test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Friday, 29 April 2016

Tempahan katering ... katering kali ini di Hospital Queen II pula T_T



hi there ,

kemarin dapat order katering ... alhamdulillah, syukur sesangat,rezeki masuk lagi T_T ....jarang mrs pip nak kongsi cerita Pip Little Food Business ni ....tapi kali ni, nak juga enterframe kononnya nak post buat entry ketat-ketat, ngee :)

sayur brokoli campur
dijadikan cerita, a day before the catering, mr.Husband dapat satu mesej whatsApp untuk minta buatkan katering just for 60pax , request less than 24 hours pula tu , sempatkah nak siapkan bahan? well, walaupun kitorang ni ambil tempahan katering, tapi biasanya request tu kalau boleh jangan sebelah mentari nak terbenam then esok pagi subuh minta hantarkan makanan, takut nnt tak sempat nak cari bahan bahan, tapi mr.Husband accept juga request tu ....

ayam masak lada hitam
 yang minta request tu daripada Hospital Queen Elizabeth II, thanks yang meng-order T_T ...order dorang ni untuk makan makan di wad bersama staff *tak mention specific wad*.... dorang order Nasi+Lauk 2 jenis+Sayur 1jenis+ Buah 1 jenis+Air Sirap ....

kalau nak tau harga kitorang, boleh lah layari laman web khusus untuk senarai pakej2 yang disediakan, sudi sudilah KLIK DI SINI ...so, sesiapa yang mencari perkhidmatan katering sekitar Kota Kinabalu pada harga berpatutan, sila sila la whatApps kami bertanya harga / perkhidmatan, manalah tau ada yang berkenaan di hati , muehehehe ....

harga berbeza daripada pakej kami sekiranya tempahan kurang dari jumlah minimum :) . sila maklum *jangan marah yer, sayang customer kitorang juta juta bintang di langit*

isi ikan masak masam manis
customer request agar makanan di hantar sebelum jam 12 tengahari waktu lunch T_T .... after mr.Husband selesai masak semua menu tu, cepat cepat packing dibantu dengan dua orang 'helper', around jam10.30am mr.Husband buat delivery, sampai kat kawasan hospital tu dalam jam 11.00am ....

unload barang depan pintu masuk bangunan, then cari parking *sila sabar banyak2 kalau nak parking dalam kawasan hospital, memang selalu penuh ja* , nasib baik dapat la juga parking kosong T_T

the table setting
then hantar makanan ke exact location, susun elok elok .... meja kerusi ni customer yang sediakan sendiri , kitorang just hantar makanan ja .... lepas dah siap susun, customer bagitau tak perlu tunggu, mr.Husband and the team boleh balik, nnt around 3pm datang angkat barang2 katering ni ....

everything well packed
well, since dalam ward, so orang luar tidak dibenarkan stay kan ... it's a policy ... anyway, it's good la juga for us, at least mr.Husband and his team, boleh balik bersihkan kawasan dapur then rehat kejap then later jam 3pm pigi collect all the serving dish and plates kan ...

tapi kalau ada customer yang nak kitorang stay untuk serve kan makanan, kitorang memang ada staff untuk stand-by T_T, so no need to worry ya anyone :)

yang buah tu, kita bagi tembikai kuning
tak sempat nak ambil zoom gambar dekat dekat tadi :(
to anyone yang rasa nak place order katering dengan Pip little food business ni, sila sila hubungi 019-807-6788 En. Hafi Aiman .... whatsApp, call, sms, weChat boleh jer ....

cheers everyone

Wednesday, 27 April 2016

Wordless Wednesday Hit#2

hi there,

another wordless wednesday .... hit#2 

bag of the day

Tuesday, 26 April 2016

Trip Ke Seoul Day 2 (Part 2) Berjalan jalan sekitar Nami Island



hi there,

alhamdulillah ........... setelah berjaya mengharungi menaiki ITX untuk ke Gapyeong entry sebelumnya *huh! nak beli tiket ITX tu memang satu hal*, akhirnya sampai juga di pulau impian ni ......

bertahun tahun pasang angan-angan untuk ke sini, akhirnya datang bersama orang tercinta T_T .... oh Naminara ... mrs pip dan mr.Husband decided untuk naik taxi memandangkan taxi ni banyak ja berbaris dan sedia untuk dinaiki, kalau korang mau naik bas pun ok jer tapi kena ikut bus time! ....

naik taxi cuma 5,000 won jer .... kebetulan time mrs pip naik taxi, ada dua pelancong Indonesia ni nak tumpang sekalai share bayar tambang, since kita sehaluan, apa salahnya , jimat sikit tambang :)


sesampai ja di depan Nami wharf tu, mrs pip beli kudap kudap for light breakfast ... kitorang ni once dah berjalan, makan minum pun boleh terlupa, ahaks! .... mrs pip beli biskut labu dan dua botol green tea , then beli pas masuk ke Nami Island berharga 8,000 won seorang ....


