test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Wednesday, 16 March 2016

10 tips wajib anda ketahui kalau nak ber-SHOPPING di LAZADA.COM.MY


kerana LAZADA menyambut ulangtahun yang ke-4 pada bulan mac ini,
so mrs pip nak buat entry khas untuk LAZADA, laman web online shopping yang PALING mrs pip SUKA .....

kepada yang tak tahu tentang LAZADA, meh sini mrs pip nak kongsi lah TIPS yang korang patut tahu ketika bershopping sakan di LAZADA ....

1/ how to shop?

ni soalan yang biasa kita dengar kan ... asal online shopping website jer, mesti tertanya2, eh eh mcm mana mau beli barang di website ni?
senang ja tau ... yang pertama, korang mesti SIGN UP dulu la ... alahhhh, sama lah mcm kalau nak skodeng FB orang, kena sign up ada FB account dulu kan, LAZADA pun mcm tu la, kalau nak mengintai barang2 cun dan harga pon MELETOP kat LAZADA ni, sign up la dulu T_T muehehehe ....

dah sign up, korang bolehlah LOGIN ok ... jangan lupa update personel info pula, paling penting ALAMAT dan HP number korang ... so nnt, kalau dah beli barang, LAZADA tau la nak hantar pi alamat korang kan ... kalau nak beli barang untuk kengkawan (wow! baik hati nya), boleh ja isikan nama kengkawan dan alamat kawan korang tu hokey :), tapi lepas dah purchase brg untuk kengkawan korang tu, jgn lupa tukar semula ke alamat asal korang :))

2/ bila waktu BEST untuk shopping di LAZADA?

bila bila pun boleh ... tapi kalau nak tahu LAZADA ada buat sale, or FLASH SALE (ni sale gila gila yang korang patut rebut peluang yang ada), paling senang, korang subscribe ja newsletter LAZADA, confirm selalu lah korang dapat update terkini dari LAZADA T_T ....

selain tu, LAZADA ada jual buat MyCyber sale, Raya Sale, ONline Revolution sale, etc ...

kalau yang 1st time user dan subscribe newsletter, ada extra 15% discount (max. RM50) diberikan .... memang banyak penjimatan :))

3/  apa yang LAZADA jual?

memang banyak sangatlah LAZADA jual barang, mcm mcm ada ...
since LAZADA dah bagi kategori untuk setiap barangan, so senang lah sikit korang nak surf barang ikut kategori

- HOME & LIVING
- HOME APPLIANCES
- FASHION
- WATCH / EYEWEAR / JEWELLERY
- COMPUTERS & LAPTOPS
- TV / GAMING / AUDIO / WEARABLE TECH.
- MOBILES & TABLETS
- HEALTH & BEAUTY
- SPORTS / AUTOMOTIVE
- TRAVEL LUGGAGE
- CAMERAS
- BABY / TOYS
- MOBILE TOPUP / MEDIA

banyak juga kategoi LAZADA ni kan ... tapi yang paling mrs pip suka sudah semestinya home & living dan juga baby toys tu :))

4/ payment macam mana?

kalau bab ni, boleh guna bank transfer dan juga kad kredit ... jadi, pastikan duit kat dalam akaun bank korang tu ada $$$$$$, nnt boleh shopping banyak banyak ... dan satu lagi, ada cash on delivery juga, tapi ni untuk selected areas jer, iaitu lembah klang, selected areas di pulau pinang dan johor bahru ... kalau mcm mrs pip yang tinggal nun di Sabah ni, cash on delivery ni mmg ndak ada hokey ....

yang guna kad kredit pula, ada extra advantage T_T ... ada certain days yang LAZADA bagi extra discount untuk pengguna kad kredit ... mcm mrs pip guna HSBC, so hari Jumaat selalunya ada additional discount untuk HSBC cardholder :)

yang guna kad kredit UOB, every Tuesday ada extra discount, biasanya dalam 10% la gitu .... kalau pengguna kad kredit Maybank , now ada 10% additional discount bermula 15 - 18 Mac ni sempena harijadi LAZADA yang ke-4 T_T, awesome nya!

untuk pengguna kad kredit RHB pula, bolehlah shopping sakan tiap hari Khamis dengan lebih penjimatan T_T ....

nak tahu yang lagi lanjut tentang payment, KLIK LA SINI

5/ Loyalty partner

ni pun part yang BEST juga .... kalau korang pemegang kad BCARD atau BIG, each time korang beli barang, after transaction made, ada ruang untuk korang isikan nombor BCARD / BIG korang, so nnt dapatlah point tambahan kan ...

tapi, kalau korang guna tablets, rasanya ruang untuk isi nombor BCARD / BIG ni tak keluar di skrin ... mrs pip dah terkena hari tu few times , so now kalau mrs pip nak shop shop di LAZADA and isikan BCARD number, mrs pip guna laptop ....

