test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Tuesday, 30 August 2016

Missing the TRAM again !

hi there,

it was another Sunday T_T

mr.Husband ajak pigi zoo , last time we went there was on Dec 2015 klik sini entry terdahulu ...

sebelum tu, for any parents yang ada anak kecil, pls ensure you ols datang ke zoo dengan CARA yang BETUL!

1/ get a stroller for your small kids
2/ check the weather
3/ everyone must be healthy

ok, it's just a lame excuses for some parents like us....

ceritanya begini:-

1st time datang zoo with our 2 little kids, only lil' Amin yang duduk dalam stroller, while lil' Iman have to walk. the problem is, bila lil' Iman malas nak berjalan, dia minta daddy dukung , and it's not easy to carry a child pusing tawaf satu zoo T_T

then, cuaca pula tidak menyebelahi kami. tengah happy happy berjalan sekitar zoo, hujan pula turun dengan lebat , so end up we stayed in the gazebo for hours! nasib baiklah ada tempat berteduh ;( sob sob ....

lagi satu, semua ahli keluarga WAJIB sihat walafiat ketika melawat zoo. bayangkan kalau ada yang dah best best datang zoo, tiket masuk dah beli, then baru selangkah dua berjalan dah cirit birit or sakit kaki :( ouch!

be prepared parents.


we missed the TRAM again when we arrived that day. the 2nd visit hari tu memang teringin mau naik TRAM, tapi we missed the schedule, and kali ni pun sama juga.

TRAM SERVICE info:-
Everyday 10am, 11.15am, 2pm, 3.15pm ....
tiket untuk naik tram ni boleh dibeli di depan tiket kaunter, RM2.00 seorang.

nevermind, lupakan TRAM itu. nextime ja baru naik, ok.


kami datang zoo sekitar jam 2.30pm , then the staff bagitau ada animal show, so mrs pip terus ajak mr.Husband lepak2 around the amphitheater  where the animal show will be held ... and kebetulan it's RUSA feeding time ...

see, the happy kids dapat bagi rusa rusa tu makan.

and kali ni, kami datang dengan dua biji stroller, masing masing sorang satu duduk dalam stroller ... lucky both of them duduk penuh sopan T_T

we spent agak lama juga bagi rusa rusa ni makan sementara menunggu 'animal show' di amphitheater berdepan dengan kandang rusa ni.

Animal Show ni dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat , tapi akan dibuka sepanjang hari sewaktu cuti sekolah, dan cuti umum. Jadual untuk animal show ni dua kali sehari, 11am dan 3.15pm. ... free seating... so, masuk awal, dan 'chop' la tempat masing masing, first come first serve.


we went inside a bit earlier, kononnya mau 'chop' tempat yang strategik. tapi sabar je lah dengan anak anak yang tak reti duduk diam. kejap lari sana sini, kejap lompat sana sini, kejap kutip segala daun dan batu , haish! .... stroller di larang untuk dibawa masuk, kena parking depan pintu masuk amphitheater ni .... tapi, nak sangat bagi lil' Iman tengok animal show tu , so sabar ja till the show started.

ambil gambar pun posing semua 'comot-comot', cuma ni ja satu gambar yang agak 'sopan santun' ....


see la perangai lil' Iman tu, bukan nak duduk diam .... segala benda dia mau kutip , haish !

kita layan the animal show ...


ni burung macaw, this bird can live up to 70 years! OMG ....



burung terbang atas kepala , lil' Amin langsung tak excited , hurm. dia lagi asyik main still camera mrs pip , hurm.


lupa la apa nama haiwan ni *sungguh mrs pip ni kalau masuk bab haiwan memang gagal* .... sorry, sungguh mrs pip lupa nama haiwan ni .. haiwan ni ada deria bau yang kuat ...



dude, where is the food?


the snake show ...
salute to the girl! relax ja dia angkat ular sawa batik tu ....

end of the show, penonton dibenarkan bergambar with one of the bird and snake yang terlibat dalam persembahan, but NO TOUCH ok ... just ambil gambar ja ...



kita pun ambil gambar dari jauh ja, just kenangan untuk lil' Iman ... lil' Iman kalau boleh nak sangat la sentuh burung tu kan, but of course cannot ... burung tu boleh gigit jari korang sampai putus! .... dari kejauhan je la ye lil' Iman mommy ambil gambar ... meanwhile lil' Amin dah tak boleh duduk diam dalam riba mrs pip, dia nak turun, grrrrrrrrr ....

lepas habis animal show tu, mrs pip and the mr.Husband bawa lil' armies tawaf zoo, tapi kami tak cover semua area, coz it's kinda late sudah, memang tak sempat nak tawaf semua ... 

and mrs pip snap some of the animals ... tak snap semua , yang gajah tu pun tak snap coz khusyuk sangat layan lil' armies tengok gajah sampai terlupa nak snap padahal gajah tu sangatlah dekat dengan kitorang time tu ;(((( 




ok lil' armies, time to go home ... but lil' Iman still khusyuk nak tengok sang kancil T_T


tu je lah our short trip ke zoo lok kawi. 

kalau datang sebelah pagi, make sure bawa payung coz cuaca mmg panas, dan kalau boleh bawa sekali kipas tangan, seriously you might need it.

tapi kalau datang sebelah petang around jam 2pm mcm tu, cuaca dah redup sikit, no need payung or kipas tangan ....

so anyone yang datang ke zoo dan nak naik tram atau tengok animal show tu, make sure timing datang ke zoo ngam dengan jadual tram atau animal show tu ...

ni pun dah lawatan yang ketiga kali with lil' armies, tapi tak pernah jemu ... next time insya allah akan datang lagi T_T ... bayaran masuk pun just RM10.00 per adult, kids below 3 years old percuma .... daripada nak bawa bebudak berdua ni jenjalan gi shopping complex , better la bawa yang closer to nature ... 

kalau kat shopping complex, gatal ja hati nak beli itu ini, better la kat zoo spend some quality time with the kids, moreover jimat $$$ , hehe.

eh, esok hari merdeka ke - 59 ... any planning? anyway, happy merdeka day.

cheers.



No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017