test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Tuesday, 19 April 2016

Kerja ekstra lumayan


mr.Husband sangatlah busy nowadays, kerja pun tak cukup tangan ... dah lah bangun sangat awal sebelum azan subuh, then masuk tidur pun lewat malam, everynite mcm tu now ... well, semua pun pasal work work work for living bilang mr.Husband , dia ndak kisah semua tu, asal dapat cari rezeki halal T_T

rasa bersalah pula mrs pip ni tengok mr.Husband banyak kerja ... kita as a housewife, then jaga dua budak kecil, penat tu memang la penat kan, but penat lagi kot mr.Husband, cuma dia ndak cakap mengeluh pasal penat .. tapi raut muka dia , mrs pip can say that he's tired!

jadi, as a wife, kita nak sangat tolong mana yang boleh tolong :) ... at least kurang sikit la kerja mr.Husband kan ... then dia cakap "boleh ka buat itu ini? nak jaga anak anak lagi? nnt penat pula" ... kita concern kan dia, dia pula concern kan kita balik ... hehe, mcm tu la mr.Husband mrs pip ni, sentiasa concern hal hal kita :) thanx

mrs pip reply "saya buat mana yang mampu, at least ringan sikit kerja awak. Tunggu askar askar ni tidur, then saya buatlah mana yang terdaya" ....


the day mr.Husband beli 50kg ayam (bahagian kepak + pahapinggul)  

yang ni dah jadi rutin mingguan sekarang .... once a week, mr.Husband beli bekalan ayam 50kg, kena bersihkan then packing elok elok dalam kuantiti yang dah mr.Husband tetapkan, masuk dalam freezer ... dah involve dengan little food business ni, so it's a routine now :)


yang paha+pinggul tu taklah susah sangat nak bersihkan ... tapi bab kepak ayam ni, jangan ambil mudah ... mr.Husband tak suka kalau bulu2 ayam ni tak dibersihkan ... dia cakap, kalau kita nak makan yang bersih bersih, so our customer pun kena bagi makanan bersih! ... strict oooo ...

tapi, mrs pip pun memang jenis yang tak suka bulu bulu ayam ni melekat kat kulit ... so, memang cermat and teliti I kerja .... hahaha, nak jadi pekerja terbaik gitew :)


bukan setakat bersihkan ayam, ni kerja every nite once askar askar kecil dah masuk tidur ... kita perap ayam ... tepung perapan tu guna resepi mr.Husband, so very the secret recipe hokey ... mrs pip tolong perapkan sahaja ... then masukkan ke dalam freezer ... esoknya baru digoreng kat out little coffehouse T_T ....


yang ni hari tu mrs pip goreng kan untuk lil' Iman ... recently, lil' Iman memang suka makan ayam goreng ... hari hari nak ayam goreng , tapi mrs pip tak bagi la lil' Iman makan ayam goreng tiap hari ... kang nnt dia tak reti nak makan ikan sayur bagai coz addicted to fried chicken mr.Husband ...


selain kerja ekstra bersihkan dan perapkan ayam, mrs pip juga ringankan tulang buat kerja sampingan untuk mr.Husband ... ni kerja tertunggak mr.Husband yang sudah tiga bulan terabai ... ni semua receipt claim yang dia perlu hantar kat syarikat yang dia pernah bekerja dulu *resign dah 3 months ago* , tapi mr.Husband busy dengan kerja lain, so tak sempat nak scan as back up ... jadi, mrs pip tolonglah scan ...

boleh tahan banyak juga resit resit ni ... it took 2 days to complete ... selesai.


sesekali jadi trouble shooter kalau ada benda yang tak kena ... ahaks! ... ni tengah memahami cash machine apasal tak dapat masukkan time & date ... gigih tengok manual ... akhirnya berjaya juga troubleshoot ... selesai!

**********

well, hidup suami isteri ni kena sentiasa tolong menolong bantu membantu ... perlu sentiasa tolak ansur .... susah and senang, let's stick together ..... love you mr.Husband T_T ... nnt kalau ada kerja ekstra lagi, sub kan saja pada mrs pip ... 

I'm happy to be your sub-con :) 
xoxo

No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017