6/ Mobile App

LAZADA setapak maju ke hadapan bila mereka launched Mobile App ... well, pengguna smartphone kan dah meningkat nowadays, so untuk mudahkan shopping menggunakan smartphone, mobile app LAZADA ni pasti menyenangkan pengguna untuk membeli belah ...

dan untuk 1st time user guna mobile app, bolehlah masukkan nombor hp anda di ruang yang disediakan di laman web LAZADA untuk download mobile app, then dapatlah RM25 off welcome offer T_T ... suka suka suka ....

7/ Penjimatan extra

kepada pengguna kad kredit terpilih (UOB, MAYBANK. RHB, HSBC), korang kalau nak beli belah 10% extra diskaun diberikan kalau guna desktop / laptop kan, kalau nak lagi jimat, gunalah mobile appa, boleh dapat jimat 12% diskaun!

p/s: tak semua barang boleh dapat diskaun yer kengkawan, untuk selected item sahaja ...

8/ Top Up Phone dapat 20% diskaun

Ha, siapa yang guna prepaid? mesti korang suka la kan kalau mrs pip bagitau top up reload di LAZADA ni, korang boleh dapat 20% diskaun ... tak caya? ... KLIK LA SINI .... mrs pip tak tipu kan T_T muehehehe ,,,,

9 / Delivery charges

untuk penghantaran barang pula, dah beli kan, kenalah ada delivery charge ... takkan lah LAZADA nak senang senang bagi FREE DELIVERY pula ....

eh eh, kejap ... kalau beli barang setiap hari KHAMIS, ada free delivery la ... tapi ni bukan NATIONWIDE ... kat WEST MALAYSIA ja ada ... SABAH dan SARAWAK tiada servis percuma :(( sob sob sob... sedih la mrs pip ....

tapi tak pa, kalau korang nak juga FREE DELIVERY , just nak info la kan, untuk barang2 yang dari OVERSEA, serious delivery memang free ... ni dah banyak kali mrs pip beli barang dari LAZADA yang despatched from oversea, memang TIADA DELIVERY CHARGES ...


kan besar banner yang LAZADA buat ni , siap bgtau diskaun up to 92% dan yg paling mrs pip suka semestinya FREE SHIPPING ...  jimat duit!

KLIK SINI kalau nak intai intai barangan international deals

10/ Buyer Protection Guarantee

yang ni memang penting, melindungi hak kita sebagai pengguna ... dah beli barang, then once sampai barang pula rosak, siapa yang rugi?

tapi di LAZADA, boleh jer return kan barang yang rosak tu, tapi kenalah ikut prosedur ok ... kena fahami prosedur return policy LAZADA, mudah jer tau ... LAZADA ni tak cerewet, even khidmat pelanggan LAZADA ni, staff staff dia memang mesra dan sangat suka membantu ... bukan tu ja, dari pengalaman mrs pip kan, dorang akan follow up thru calls / mails / sms untuk inform kita kalau barang yang kita purchased tu ada masalah ... *thumbs up the crew*

mrs pip pun pernah kena juga, beli barang elektrik tapi tak functioning, so mrs pip return kat LAZAD, then dorang refund duit T_T ... korang bolehlah baca entry yang mrs pip pernah buat tentang refund yang berjaya daripada LAZADA, klik di sini

ada sekali tu barang tak sampai sampai, tu LAZADA tak refund duit coz mrs pip minta LAZAD just bagi voucher code untuk beli barang lain ... LAZADA baik hati tau tambah additional RM10 dalam voucher code mrs pip ... sukanya hati, dapat shopping barang extra!

**********************
so, harap info yang mrs pip ni membantu kepada sesiapa yang nak shopping shopping di LAZADA :)) .... kalau korang nak tanya apa2 pasal menyopping LAZADA ni, boleh jer tinggalkan di ruang komen yang disediakan :)) ....

nak tengok barang barang yang mrs pip cekup dari LAZADA sepanjang tahun lepas, boleh la KLIK DI SINI ... jangan pengsan tau! ....

T_T semoga entry ni membantu perjalanan anda bershopping di LAZADA

I HEART LAZADA , xoxo

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017