test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Monday, 27 June 2016

'Adillah kepada kedua-duanya'

hi there,

ish, lil' Iman dan lil' Amin ni, asyik mau berebut barang .... suka betul main rebut rebut barang, pening mommy! ... lil' Iman asyik nak conquer semua barang, langsung ndak mau share dengan lil' Amin, dia ingat semua barang tu hak milik mutlak dia ......... grrrr ......

yang lil' Amin ni pula, kalau tu barang dia, dia buat tak kesah jerrrrr abang dia ambil, siap dia bagi lagu, then barang abang dia jugakkkkkkkkkkk lah dia nak rebut rebut! .... amacam tu? .....


lil' Iman ni pantang kalau tengah menyusu, botol susu tu kita tarik , mesti dia marah sangat ... ya lah kan, orang tengah nak menyusu, kita pula kacau, mestilah dia marah ... si lil' Amin ni pula, suka sangat jahat kat abang ... time si abang menyusu, tetiba dia datang kat si abang, terus sentap botol susu si abang then siap berlari keliling bilik acah acah nak bawa botol tu lari T_T apalagi si abang ni, mulalah bising dan kejar si lil' Amin sampai dapat botol susu tu semula ...

kes lain, lil' Amin ada botol air kegemaran dia ... mmg mrs pip beli satu jerrrr .... ingatkan bolehlah dorang ni kongsi kongsi kan ... moreover, lil' Iman biasanya minum air guna botol susu dia , tapi lil' Amin ni tak reti nak berbotol susu (fully BF gitu), so each time lil' Amin nak air, dia mesti nak pakai botol air kegemaran dia tu .... hah! guess what, time lil' Amin tengah best2 minum, timu tu la lil' Iman pula pigi sentap botol air tu ... apalagi, meraunglah si lil' Amin ni ... aiks!

lain kes lagi, so hari tu kononnya nak lah ajar si lil' Amin ni menyusu guna susu botol, mrs pip ingat it's time la kan untuk train lil' Amin minum susu formula, kira mix dgn BF la .... so, belikan lil' Amin botol susu lain species dari botol susu lil' Iman .... adohai! once lil' Iman ternampak botol susu yang baru tu, dia dah tak nak botol susu kegemaran dia tu! ishhhhhhhh, anak anak mrs pip ni ;(


dah selalu main rebut rebut mcm tu, mr.Husband cakap maybe better belikan mereka barang yang sama  so that dua dua tak main rebut rebut dan bertengkar ....

"adillah kepada kedua-duanya" ..... sambung mr.Husband lagi

hah! petang tu juga mrs pip ajak mr.Husband kluar pi belikan botol susu dan botol air yang baru .... lega rasa bila dua budak kecil ni dah tak bertengkar berebut barang ... masing masing dah ada yang sama ... no more dengki dengki T_T ....



nowadays, lil' Iman dah pandai dan suka minum air guna botol air ... selalu ja cakap "mommy, mau minum dalam botol yang ada mickey mouse" .....

lil' Amin pula, asal lil' Iman minum susu, dia pun nakkkkkkkk juga .... so, mrs pip buatlah juga dlm botol susu sebiji sama mcm botol susu lil' Iman .... now, kira lil' Amin dah start layan susu formula sikit sikit ... dia minumlah juga dalam 30 - 90 ml , lepas tu sambung BF ....


recently, lil' Iman ni, kalau dia mau minum, mesti dia cakap "Amin punya mana? Amin pun want minum juga" .... meaning, kalau lil' Iman nak minum / menyusu, wajib lil' Amin pun ada ... prihatin sungguh lil' Iman kat lil'Amin .... mcm ni lah anak2 mommy, mesti love each other forever, ok T_T .

mak mak sekalian, anak anak korang pun ada tak yang suka rebut2 barang sesama sendiri?

cheers! happy parenting.


