test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Friday, 17 June 2016

Bila anak berimaginasi

hi there,

sekarang ni, lil' Iman sudah sedikit berdikari. lil' Iman boleh bermain sendirian tanpa pengawasan mrs pip sepenuhnya, tapi harus di dalam ruangan yang disediakan pagar. Untuk mem'bebas'kan lil' Iman bermain di dalam seluruh kawasan rumah, ermmmm rasanya belum boleh lagi coz lil' Iman still suka kacau kacau barang , well kids with high curiosity kan T_T

so, kalau mrs pip ada kerja yang perlu disiapkan di dapur contohnya, mrs pip akan letakkan lil' Iman di dalam 'bilik mainan' dia sepanjang waktu , while lil' Amin akan di bawa oleh mrs pip dan letak di ruang tamu ... bezanya lil' Amin ialah, lil' Amin tidak begitu suka mengacau barang, dia cuma main dengan toys dia dan kekadang tu lil' Amin 'pinjam' sedikit barangang dapur such as senduk, mangkuk, besen dan botol air T_T .... haish, lil' Amin ni agak obsessed sikit dengan barang2 dapur ;p

bila lil' Iman ditinggalkan sendirian bersama toys dia di dalam bilik mainan, lil' Iman cuma akan suka main dengan 3 benda which are lori, tractor dan trailer .... hohohoho, kekadang mrs pip and mr.Husband gelar lil' Iman ni MR.LORRY coz dia very the obsessed dengan lori .... serious, memang obsessed .....

kalau time kitorang kluar jenjalan, asal nampak lori di jalanraya, mulalah lil' Iman ndak reti mau duduk diam ... asyik2 cakap pasal lori ... lori itulah, lori inilah, lori go home lah, lori go work la, lori angkat minyak la, lori angkat gas la, lori jual buah labu lah, lori ada fish ada lah, hurm ....

lil' Iman with his trailer and lorry ...
missing tractor in action T_T

lil' Iman :-

ini trailer, yang ini lori, yang ini tractor (pointing at his toys)

trailer angkat barang, trailer go work

tractor pun angkat barang, dia mau balik kampung 

once in a while mrs pip menyampuk ... balik kampung di mana?

balik kampung sana Membakut (lil' Iman jawab)

lil' Iman sambung main with his lorry ....

yang ini lori, dia angkat batu .... heavy ni batu (put some of his lego atas lori assume jadi batu)

me: alala, berat tu batu, nnt lori accident ... how la? sakit tu ...

panggil amber ambulance la, nnt amber angkat orang sakit 

me: amber ambulance?

erm erm (lil' Iman angguk kepala) .... amber, roy, poli, heli ....

hahaha, percubaan menggabungkan idea ... 

me: kalau amber ambulance tiada , how la?

later la Iman bring lori pigi hospital .... nnt Iman jadi doktor kasi lori ubat ....

me: how about trailer and the tractor?

lil' Iman looking at his trailer and tractor ....

trailer go home la, slow slow dia go home supaya tidak accident , tractor pun go home juga, dia sudah hantar barang, tractor go home dia sleep la ...

muehehe, biasalah kids kan, imaginasi pelbagai ....

the other day, lil' Iman play with his animal toys:-

yang ini hippotamus, yang ini badak sumbu ... dorang jalan jalan cari makan 
ada buaya la di kolam, hippotamus tak masuk kolam, badak sumbu pun tak masuk kolam 
buaya cari kancil .... mana kancil aaaaa?????

ini zebra, ini gazi (zirafah ekceli) .... zebra go work cari duit, gazi sleep dulu, later dia go work, gazi tired lagi ... nanti zebra come home bawa makanan .... zebra makan sama gazi lah ....

kids kan, kalau bercerita, imaginasi di luar kefahaman orang di dewasa ni, tapi layan ja la cerita anak anak kan, it's the way how they expressed their idea and feelings ....

xoxo


No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017