test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Sunday, 16 October 2016

Latihan 'safety belt' ....

hi there,


we used to travel by road with our lil' armies... kadang kadang, perjalanan lancar ... lil' armies no grumpy at all, tapi kadang kadang ianya tidak berpihak kepada kami as the parents ... can't imagine when the kids throwing their tantrums in the car ...

selalunya lil' Iman behave nicely, his grumpiness tak panjang, just a few minutes ... just bribe him with a good drinks or yummy food, ahaks! ... but, not for lil' amin ....

for the very 1st time (gambar di atas) mr.Husband asked lil' Amin pakai safety belt ... memang selalu suruh pakai, tapi it won't last for 5 minutes, lepas tu mesti dia merengek minta mrs pip pangku ... but that day, mr.Husband strictly told lil' Amin no more mommy hugging ...

seperti biasa, for few minutes, dia behave elok ja , lepas tu mulalah cakap "want mommy, want mommy" ... tapi mr.Husband cakap jangan layan karenah lil' Amin, biarkan ja dia grumpy ... huh! sepanjang sejam perjalanan dia grumpy, nangis nangis ...

mr.Husband cakap we need to teach lil' Amin to wear safety belt, so that next time whenever kami travel by road, lil' Amin boleh duduk diam, and mrs pip juga at least boleh duduk dengan selesa without pangku lil' Amin, moreover lil' Amin quite a boy now, so he should learn to sit by himself ....


it's the 1st training wearing safety belt ... mrs pip bertahan ja lah dengar lil' Amin nangis ... memang kalau ikut hati keibuan, nak ja mrs pip ambil dan pangku lil' Amin then cakap kat lil' Amin "it's ok, stop crying, mommy is here" ... tapi as mr.Husband cakap, lil' Amin perlu belajar pakai safety belt, so mrs pip perlu bagi kerjasama dalam  episod 'training' ini ...

lil' Amin tertidur selepas menangis berulang kali, dan dia merajuk giler ndak mau mrs pip pegang tangan or sentuh dia :)) *our lil' Amin memang kuat merajuk* ....


yang ni pula kes lil' Amin grumpy coz mrs pip tak bagi dia main handphone ... kalau dia nak main handphone dengar lagu and tengok video, lil' Iman pun nak juga, the problem is, dorang tak nak berkongsi! .... huk huk ... 

dia punya grumpy tu, dia boleh ja merajuk duduk di tempat letak kaki dalam kereta sampai tertidur ... merajuk sampai menangis keluar hingus then tertidur ... haish!


what a view inside the car .... and tu kertas parking, langsung tak nak bagi lepas .... very dramatic!


then slowly mrs pip angkat and bagi tidur di kerusi kereta .... masamnya muka!

anak mak mak sekalian ada yang perangai mcm ni juga ka? ..... or anak mrs pip ja kot mcm ni, muehehe ....


dan kadang kadang tu, lil' Amin buat gaya lawak spontan .... tengah tengah elok elok mrs pip bagi makan, dia boleh cari angle 45 degree baring, relax dan menikmati makanan dalam mulut dia tu ... relax ja dia makan mcm tu as if like "the world is mine, who cares if I eat this way" ...


lil' Iman pula, senang ja, so far so good ... dia masuk kereta, dia tahu 1st thing wajib pakai safety belt ... now lil' Iman sudah boleh pasang safety belt sendiri ... then kalau dia mau tidur, dia cuma perlu ada BAMBA (that is what he called for his bantal busuk) ....


and yes, perlu bawa lil' Iman's small toys so that dia boleh main dalam kereta whenever dia rasa bosan .... and yes, don't forget the drinks and the food !!!


siap bawa bekalan dalam kereta, yang ni wajib ... yang dalam plastik tu ialah drinks for lil' armies ..


so whenever the kids wanna eat, mr.Husband cuma perlu cari tempat yang sesuai untuk berhenti, so that mrs pip boleh spoon feed the kids ... :))) ....


and worst cases, siap bawa periuk nasi! .... dan perlu ada pencuci mulut such as fruits and fries T_T


there you go lil' Amin! so, yang ni the 2nd 'training' pakai safety belt .. awal awal lagi before naik kereta, mr.Husband dah cakap "Amin pakai safety belt ok" ... siap cakap banyak kali, so time naik kereta tu, lil' Amin pakai safety belt as usual, dan SERIUS sepanjang perjalanan lil' Amin no more CRYING! *tapi muka lil' Amin boleh tahan masam mencuka, hiks* ....


and this is the 3rd 'training', lil' Amin cool ja pakai safety belt .... haha korang kalau dapat eyesore tengok gaya lil' Amin kaki sebelah berkasut, sebelah tiada kasut, korang ignore ja ok .... better mcm ni berbanding dia menangis merajuk bagai kan ...

tiap kali ada road trip, mesti kereta fully occupied dengan barang2 ... ada sesetengah barang wajib masuk kereta, tapi yang lain lain tu, duduk di belakang truck ...


serius muka lil' Iman ... ni ntah apa la yang dia tengah fikirkan ... masalah negara kot!

muehehe ... tu ja lah cerita kali ni, nampaknya gayanya latihan 'safety belt' untuk lil' Amin berjaya ... lil' Amin pun nowadays tiap kali naik kereta, mrs pip dah tak perlu pangku2, lil' Amin duduk sendiri, and yes it is comfortable untuk mrs pip especially bila road trips kena drive tiga empat jam ...

mr.Husband and mrs pip memang tak invest untuk beli car chair untuk lil' armies ni ... we'll know for sure kids car chair ni memang for kids safety, tapi may be we just like some of the parents out there yang tak nak invest beli kids car chair ... we keep thinking juga if we should buy or not, but end up we decided not to lah , haha :))

thanx for reading ...

cheers.


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017