Friday, 24 June 2016

Jangan terpedaya dengan Jualan Murah Raya !

hi there,

raya dah nak dekat .... korang dah buat persiapan? kalau yang nak pigi shopping tu, hah! pastikan buat senarai barang yang perlu dibeli then cross check dengan bajet yang korang dah sediakan ... kalau banyak sgt nak beli barang melebihi bajet, sila lah pangkah memana barang yang tak penting ...

kalau barang lama still ok such as kasut, handbag, jam tangan misalnya, tu no need la korang nak beli, jimat duit kan ... kalau pigi shopping kompleks tu, tutup je sebelah mata tu kalau nampak sale giler giler .... lagi banyak potongan diskaun, lagilah korang perlu tutup mata!

satu hal yang korang perlu tahu, SALE ni yang kununnya SALE besar-besaran hingga 70% tu, bukannya betul pon semuanya ... ada yang dorang dah siap siap naikkan harga, then kononnya bagi sale up to 70% , sungguhlah teknik pemasaran yang nak ajak orang shopping ramai ramai kan! so, jangan terpedaya ...

mcm mrs pip ni, biasanya lebih suka sale yang tak melebihi 40% potongan harga, ni mcm ada benarnya mmg dorang bagi SALE sebenar ...

melalui sumber yang dipercayai mengatakan rata rata yang bagi diskaun 50% dan ke atas adalah untuk tujuan memancing pembeli, bukanlah SALE sebenar ... ewah gitu pula kan ....


kalau bawa anak anak kecil pigi shopping, make sure jangan lepas pandang ... shopping tu shopping juga, tapi keselamatan anak wajib diutamakan ... lagi elok ada stroller, so mak mak sekalian tak la letih nak mendukung anak time shopping ... mana nak mencapai barang, mana nak mengendong anak lagi, letih huh! boleh ada muscle pula jadinya ...

moreover, kalau ada stroller, once anak anak letih menunggu si mommy menshopping barang2, bolehlah si anak tidur dalam stroller kan, sedap sikit badan nak berbaring T_T ...

lagi satu, kalau incik incik suami tu pergi shopping temankan isteri,, make sure lah korang bersedia fizikal mental ok ... isteri isteri ni kalau bab shopping, kudratnya mengalahkan lelaki ... kalau ada 10 shopping mall di bandar, si isteri ni boleh jer round semua shopping mall tanpa rasa letih ... tu belum kira setiap shopping mall ada berapa tingkat kan ... T_T *ouch! kita wanita memang suka bab bab shopping, tak kisahlah samada nak membeli or just setakat mencuci mata*

lagi satu incik incik suami, sila bertenang kalau isteri isteri anda semua hilang kawalan bila nampak diskaun besar besaran, hahahaha .... pastikan isteri anda tidak membeli melebihi had yang sudah anda tetapkan, unless dia beli guna duit sendiri la kan , bab yang itu anda tak perlu campur sangat ...;p .... dan silalah senyum dan gembirakan hati para isteri, bukan selalu pun isteri nak ajak temankan pigi shopping besar besaran , time raya jer pon T_T

to all shoppers semua, time shopping tu make sure jaga barang barang penting , jangan asyik shopping, nnt wallet / handphone / kunci kereta tercicir korang boleh tak sedar ... dan lagi satu, kalau shopping tempat yang sesak sesak tu, make sure korang pakai sling bag yang senang nak alihkan ke bahagian depan korang .... kang tak pasal2 penyeluk saku pula yang menang shopping raya gara gara berjaya rembat wallet korang! .... nangislah tak berair mata woooo ...

raya dah nak dekat ....

p/s : lagu raya dah pasang ? T_T


Tuesday, 21 June 2016

Hamper percuma dari Drypers

hi there,

kalau tahu hari tu Drypers ada buat promo dapat hamper percuma untuk belian RM100 ke atas, fuh memang mrs pip borong banyak2 Drypers ni ... T_T

ni pun kebetulan suruh mr.Husband beli Drypers lil' armies, dapatlah satu hamper percuma ... eh eh ? takkan satu hamper jer .. ???

"why tak beli lebih?" tanya mrs pip  ....

selamba jer mr.Husband jawab "laaaa, cakap satu untuk lil' Iman, satu untuk lil' Amin kan" ....

muehehehe, betul lah juga, mr.Husband ni kalau beli barang, memang sentiasa within the budget .... since mrs pip cakap beli satu pek untuk lil' Iman, satu pek untuk lil' Amin, so dia beli as per requested ja la ... tapi since kena cukup RM100 kan, dia add on wet tissue drypers ....



tapi apapun, barangan percuma ni, cukup ni untuk dua bulan pakai bebudak ni .... jimat lah juga duit tak perlu nak membeli sabun mandian dan losyen badan depa T_T

thankx Drypers .... nextime, bagilah lagi hamper free mcm ni, sure kita beli stock banyak2 .....


