' Iman
so, sekiranya sesiapa yang bawa bayi kecil
travel, ni tips barang-barang si kecil yang perlu 
dibawa ketika travel manalah tau kan berguna untuk parents yang 1st time travel


1/ susu formula

atas kapal pun lil' Iman menyusu relax ja,
ni naik kapal on the way to Nami Island
kalau bayi anda fully BF, so tak perlu risau untuk sediakan susu formula kan,
tapi kalau bayi anda menyusu botol just like lil' Iman, sediakanlah susu yang cukup
lagi2 kalau tempat yang korang lawati tu, kemungkinan besar tiada susu formula
yang sama seperti yang diminum oleh bayi anda, so pastikan bekalan susu
cukup dari mula percutian anda,sehingga anda balik dari bercuti

2/ lampin, alas tukar lampin (diapers changing mat), 
wet tissue, minyak telon & baby toiletries

bawalah bersama lampin yang mencukupi, terutamanya bayi yang mengalami
kulit sensitif atau mudah alergi, kemungkinan sekiranya memakai lampin
jenama lain boleh mendapat alergi, kesian bayi anda nnt ... lagipun kalau
bayi tak selesa kerana masalah lampin, kita yang parents ni akan rasa sangat
terganggu kan ... stress eh ...

diapers changing mat tu bawalah sekali, nnt senang mau baringkan anak untuk
ditukarkan lampin ... wet tissue minyak telon, minyak angin, tu semua kena lah bawa
termasuklah baby toiletries ... memadai lah bawa yang travel pack size :))

3/ makanan anak

sekiranya anak anda sudah boleh makan makanan pejal, jangan lupa
bawa bekalan makanan bayi yang mencukupi  ... bawalah juga baby bite cracker
untuk bayi anda kudap2 kan ... eh eh, takkan kita ni ja yang mau kudap2? ngee

4/ ubat

sewaktu ke Korea, mrs pip tak tinggal bawa ubat deman dan
koolfever ... siap bawa thermometer pula tu ... manalah tau kot kot
anak sakit di perantauan, so ada lah back-up sebelum ke klinik kan

5/ botol susu & perkakasan mencuci botol susu

ni penting juga kena bawa kan ... dah anak susu botol, confirm la
botol susu tu kena bawa ... tapi perkakasan untuk cuci botol
pun penting juga ... mrs pip siap bawa baby bottle washer,
soft sponge dan bottle 'twister' tu untuk cuci botol lil' Iman

6/ stroller / baby carrier

ni pun penting juga, ada yang lebih suka bawa stroller,
ada yang lebih prefer bawa baby carrier jer ...

lil' Iman sedap ja jadi ala ala 'baby kangaroo'
dalam baby carrier  ... 
mcm mrs pip lebih prefer bawa baby carrier, lagipun
pergi Seoul ni selain banyak berjalan kaki,
banyak la juga turun naik tangga masuk Subway kan
so kalau bawa stroller tu alahai kurang lah sesuai
unless anda travel with few family member yang
ringan tulang boleh tolong angkat kan stroller tu tiap
kali turun naik tangga masuk Subway

yang bestnya pakai baby carrier, anak akan sentiasa dalam dakapan,
mcm rasa lebih selamat, terutamanya kalau lalu di tempat2 yang sesak
dengan orang ramai

7/ pakaian bayi secukupnya

bawalah pakaian bayi yang cukup termasuk baby socks,
baby shoes, baby sweater atau yang bersesuaian mengikut musim
tempat yang dilawati ...

dah nama pun bayi kan, kadang2 bayi terlebih kencing, habis seluar basah,
terlebih buang air besar, habis seluar kena najis, kadang2 dengan
baju2 sekali terkena bahan buangan bayi kan :) , so as a mommy,
kenalah pandai2 bawa barang keperluan bayi ...

a sweet memory of us @ Lotte World
#happytraveling
#happyparenting

cheers.

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017