muehehe ..... mr.Husband sebagai daddy mithali kan .... bab bagi susu lil' Iman ni, mr.Husband memang very the ringan tulang :) .... backpack besar gedabak yang mr.Husband angkut sepanjang percutian kitorang tu, semua tu barang2 lil' Iman  .... siap ada thermos sekali .... well, travel with a baby lah katakan .... sambil bagi susu lil' Iman, sambil makan biskut labu yang sungguh sedap ;)


ni dah masuk kat dalam Pulau Nami .... since kitorang pergi Oktober 2013 *sungguh basi cerita ini*, dah siap ada Happy New Year 2014 .... *ekceli kitorang pergi time cuti tahun baru ikut kalendar Korea kalau tak silap, tu sebab dorang sekali buat Happy New Year 2014, awal la sungguh nak berwish Happy New Year dorang ni kan* ....


ni tak jauh dari depan pintu gerbang tu .... banyak ja benda menarik dalam Pulau Nami ni, semua pun cute cute ... semua angle pun kalau boleh nak ambil gambar T_T

*******************
hahaha, ni siapa yang susun gambar tak ikut giliran ni?

yang ni gambar before naik feri tau !
ni tempat kitorang turun dari naik taxi tadi :)

zip wire anyone?
*******************

yang pokok pokok ni memang very the trademark Pulau Nami 
once dah jejak Pulau Nami, mesti wajib ambil gambar berlatarbelakangkan pokok ni 
oh my winter sonata!


tak kempunan T_T
laluan ni lah yang menjadi idaman selama bertahun tahun, ngee ;)
The Song Museum .... tapi tak masuk pun
laluan keretapi di Nami Island, tapi kita tak naik pun
ni apahal ? T_T
eh, ada burung unta la
berkasih sayang dengan yang tercinta
main kejar kejar
cheeky lilttle Iman at 7 months
lil' Iman yang tembam once upon a time
suka la tu
susu time lagi T_T
serius biskut labu besar gedabak ni sedap sangat
my cinta hati bertemu di sini
antara tempat yang best untuk bergambar
nak sewa basikal pun boleh, ada couple seat tau!
open library ... konsep best!
jenjalan tingu orang sana sini ... ramai weh
wajib bergambar dengan poster winter sonata,
memang drama winter sonata tu sungguh epik!
menghampiri musim luruh ... 
kenangan indah bersama di Pulau Nami
so, selesai berjalan jalan di Pulau Nami, ingatkan nak round habis satu pulau ni, tapi mrs pip and mr.Husband kejar masa untuk ke Petite France la pula yang tak jauh dari Pulau Nami, so kita pusing half round ja la di Pulau Nami .... tu pun dah makan about 4 hours just jenjalan di Pulau Nami ....

ye lah kan, kami ni slow walker, nak gendong anak lagi, nak pit stop untuk susukan anak lagi ... dah nama travel with a kids kan ....


lepas ja naik ferry balik ke tempat asal kami turun taxi tu, terasa lapar membuak buak ... time kat Pulau Nami tu tak la pula terasa nak makan sangat T_T .... penat berjalan la katakan, mesti nak recharge energy ....

so, pusing pusing sekitar tempat parking kereta / bas  tu kan, mrs pip ternampak la restoran ni, dari jauh terpampang perkataan HALAL, wah apa lagi, harus makan di sini ..... so, menu of the day ialah cold soup .... dah rasa penat berjalan, memang patut nak dapatkan makanan yang sejuk sejuk, tapi ni serius sejuk ada ais batu! .... tapi sedap tau ....

lepas dah makan ni, kitorang sambung pula jenjalan ke Petite France .... in the next entry :) ...

nak tengok apa yang kami buat pada Honeymoon Seould Day 1 .... KLIK LA SINI ....

Monday, 25 April 2016

Tips senang kembalikan lantai rumah yang kotor dan kusam kembali harum dan berseri seri

hello there,

sewaktu mrs pip mula mula pindah masuk rumah yang di KK ni last two months kan, nak kata rumah ni kotor, tidaklah kotor mana kan coz mr.Husband dah 'check-in' lebih awal dalam rumah ni, dan dah bersihkan mana2 yang patut ...