Friday, 17 June 2016

Bila anak berimaginasi

hi there,

sekarang ni, lil' Iman sudah sedikit berdikari. lil' Iman boleh bermain sendirian tanpa pengawasan mrs pip sepenuhnya, tapi harus di dalam ruangan yang disediakan pagar. Untuk mem'bebas'kan lil' Iman bermain di dalam seluruh kawasan rumah, ermmmm rasanya belum boleh lagi coz lil' Iman still suka kacau kacau barang , well kids with high curiosity kan T_T

so, kalau mrs pip ada kerja yang perlu disiapkan di dapur contohnya, mrs pip akan letakkan lil' Iman di dalam 'bilik mainan' dia sepanjang waktu , while lil' Amin akan di bawa oleh mrs pip dan letak di ruang tamu ... bezanya lil' Amin ialah, lil' Amin tidak begitu suka mengacau barang, dia cuma main dengan toys dia dan kekadang tu lil' Amin 'pinjam' sedikit barangang dapur such as senduk, mangkuk, besen dan botol air T_T .... haish, lil' Amin ni agak obsessed sikit dengan barang2 dapur ;p

bila lil' Iman ditinggalkan sendirian bersama toys dia di dalam bilik mainan, lil' Iman cuma akan suka main dengan 3 benda which are lori, tractor dan trailer .... hohohoho, kekadang mrs pip and mr.Husband gelar lil' Iman ni MR.LORRY coz dia very the obsessed dengan lori .... serious, memang obsessed .....

kalau time kitorang kluar jenjalan, asal nampak lori di jalanraya, mulalah lil' Iman ndak reti mau duduk diam ... asyik2 cakap pasal lori ... lori itulah, lori inilah, lori go home lah, lori go work la, lori angkat minyak la, lori angkat gas la, lori jual buah labu lah, lori ada fish ada lah, hurm ....

lil' Iman with his trailer and lorry ...
missing tractor in action T_T

lil' Iman :-

ini trailer, yang ini lori, yang ini tractor (pointing at his toys)

trailer angkat barang, trailer go work

tractor pun angkat barang, dia mau balik kampung 

once in a while mrs pip menyampuk ... balik kampung di mana?

balik kampung sana Membakut (lil' Iman jawab)

lil' Iman sambung main with his lorry ....

yang ini lori, dia angkat batu .... heavy ni batu (put some of his lego atas lori assume jadi batu)

me: alala, berat tu batu, nnt lori accident ... how la? sakit tu ...

panggil amber ambulance la, nnt amber angkat orang sakit 

me: amber ambulance?

erm erm (lil' Iman angguk kepala) .... amber, roy, poli, heli ....

hahaha, percubaan menggabungkan idea ... 

me: kalau amber ambulance tiada , how la?

later la Iman bring lori pigi hospital .... nnt Iman jadi doktor kasi lori ubat ....

me: how about trailer and the tractor?

lil' Iman looking at his trailer and tractor ....

trailer go home la, slow slow dia go home supaya tidak accident , tractor pun go home juga, dia sudah hantar barang, tractor go home dia sleep la ...

muehehe, biasalah kids kan, imaginasi pelbagai ....

the other day, lil' Iman play with his animal toys:-

yang ini hippotamus, yang ini badak sumbu ... dorang jalan jalan cari makan 
ada buaya la di kolam, hippotamus tak masuk kolam, badak sumbu pun tak masuk kolam 
buaya cari kancil .... mana kancil aaaaa?????

ini zebra, ini gazi (zirafah ekceli) .... zebra go work cari duit, gazi sleep dulu, later dia go work, gazi tired lagi ... nanti zebra come home bawa makanan .... zebra makan sama gazi lah ....

kids kan, kalau bercerita, imaginasi di luar kefahaman orang di dewasa ni, tapi layan ja la cerita anak anak kan, it's the way how they expressed their idea and feelings ....

