test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Tuesday, 23 August 2016

Riang ria Lil' Amin 21 months old clinic time !

hi there,

hampir dua minggu lewat untuk bawa lil' Amin buat check-up berkala di klinik ... kemarin baru dapat bawa , but it's ok nurse tak bising bising coz mrs pip tak bawa on time, lagipun ni just check-up biasa for 21 months old toddler kan ... hurm, lagi 3 bulan lil' Amin turns 2 years old.

eh, cepat masa berlalu. dah nak masuk 2 tahun dah ....

mrs pip asked mr.Husband dropped kan saja lil' Amin and I di klinik, no need to wait for us, while lil' Iman pula mrs pip minta mr.Husband bawa jalan jalan ... nowadays bila ada extra stroller, mcm senang pula pergerakan ... just lil' Amin, mrs pip and the lucky stroller T_T

lil' Amin memang suka ja naik stroller, dia suka kena tolak pusing pusing ;) seronok kot ;p

lepas dropped kan kami, mr.Husband pun pergi with lil' Iman ... lil' Iman ni kalau setakat dia dan his daddy jalan berdua, dia punyalah 'taat' dengan perintah daddy, no grumpy no naughty ... senang ja mr.Husband bawa dia jalan jalan, moreover he needs no stroller dude! ...

tapi kalau mrs pip ada, lil' Iman banyak sangat karenah mau minta perhatian ... hishhhh, kan bagus kalau boleh 'kuai-kuai' , mommy tak la pening pening.

so, dah sampai klinik, as usual kena ambil nombor giliran kan, then tunggulah kena panggil masuk ... sebelum masuk jumpa nurse, kena timbang and sukat tinggi dulu ... lil' Amin ni penakut sikit, tim mrs pip timbang berat tu, lil' Amin keep saying "no no no no no" tak nak berdiri atas penimbang ... pujuk punya pujuk, akhirnya berjaya juga di timbang.

then sukat tinggi. yang ni lil' Amin mmg langsung tak nak bagi kerjasama. eeeeiiiiiii grrrrrrr mommy jadi beruang kejap. tak lama giliran kena panggil , tapi sukat tinggi tak lagi ni ... jumpa nurse, dia suruh sukat tinggi dulu, so kluar balik bilik pigi sukat tinggi.

this time mrs pip letak lil' Amin atas meja penyukat yang mcm baby kena sukat tuuuu .... lil' Amin menangis kuat! eeeiiiiiiiii, lil' Amin ni, kalau dia dah cakap "no no no no no" mmg sungguh dia tak nak, kalau dipaksa juga, mesti ada drama airmata.


jumpa nurse semula ... dia check BMI for lil' Amin, nurse cakap BMI ok. tapi mrs pip risau lil' Amin ni cuma naik 0.6kg ja since last 3 months ago. current weight 11kg. about his height, lil' Amin naik banyaklah pula 6cm ... current height 86cm. ukur lilit kepala pun just nice. alhamdulillah.

then hari tu lil' Amin ada masalah bercakap, so doktor suruh hantar for speech therapy, tapi mr.Husband refused, so mrs pip pun tak nak gaduh gaduh, moreover setakat lewat bercakap bukan tak boleh bercakap ... hari hari mrs pip ajar lil' Amin bercakap dengan nada slowwwwwwwww motion , contohnya kalau lil' Amin tunjuk satu barang let say pokok, mrs pip akan cakap pooooooo-kokkkkkkkk, then kena ulang 10x, 20x benda yang sama sampai lil' Amin respon untuk cuba sebut apa yang mrs pip sebut T_T

after 2 weeks buat latihan mcm tu, nampaklah perubahan pertuturan lil' Amin T_T nowadays, lil' Amin dah boleh bercakap dengan baik, dan siap boleh buat simple sentence such as "Amin mau daddy" , "want mom-mom (makan)" , "want minum" ....

eh, tetiba hujan lebat ... angin pun kencang ... sambil sambil tunggu mr.Husband datang ambil lil' Amin and mrs pip, since nothing to do kan, mrs pip main nyanyi with lil' Amin ... dia tak suka kalau mrs pip nyanyi suara mommy sedap sangat buat lil' Amin jeles , so bagi dia que utk nyanyi , dengan semangat dia nyanyi A-B-C-D then dia tepuk tangan then dia sambung lagi X-Y-Z ...

eh anak mommy ni, takkan ABCD-XYZ ja, lagi yang alphabet lain tu mana? .... lupa la tu ;p


pasal tunggu lama sangat sampai semua lagu pun kita habis nyanyi, last last kita layan selfie together jer la .......... siap main selfie "big big eyes, big big mouth" la pula .... lil' Amin suka la tew.

lepas dah puas selfie, dia bosan duduk dalam stroller coz dah lama sangat, konon dia nak susu la kan (try to wean off, mrs pip sengaja bawa susu botol), so bagi la susu botol, setakat dua tiga teguk tu dia minum la , lepas tu habis dia kerjakan ...

see la gelagat lil' Amin ni, siap duduk atas lantai lagi ... nevermind lah, asal jangan nangis or grumpy or odd request ... just explore the world happily T_T muehehe.

selama kita lepak lepak kat klinik tu, ada budak nak sangat berkawan dgn lil' Amin, tapi anak mrs pip yang sorang ni jenis yang sangatlah tak friendly ......... grrrrr, end up mrs pip la yang layan budak2 yang datang dekat dgn lil' Amin ..... cian budak budak tu, beriya iya nak bercakap dgn lil' Amin, tapi lil' Amin 'buang muka' , ouch! malu mommy . ngee.

anyway, semoga lil' Amin membesar dengan sihat dan jadi anak yang soleh. insya allah.

cheers.


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017