test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Tuesday, 19 April 2016

Trip Ke Seoul Day 2 (Part 1) Pengalaman menggunakan ITX ke Pulau Nami


sebelum mrs pip story panjang lebar, better mrs pip bgtau mcm mana untuk ke Nami Island ... 
yang journey ni mrs pip start dari Anguk station Line 3 T_T since hotel icon
tempat mrs pip menginap tu dekat jerrrr dengan Anguk station :)

Bagaimana untuk ke Nami Island dari Angguk station Line 3

Angguk Line 3 >>>> Jongno 3 (sam)-ga >>>> kat station ni, kena tukar train, ambil Line 1

Jongno 3 (sam) ga Line 1 >>>> Jogno 5(o)-ga >>>>Dongdaemun >>>>

Dongmyo >>>> Sinseol-dong >>>>Jegi-Dong >>>>Cheongyangni

dah sampai ke Cheongyangni tu kan, kena turun train, then cari laluan untuk naik ITX *sila jangan silap train ambil KTX ok* .... train ITX dan KTX ni bersebelahan platform jer kalau tak silap ....

**********************

jadi, untuk hari ke-2 di Seoul, memang dalam wishlist wajib ke Pulau Nami ...
apasal eh, kebanyakkan orang yang lawat Seoul, mesti nak nak sangat
ke Pulau Nami ni???? untuk menjawab teka teki tu, 
mrs pip pun wajibkan dirilah
untuk ke Pulau Nami, nak tengok sendiri la kan, 
apa la yang BEST giler kat pulau ni T_T

ramai jer rasanya yang tahu, 
Pulau Nami jadi terkenal gara gara drama WINTER SONATA,
hebat betul penangan cinta Joon Sang dan Yoo Jin ni kan .... 
dah berbelas tahun dah drama tu berlalu, 
tapi pengaruh drama tu sungguh awesome, 
meninggalkan parut di hati :) ahaks!


seawal pagi yang mungkin mrs pip dah bangun, siap siapkan diri,
then kejut mr.Husband ... lepas tu siapkan lil' Iman ....
snap snap depan pintu nak kluar bilik hotel :) ....


that early morning quite cold la ...
time pigi ni, memang dah masuk musim luruh,
tapi daun daun tak la luruh mana pun :) ....


dari hotel Icon tempat mrs pip menginap tu,
tak la jauh mana pun subway station ...
dah sampai Anguk station Line 3,
maka bermulalah perjalanan untuk ke Nami Island

mrs pip memang before fly ke Seoul dah siap siap buat planning untuk ke semua
destinasi yang mrs pip and mr.Husband nak pigi, so tak la membazir masa
tercari cari laluan ... dah la Seoul ni banyak sangat subway line,
poning kepala kalau tak plan awal awal T_T

*******************
sebelum naik tangga untuk ke platform ITX tu,
korang akan nampak mesin beli tiket layan diri ITX,
sila la purchase tiket ITX untuk ke GAPYEONG ....

kalau korang perasan, ada dua mesin sebelah menyebelah untuk beli tiket ITX ni,
salah satu mesin tu yang dikenali sebagai TRANSIT CARD READER,
guna dia untuk scan T-Money Card korang,
untuk menandakan perhentian transit korang ialah di Cheongyangni,
so sistem subway tak kan deduct extra amount dari kad korang nanti

*yang ni mrs pip tak brapa reti nak explain,
tapi mcm tu lah arahan yang tertera kat mesin tu,
sila fahami elok elok yer kengkawan*

mrs pip pun berminit minit berdiri kat depan mesin ni
nak faham apa lah yang mesin ni cuba terangkan, ahaks!

salah satu transit card reader yang mrs pip jumpa di stesen Gapyeong
lepas dah scan T-Money card kat mesin transit card reader,
masa untuk membeli tiket pula untuk ke Nami Island ...