xoxo


Thursday, 16 June 2016

Berhujung minggu di Pantai Sawangan

hi there,

so hari tu cuti Kaamatan, we olls balik ke merphin house , tapi sebelum balik tu, mrs pip and mr.Husband saja ja mau ambil angin kejap di Pantai Sawangan .... quite sometimes juga ndak melepak di sini T_T ... yang last hari tu time kita dtg secara kebetulan, plan tertukar gara gara sebatang monopod punya pasal kan ;))))

one of the reason dtg sini is that just mau bagi anak anak the lil' armies ni play with the nature ... since mr.Husband busy busy busy kan, so dah few weeks tak bawa bebudak ni jenjalan, so bagi reward la kat dorang since few weeks ni pun perangai dorang bagus elok molek ja, no grumpy sangat walaupun terpaksa duduk diam di rumah tak pigi memana kan ...

hah! daddy dah bayar hutang la ni yer kiranya :) .... bawa korang berdua jenjalan kat tepi pantai, lepas tu siap daddy bagi kebenaran boleh main on the ground ... baju seluar kotor tu , it is ok, nnt mommy kira belakang je la ... yang penting, anak anak mommy daddy ni happy bermain , adventure yourself !


what a beautiful sky
dah puas sangat main dgn rumput ni, lil' Iman nak exploring the sea pula ... lama eh lil' Iman berdiri tingu laut, then banyak la juga pertanyaan kena jawab , such as

daddy, apa tu? ... tunjuk kat motorboat yang baru melintas

motorboat pergi mana?

motorboat buat apa?

motorboat bawa apa?




lepas tu dia tanya lagi

daddy, ada fish tak di kolam? ... ni laut la anak, bukan kolam ....

fish buat apa?

fish pergi mana?

fish so big?

fish small ada?

fish makan apa?

"daddy, Iman tiada nampak fish, fish go to sleep tu kan" ... what the clever sungguh anak mommy ni ...



lil' Amin since still tak boleh bercakap sangat, so far dia just cakap "tu .... tu .... tu...." randomly pointing places .... muehehe, layan ja la anak anak nak punya conversation kan ...

lepas tu , kita sempat la juga makan tapau kat sini *siap bawa tapau makanan* before balik ke merphin house .... BEST.


Wednesday, 15 June 2016

Wordless Wednesday #4

hi there,

Daddy's love
"I'll carry you both, fair and square"



Tuesday, 14 June 2016

'Selera Kampung' ... Ikan Belanak Masak Santan

hi there,

bila mr.Husband beli ikan belanak, mrs pip ni ada dua dalam satu feeling .... yang pertama, oooo sedapnya masak santan T_T .... senyum sampai ditelinga eh kalau boleh .... then, mood happy terpadam kejap ... alamak, tak gemarnya mau siang ikan ni , manyak sisik ma ;(

tapi pasal nak makan kan, kita siang la juga ikan tu .. kasi bersih bersih yer .... lepas tu kita masak terjun je lah ... tak perlu risau risau mcm mana nak masak ...

just hiris sedikit halia, bawang besar dan lada besar kaler hijau tu ... tumis bersama dengan sedikit minyak masak, then bau harum dah naik, kasi masuk itu santan paket kecil satu kotak, then tambah sedikit air ... masak hingga santan mendidih, baru bagi masuk ikan ...

tambah lah perisa garam dan kalau yang wajib makan ada aji tu, korang letak berpada pada yer ... masak dalam 10 minit mcm tu, dah siap ...

nyum nyum nyum, sungguh berselara tekak mrs pip nak makan ikan belanak masak santan ni ... kalau yang suka pedas pedas tu, sila sila lah tambah cilipadi ikut sukahati selera memasing .. tapi mrs pip ni sungguh say NO NO kepada cilipadi yer ... kang gastrik dtg lagi !


since mrs pip dah ada microwave, lagilah senang nak memasak ... kita kasi masak dua tiga ekor sekali, then masuk tapau box tahan microwave, then letak elok2 dalam peti sejuk ... so later lagi esok lusa nak makan, letak ja dalam microwave, kasi panas dalam dua tiga minit, tada! sedia untuk di makan T_T

nowadays, mrs pip memang kalau nak memasak, terus masak sekali harung, lepas tu kita kasi freeze ja, then bila bila nak makan, kasi defrost guna microwave, then kasi panas seminit dua tiga minit gitu guna microwave, kemudian siap untuk dihidang T_T  ... jimat masa ....

