test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Monday, 26 September 2016

Resepi mudah ikan langkunis masak berkuah

hi there,


mrs pip ni kalau bab2 masak ikan, mmg cuma pandai masak satu dua resepi ja,  yang lain lain resepi tu,  mrs pip belajar dr mr. Husband ...

recently mr. Husband beli ikan langkunis,  siap mr. Husband tolong bersihkan dan pack elok2 just tinggal mrs pip nak masak saja ... The only thing yang mrs pip tahu ikan langkunis ni just sedap digoreng atau dibakar....  tapi lil' armies suka kalau masakan ikan mesti berkuah ....

so dlm fikiran mrs pip,  hey why not give a try ... masak terjun ja lah asal berkuah .... moreover beberapa haritu we stayed at the merphin house so bahan bahan masakan di dapur cuma ada bawang besar, bawang putih, sedikit lada besar dan sos tiram...

ikan langkunis ni cuma perlu perap dgn garam dan bawang putih then goreng.

then potong bawang putih n bawang besar and lada besar,  tumiskan ....
dah naik wangi,  tambah sos tiram satu sudu besar dan sedikit garam ....
tambah air secukupnya,  dan biarkan mendidih ...
kemudian masukkan ikan langkunis yang telah digoreng tadi,  gaul rata dan masak seketika sehingga rasa ikan masuk ke dalam kuah...
sila rasa yer kalau dah cukup masin or not or perlu tambah extra sos tiram or not then kau dah ok,  bolehlah angkat dan dihidangkan...

serius sedap!

muehehe .... resepi mudah kan,  mak mak semua perlu cuba.

cheers

Xoxo.


No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017