so, dari Cheongyangni tadi, kena lah beli tiket ITX untuk ke GAPYEONG ok ...
bab beli tiket ni, mrs pip memang tak reti, punyalah lama kitorang berdiri kat depan mesin
tiket tu, tak reti mcm mana nak tukar bahasa mesin tu dari korean ke english
*boleh ke mesin ni exchange language*, so jadi BODOH
sebentar la kitorang teragak agak nak purchase mcm mana kan ...

ni la mesin nak beli tiket ITX
then datanglah seorang anak gadis korea yang sweet sweet ni kan,
kan kalau malu bertanya sesat jalan,
so buat jer muka selamba senyum dan cakap anyeong kat sweet girl ni,
then belasah jer la cakap english dan berharap dia akan faham yang mrs pip
minta tolong untuk belikan tiket ke Gapyeong ...

berhasil la juga membeli tiket ke Gapyeong hasil bantuan gadis cantik tadi tu,
harga sekepala KRW4,000 x 2 pax .... T_T

p/s : dengar cerita, kalau tak reti beli tiket guna mesin,
naik ja ITX tu, nnt conducter ITX akan periksa tiket,
so sesiapa yang tak da tiket, boleh la purchase dengan conducter ITX tu T_T

Tiket yang berjaya dibeli hasil bantuan ahgassi yang baik hati
lepas dah dapat tiket tu, mrs pip pun tunggu kat platform ITX,
tak lama menunggu ITX pun datang ...
memang selesa la duduk dalam ITX ni  T_T
lil' Iman naik ja ITX terus minta susu ,
laparlah tu ... awal pagi lagi dah kluar hotel,
tak sempat bagi makan T_T so makan dalam ITX la yer lil' Iman


once ITX dah bergerak, mrs pip and mr.Husband layan scenery
sepanjang perjalanan sambil layan lil' Iman yang super excited
*eh , bukan mak lil' Iman ke yang extra super excited tu?*





rasanya mcm cepat ja sampai Gapyeong station ...
kalau tak silap *ingat ingat lupa*,
perjalanan ambil masa dalam 45 minit la gitew ...

bagi gambar besar T_T
see .... kita dah sampai pun,
alhamdulillah 
pepagi tu, tak ramai pun orang kat Gapyeong ni ,
cuma mrs pip and mr.Husband sambil pikul lil' Iman dalam
baby carrier ....
dan juga sekumpulan pelawat dari Indonesia ...

since mrs pip dan mr.Husband tak sure nak tunggu bas or naik taxi,
singgah la sekejap di Tourist Information Counter (TIC)
yang berada tidak jauh dari tempat mrs pip berdiri ni
untuk check info lanjut which one yang better,
naik bas or naik taxi T_T

tengah tunggu taxi,
eh eh, tetiba ramai la pula orang datang ...
see behind me,
sekumpulan pelancong dari China
memandangkan after bertanya2 dengan TIC,
we decided untuk naik taxi,
tapi before naik taxi tu, mrs pip terpandang kebun yang cantik
di seberang jalan, so ajak mr.Husband pigi
ambil feeling pre-Nami Island dulu, muehehehe
*ingat nak kawin jer ada pre-wedding photoshoot bagai?*

tapi yang ni, pernah buat entry terdahulu la,
nak tau, KLIK LA SINI T_T








ok, dah puas ambil feeling pre-Nami Island kat sini,
kita pigi cari taxi, ready to Nami Island :)


yeah, Nami Island ...
kami datang juga akhirnya :)


mrs pip ni, kalau ikutkan hati dan perasaan,
semua cafe yang cute nak jer terjah,
tapi pasal jadual sangatlah padat.
so kita posing depan cafe pun jadilah kan ...
ni kat depan Nami Island Snow Cafe ...
eh, serius cafe ni cute T_T

****************

kat sini la dulu kita story story,
next entry kita story Part 2 kat Nami Island pula

korang pun nak ke Nami Island?
berjaya tak ikut guide yang mrs pip bagi?

pasal ni cerita basi 2 tahun setengah punya kes,
*biasalah mrs pip ni, simpan lagi entry ni jadi pekasam kan*
maybe ada yang buat cerita lagi update,
you ols better get the latest update,
kang sesat jer ikut guide mrs pip, ahaks!

cheers ...

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017