kalau mak mak suri rumah tu yang malas nak layan ikan belanak coz banyak sisik kan, nak siang sisik tu kan, mrs pip punya tips la, rendam ikan dalam air di besen, then siang guna fish scrapper dalam air, sungguh sisik ikan tu semua tak la melompat lompat kotorkan sinki korang T_T

ikan belanak ni kalau mrs pip la, either goreng jer or masak lemak santan .... kalau korang ada resepi lain, sudi sudi lah bagitau mrs pip yer ... T_T

anyway, selamat menjamu selera


Monday, 13 June 2016

Tips jimat : Beli lah yang 'ekonomi'

hi there,

sudah jadi kebiasaan, kalau time beli barang with mr.Husband, bab bab barang anak ni akan masuk trolley mrs pip, while mr.Husband beli barang dapur T_T , mrs pip ni memang suka ja browsing di alley yang jual barangan baby/kids ...

hari tu mrs pip ajak mr.Husband beli barangan mandi lil' armies since dah habis. selama ni memang pakaikan lil' armies mandian head to toe daripada Anakku, tapi hari tu pergi CKS, mandian head to toe yang mrs pip mahu ni tiada stock la pula :( sob sob .... serius suka mandian ni coz very the harum semerbak T_T

maybe quite lama lah juga mrs pip pusing pusing di section toiletries baby/kids ni, mr.Husband datang dan tanya kalau dah sudah mencari barangan mandian lil' armies .... mrs pip cakap mandian bebudak ni tiada stock , so how?

selamba ja mr.Husband ambil mandian Johnson & Johnson rice+milk twin pack tu ... alaaaaa , mrs pip mau yang head to toe Anakku ... tu wangi tau ... then mr.Husband cakap, mana mana pun sama jer, wangi tetap wangi ... mana ada sabun bau busuk?

grrrrhh, betullah mana ada sabun bau busuk, tapi bukan semua 'scent' kita boleh terima kan ... wangi kat hidung mr.Husband, belum tentu wangi kat hidung mrs pip kan kan kan T_T ... yang mandikan anak anak tu mrs pip, so haruslah ikut wangian kegemaran mrs pip ...

mr.Husband cakap "ni pek ekonomi, siap ada promo lagi, berbaloi lah beli, jimat banyak. cakap nak jimat cermat, this way la jimat cermat , beli pek promo ... bukan tu ja, see sebotol tu 800ml, lama bebudak ni boleh guna .... beli lah yang ekonomi" .... hua hua hua, mr.Husband tengah tarbiah mrs pip jadi pembeli yang bijak T_T



then bila check bil, penjimatan sebanyak RM6.20 untuk Johnson & Johnson baby bath twin pack tu harga asal RM23.20, then after discount, kita dapat harga RM17.00 ... moreover, 800ml sebotol .... murah la tu ...

see, buatlah matematik, cakap mr.Husband ...

yang Johnson & Johnson bedak twin pack tu pula, harga cuma RM13.20  ... ni harga dapat dua ketul bedak ... lil' armies pakai Johnson & Johnson honeysuckle sebelum ni, tapi dah habis so memang kena top up la juga bedak bebudak ni, tapi yang honeysuckle tu tiada promo, so beli yang twin pack biasa & floral .... mcm cakap mr.Husband la kan, beli lah yang ekonomi ...

bukan salah pun kalau cuba baby bath yang lain .... lil' armies ni bukan memilih pun, dorang pakai ja apa yang ada, cuma mommy ja yang OVER la sangat kan! ngee ;))) .... bukan berdosa pun kalau beli yang lain dari kebiasaan yang lil' armies pakai , dan bukan berdosa pun beli pek ekonomi ;p

hati kembali berbunga bunga happy bila buka baby bath tu *serius tak pernah hidu dan guna baby bath tu*, muehehehe, harum jer pun ... ngee ....

so lepas ni, mrs pip akan jadi pembeli yang lebih bijak T_T walaupun memang boleh dilemma mcm ni nak beli yang kita suka or beli yang ada diskaun , tapi apapun ikut keperluan / keinginan / kemampuan memasing kan T_T ... benda benda mcm ni bukan ada formula / peraturan tetap pun kena ikut, shopping shopping ni semua atas kemampuan memasing kan ...