kira time masuk rumah ni hari tu, memang no habuk habuk merata rata sana sini la gitu, tapi kan satu hal yang mrs pip perasan, the lantai rumah very not so clean! mrs pip ni kan kekadang mcm ada masalah OCD , so bila rasa lantai ni mcm very not the clean clean up to my level *chuckles*, haruslah lantai ni cepat2 dibersihkan T_T

mula mula beli pewangi lantai, mop mop mop ... wow! harum semerbak la gitu ... then eh eh, knapa la the tiles ni still kusam kusam  ??? *dasar tak puas hati la tu*

so, ajak lah mr.Husband pigi supermarket .... "meh pigi beli barang di CKS, mau cari barang sikit" .... kebetulan mr.Husband ada free time kan, so kita pun pigilah CKS mencari barang idaman mrs pip T_T 


since guna pewangi lantai but still lantai tak naik seri kan *ingat kulit wajah jer ke nak kena ada seri seri ni, rumah pun haruslah bagi seri kan* , so mrs pip rasa maybe kena guna peluntur la kot .... see, masuk section detergen di CKS ni,  memang rambang mata mau pilih yang mana satu ....

*lil' Amin, layan jer la mommy mau snap snap pic hokey*

satu botol besar ni harga cuma RM7.90 T_T

pilih pilih punya pilih, end up mrs pip pilih KAO Bleach pink kaler ni , ada wangian floral fresh ,... since peluntur ni bukan sahaja boleh putihkan pakaian, tapi boleh bersihkan dan putihkan lantai kusam juga tau! ....

so suri suri sekalian, kalau lantai rumah korang tu mcm kusam tak bermaya, bolehlah try guna peluntur sebagai pencuci alternatif lantai rumah ....

mrs pip guna peluntur ni senang jer .... biasanya mrs pip akan masukkan peluntur ni sebanyak satu tutup bersama sebaldi air dan satu tutup pewangi lantai / sabun lantai pilihan masing masing .... kacau kacau sebati, so bolehlah mulakan aktiviti mengemop lantai T_T

cubalah guna dua tiga kali, lepas ni masalah lantai kusam tak bermaya, lantai kotor, lantai berbau ... pasti akan selesai!

haruslah rumah sentiasa berseri seri, barulah padan dengan kerjaya sebagai 'suri dalam rumah' , ngee :)

xoxo.

Sunday, 24 April 2016

Melawat Merphin House

hi there,

well, recently mrs pip adalah balik ke our merphin house kan ... sampai sampai ja atas tangga, mak oiiii banyaknya najis burung! sungguh kau ni bird bird sekalian, kat atas tangga rumah mrs pip jugalah korang ni tanpa segan silu mau ber'bisnes' ! .... hurm


lepas hantar lil' armies naik rumah, tak sempat sempat lagi mrs pip mau duduk berehat, terus capai sabun, baldi , berus dan gayung .... projek mencuci tangga terus dilaksanakan....


hah! dah cantik berseri seri pun tangga rumah merphin house ni :) .... barulah sejuk mata memandang ....  barulah rasa mcm ada feel "ok, this is our house" ....

sebelum back to merphin house, pagi pagi tu lil' armies dah siap siap, so kita 'park' kan dorang di laman rumah ... lil' Iman suka lah tu terkeluar dari 'kurungan' .... dapat ja melepak di laman rumah, semua benda lah dia mau usik kan .... yang ni busy la mau main air siram bunga kunun :)




ada puppy cute sebelah rumah ...






mrs pip biarkan lil' Iman ber'keliaran' di laman rumah, while mrs pip siapkan barang2 yang perlu dibawa ... well. you ols knowlah kan, kalau ada anak kecil ni, mak oiiiii asal jalan ja, byk ja brg mau diangkut .... lil' Amin pula his daddy dukung ....


see ... kan dah cakap , byk benda kena pack angkut sekali .... biasanya, kalau mrs pip bring the kids kluar sekejap, benda2 ni no need la semua kena bawa ... tapi kalau yang drive jauh tu, ni semua wajib harus dibawa ....

ada thermos isi air panas, bekalan susu lil' armies, bekalan extra air untuk lil' armies minum + bancuh susu, botol susu, extra food untuk kudap kudap dalam kereta ... yang tu the nite before mrs pip siap awal awal buat roti kawin untuk dimakan dalam perjalanan T_T


lil' Amin sepanjang perjalanan tidur memanjang ja dari start gerak di rumah, sampailah ke merphin house .... syok ber-aircond, tu yang boleh tidur sepanjang perjalanan ....


yang lil' Iman ni pula, mak oiiii sepanjang perjalanan very the active la pula ... suruh duduk elok elok, ada ja la yang dia mau kacau kacau .... very the itchy itu jari jemarikan .... *saja la tu mau buat daddy marah*



sampai ja di merphin house, lil' armies punyalah happy, habis semua celah ceruk rumah dorang 'survey' then main panjat2 kat tingkap kan  ... and lil' Iman keep saying "mommy, go to poh poh" ... hurm, rindu poh poh la tu T_T ....

.... jom tingu poh poh ....

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017