test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Thursday, 1 September 2016

Ikan kerisi, betik dan hujan yang turun

hi there,

hari ni plan kononnya lepas masak tengahari boleh lepak santai santai makan buah. last two days mr.Husband sempatlah jolok buah betik depan rumah, dapatlah 3 biji ... selepas dua hari peram, buah betik dah masak, so bolehlah nnt lepas masak, mrs pip makan dulu sebelum ambil lunch ...

tu kononnya je lah ...

mr.Husband balik dari memancing kemarin, dapatlah bawa balik beberapa ikan segar, so adalah stok kitorang untuk beberapa hari ni. ikan yang baru lepas dipancing,  rasa dia seriously memang sedap , tak sama dengan ikan yang beli di pasar tu kan or di pasaraya yand sudah di pek siap siap.

ok, masa untuk memasak.

mrs pip kluarkan 4 ekor ikan kerisi yang berjaya dipancing mr.Husband... you ols faham2lah kalau ikan kerisi ni, kenalah buang dulu segala sisik di badan ... alah 4 ekor ja lah, bukan banyak mana pun, ni kalau setakat nak kasi buang sisik dan bersihkan ikan, just few minutes dah siap.

tu kononnya je lah few minutes boleh siap , dengan syarat tiada gangguan luar !

baru siang seekor ikan, lil' Iman buang air besar .... so, letak ikan elok2, mrs pip urus  bisnes besar lil' Iman dulu, mana boleh tangguh2 kalau buang air besar kan .... SIAP!

sambung balik bersihkan ikan .... halfway bersihkan ikan ke-dua, lil' Amin pula datang cakap "buah , buah , buah , .... " selagi mrs pip tak layan bagi buah, selagi tu la lil' Amin berzikir nak buah ... so cepat cepat kupas kulit betik tu dan potong kecil2 masukkan dalam mangkuk, and bagi lil' Amin makan sendiri.

p/s: sebiji betik ni, lil' Amin sorang ja yang makan! .... dia ni pun hantu buah juga macam maknya T_T ngee ... mrs pip malas lah nak join lil' Amin makan, makan gopoh gopoh kelam kabut ni tak best.

fine. phew.

siap pun ikan ke-dua, tengah bersihkan sisik ikan ke-tiga, lil' Iman pula datang ... "mommy, want bread .... want bread" .... hurmmmmmm .... dia nampak lil' Amin makan something, dia pun nak la juga makan something .... bersihkan tangan, dan cepat cepat buat sekeping bread layered with peanut butter.

tak habis lagi ikan ketiga ni, lil' Iman datang minta 2nd bread. then lil' Amin juga mita top up buah dalam mangkuk dia .... ok done.

bilalah nak siap ikan ni ... ok, the last one. ikan ke-4 .... ni siap tanpa gangguan harapnya .... konon lah boleh siap kan .... baru ja tengah bersihkan sisik sebelah ikan, so sebelah lagi ... dalam hati, cepat siap cepatlah makan betik ... dah lah rasa betik tu manis *sempat makan seketul kecil betik yang mrs pip bagi dalam mangkuk lil' Amin* , lil' Amin datang nak minum ... "mommy, minum ... minum .... minum ...." ,... mcm tu la gaya lil' Amin kalau nak something, harus repeat 20x .

so, masukkan air dalam botol minuman dia, then the bottle to him ... kemudian, lil' Iman pula datang, dia pun nak minum ... mrs pip siapkan juga ... then sambung bersihkan ikan ...

tengok jam, mak oiiiiiiiiiiii, ikan ni cuma 4 ketul je nak bersihkan, tapi dah ambil masa mcm berjam-jam ... banyak sangat selingan tadi.

so cepat2 bersihkan, berharap anak anak tak buat hal .... dah bersih , cepat2 perap dan masak .... tengah2 masak tu, lil' Amin nangis nak SUSU ........ OMG!!!!!!!!!

ikan tengah berenang2 dalam minyak , time ni lah juga dia nak BF .... try la distract lil' Amin until ikan ikan tu siap digoreng ... berjaya la juga, walaupun kejap2 dia nangis, kejap2 dia diam.

lepas ikan dah masak, buatkan susu untuk lil' Iman, dan susukan lil' Amin ... konon nak tidurkan budak2 berdua ni, so that nnt bolehlah mrs pip makan betik tu kan ...

hurmmmmmmmmmm, rancang je lah semuanya, tapi yang dirancang selalunya tak memihak kepada kita kan ......... tengah2 lil' Amin half sleep, lil' Iman nangis minta top-up susu! phew phew phew.

bukan top-up sekali, tapi dua kali ok ..... dan dua dua kali ni juga time mrs pip buatkan susu, lil' Amin yang half sleep tu terbangun! grrgrrrrrrrrr .............

so betik tu just tengok macam tu je lah .... baru ja sedap lil' Iman nak tutup mata, tetiba angin kuat, then ada guruh di langit , dari nak tidur tadi, bangun pula budak berdua ni terganggu oleh bunyi guruh tu. then tak lama kemudian, hujan pula turun dengan lebat .... my little lil' armies is no longer in their sleeping mode ....


mommy's little sweethearts

dua dua bangun, lepak depan tingkap sambil tengok hujan turun lebat ... ok kids, you both seat properly, layan la hujan tu turun ....while mommy eating papaya .... gulp gulp gulp ....

ngee, save by the rain !

dapat juga makan betik dengan khusyuk , thanx Allah for bring down the rain .... otherwise, i'm still struggling to put the kids for nap while my mind keep thinking about the papaya .... 

maybe Allah turunkan hujan tu supaya aku boleh makan betik ni dengan khusyuk kot! hahahaha, lame excuses ..........

not long after I finished the papaya, budak berdua ni nak makan nasi T_T ... let's lunch kiddos! ....








No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017