Anakku Junior Head to Toe, 330ml per bottle
harga asal RM10.20

and guess what, few days later mrs pip pergi servey, mrs pip beli juga head to toe Anakku tu! gatal hati sangat kan nak juga mandian Anakku yang harum semerbak ... dan kebetulan ada diskaun, harga asal RM10.20, after discount harga cuma RM8.20 per bottle... muehehe ....

kalau nak cakap mana yang win antara dua,

dari segi harga, Johnson & Johnson tu memang harga murah berbaloi baloi,
kalau dari segi haruman, Anakku Junior Head to Toe sungguh awesome T_T


muehehe, xoxo ..


Friday, 10 June 2016

Cheche last day ...

hi there,

so hari tu a day before puasa, we sent off cheche balik kampung ... it was her last day working with us ;( sob sob ... seriously mrs pip rasa sedih .... dah berbulan kerja dengan kitorang, almost a year, suddenly cheche bagitau mau berhenti kerja coz family matters .... jangan ditegah tegah kalau bab bab family matters ni, tak kesahlah kerja dgn sesiapapun, family mesti yang utama ...


walaupun sob sob, tapi hidup mesti go on kan .... jadi yang 'sedih' tu kita simpan dalam, don't show off ... lil' Iman sedap ja tidur dipangkuan cheche ... lil' Iman ni mmg manja sgt2 dgn ci cheche ni, kalau naik kereta, mmg tak nak lah dgn mrs pip kalau ada cheche .... asyik nak berkepit ja dgn che che dia ...


apapun, we wish cheche all the best for her future ... dia ni muda lagi, kalau usaha sungguh2, di mana pun boleh berjaya ... walaupun education tak seberapa, tapi mrs pip selalu lah nasihatkan si cheche ni, don't feel down coz tak habis sekolah, ramai ja org di luar sana berjaya walaupun tak berpendidikan tinggi ... well, nak buat mcm mana kan, bukan semua org mampu nak bersekolah tinggi, kekadang ada kekangan keluarga yang kita tak mampu nak faham ....


lil' Iman still tak faham yang cheche dah 'resign' ... dia tanya juga kekadang mana cheche? mrs pip jawab cheche balik kampung ... tapi nnt mesti lil' Iman balas balik "cheche go to work , later cheche come home" .... sob sob lagi ....


cheche ni slalu happy ja, murah senyuman ... ni time kita pigi early breakfast last month with cheche and the other 2 staffs ....

see you again cheche.


Thursday, 9 June 2016

Lil' Iman once upon a time

hi there,

spring cleaning lagi! ...
tapi bukan bab bab nak mengemas rumah, ni mau kemas folder di laptop ....
haish! banyak sungguh folder sana sini, mcm mcm isi ....
pening kepala ...

so, mrs pip bagi spring cleaning dulu , ingat rumah ja perlu spring cleaning?
no no no, laptop pun perlu juga .... smartphone pun perlu juga , ntah apa apa yang di'save' kan,
lepas tu terbiar terkubur dalam memory kan, last last baru bising apasal memory full!

tengah kemas kemas tu, jumpa few gambar lil' Iman ... ni time lil' Iman still a baby la kan ... eh baby ke? ... Iman once upon a time .....



lil' Iman and wawa .... dua budak kecil yang selalu buat rumah poh poh riuh rendah jaman dulu dulu T_T
habis poh poh korang kerjakan!
ni nak kemas folder laptop ni, boleh tahan lah juga ambil masa ... ish, serabut mrs pip nak mengemas ... korang pun janganlah mcm mrs pip dah bertimbun folder, baru nak mengemas .... kang nnt nak mencari data di laptop tu, banyak punya slow oooo .... 



Wednesday, 8 June 2016

Naik lagi 0.2kg

hi there,

kita belanja bagi bunga jer lah
so hari tu once again la kita menimbang berat badan ...
this time mrs pip timbang sedikit lewat .... ahaks!
selalu teruja nak timbang awal bulan kan,
ni dah masuk tengah bulan mei baru teringat nak menimbang T_T


kuang kuang kuang ....
bukan semakin turun,
tambah lemak lah pula ...
naik 0.2kg!

oh my osh kosh baby gosh gosh ...
hurm ....
now puasa,
cool please mrs pip ...

now dah 63kg ni ...
sukarnya nak buang 3kg terakhir ni ....

tak pe, usaha tangga kejayaan,
jangan pernah putus asa ....
so far 7kg dah buang kan,
lagi 3kg ni, GO mrs pip
*support diri sendiri*

p/s : pasal berat makin naik, so kita belanjan bagi gambar bunga untuk sedapkan hati sendiri,
hohoho ....


Sunday, 5 June 2016

Agar agar berperisa ros

hi there,

so hari tu after buat agar agar nenas , mrs pip terjebak sekali lagi buat agar agar ros pula , ngee T_T ... kalau cuaca panas , memang best kalau dapat kudap kudap yang sejuk masuk tekak .... nyum nyum gitew :p


buat resepi agar agar ni, sama ja seperti resepi agar agar nenas yang mrs pip buat hari tu, klik ja sini kalau nak tengok resepi tu T_T ...



untuk resepi agar agar ni, perasan tak dalam agar agar ni mcm ada something ja kan ... tu kita buat mcm ala ala inti gitu ... tu boleh ja letak isi apa apa , ikut citarasa memasing ... mcm mrs pip, kita buat agar agar bandung mulanya, then masak agar agar lagi tanpa susu tapi letak perisa ros ....


so yang agar agar bandung sebelumnya tu, kita potong hiris hiris letak dalam acuan , then baru tuang agar agar berperisa ros ... so dapatlah agar agar kita nampak mcm ada isi kat dalam T_T

cheers semua ...  selamat berhujung minggu T_T xoxo.



Saturday, 4 June 2016

Hadiah dari Girlfriend

hi there,

GF mrs pip ni memang tau, suka bagi hadiah lambat! hari tu cakap nak bagi ON TIME, hurm ... on time lah sangat, after 3 months bday berlalu, baru received hadiah dari GF sob sob , sedih ....

muehehe, acah jer, mana ada sedih ... punya lah happy dapat hadiah ... well, bukan selalu dapat hadiah kan, once dapat hadiah lepas tu super awesome pula tu, harus wajib sengih sampai di telinga T_T


hari tu, GF call tanya nak hadiah apa kan ... tapi mrs pip no mood la nak minta mcm mcm coz rasanya semua dah cukup, ahaks! ... tapi kalau nak bagi, kita memang request nak tudung, boleh tambah koleksi :p ....

then last 2 weeks, baru GF call lagi bagitau hadiah on the way sampai rumah, dan minta sorry coz lewat sangat nak kirim parcel, tapi tu no hal lah ... tak kirim pun tak pa, still love my GF ketat ketat ....

sekali dapat parcel tu, suka berganda ganda ... kita request tudung ja, tapi dia bagi banyak sangat benda extra! hohoho


ni lah tudung yang diberi ... semua pun suka terutamya kaler oren yang paling kanan tu, sangat cantik ... tiga tudung ni, semua pun instant shawl ... sesuai la dgn mrs pip yang suka pakai main sarung ja, malas sangat nak pin pin bagai nowadays ni T_T


dapat beg dari Hatyai ...suka suka suka .... kaler purple pula tu, very the ladies ... hari tu dapat, esok terus pakai bawa jenjalan :p ....


memang senyum lebar dapat hadiah ni tau ... syukur sesangat ada juga kawan yang sentiasa ingat bday mrs pip, bukan just setakat ingat, siap kirim hadiah lagi! .... so barang barang dalam green gift box tu mrs pip dah revealed kat atas , selain 3 helai tudung dan beg, mrs pip dapat sehelai baju tidur batik yang kainnya sungguh lembut, dan seketul keychain yang sweet, dan buku bacaan untuk lil' armies :) , dan tak lupa juga sekeping kad cinta birthday... T_T

yang buku tu, kita dapat terus buka dan baca dan very happy mengalahkan lil' armies ... serius buku tu cute! why la time mrs pip kecik kecik dulu buku cantik mcm ni tak pernah dapat???

GF, thankx a lot ya .... now my turn nak membalas hadiah .... tapi still no idea nak bagi GF apa? siap buat senarai hari tu nak bagi apa, last last semua pun GF mcm tak nak .... nak yang lain la tu, tapi GF ni pun satu, dia bukan nak bagitau dia nak apa sebenarnya ....

mcm biasa lah ayat GF ni

"bagi je apa-apa yang kau suka, sure aku suka"

aiseh, what a simple minded GF aku ni ... now aku pula yang serabut nak fikir bagi apa  ....


Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017