test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Thursday, 6 April 2017

Aktiviti berkebun bersama lil' Iman & lil' Amin ; what a beautiful experienced for the kids T_T

hi there,

hari ni kongsi aktiviti anak anak berkebun, lil' Iman dan lil' Amin.

teruja dan seronok lil' Iman dan lil' Amin dapat berkebun bersama daddy. ni adalah antara aktiviti yang mr.Husband dan mrs pip buat bersama our kids di hujung minggu .... ada masa kita berkebun, ada masa kita main 'build and construct' , ada masa kita mendaki bukit ... lil' Iman and lil' Amin ni enjoylah sangat ...


mr.Husband ni mmg suka berkebun. ada juga hasil kebun yang kitorang dapat makan sekeluarga. syukur sangat, kurang sikit belanja dapur :)) *dikongsi di lain entry hasil kebun mr.Husband*

jadi, untuk tanaman pertama lil' Iman dan lil' Amin, mr.Husband memilih untuk mereka menanam pokok kelapa .. eh eh, dalam banyak2 tanaman, kenapa pokok kelapa?

mr.Husband cakap, eloklah tanam pokok kelapa, kan pokok kelapa ni banyak kegunaannya T_T ... tak kisahlah apa-apa pokok sekalipun, yang penting mr.Husband mau berikan pendidikan asas perkebunan untuk anak anak disamping memupuk minat untuk mereka berkebun kelak! jangan jadi mcm mrs pip, satu benda tentang berkebun pun tak tahu, sob sob ;((

Iman is ready for gardening
jangan heran, muka our lil' Iman ni mmg selalu serius la nowadays
hurm... menempuh alam dewasa ke apa?
lil' Iman yang bersiap sedia untuk ke kebun


and because in our garden has soooooo many mosquitoes, mosquito repellent is a MUST whenever the kids go down playing on the ground or go inside our little garden :))

mrs pip ada try few mosquito repellent, yang this one from Watson's , tapi ada satu brand tu mmg super best ... klik sini kalau nak tahu brand apa T_T

lil' Amin muka pun serius ja
dia cakap 'Amin tak handsome mommy'
hukhuk, at first dia refused ndak mau dipakaikan seluar panjang
tapi ada mommy kesah?
biar tak handsome, asal jgn nyamuk dtg menyerang!
alaaa ... boots lil' Amin yang lama tu sudah sempit,
and mrs pip belum sempat beli yang baru,
terpaksa pakai sandal 


mr.Husband asked lil' Iman to carry his own coconut tree that he will plant soon, and lil' Amin just standing nearby and observed his brother carrying the tree. hurm, not even lend his hand to help, aiyo lil' Amin!


mr.Husband buat lubang untuk tanamkan pokok kelapa tu ... 
lil' Iman just observed what's daddy's doing.


ndak sabar lil' Iman mau letak tu pokok kelapa masuk lubang


yeah, dapat pun kasi masuk dalam lubang


daddy helped lil' Iman to well-position the tree


then we asked lil' Iman to scoop the soil
to cover the hole

I tell you, si lil' Iman punyalah happy dapat pegang tu scoop ...
"Iman pun mcm daddy juga, Iman do work, Iman do work"

aiseh anak mommy ni, nnt once sudah besar help mommy tanam bunga pula ok ;)


we just let lil' Iman to do it until he gets tired
and later asked daddy to continue ;))


selingan kejap ...
ada helikopter lalu ...


mommy, helikopter! 
suka lil' Amin nampak heli

tapi lil' Iman tak kesah pun,
busy la tu dgn pokok kelapa dia ;)


yeah, keep going lil' Iman


happy tengok lil' Iman enjoy berkebun
khusyuk betul lil' Iman dengar penerangan si daddy


after some time, yeah!
coconut tree managed to be planted.


and daddy helped lil' Iman to 'compress and fit' the tree to the ground


so, this is lil' Iman's first tree >>>coconut tree<<<


and lil' Iman happily told lil' Amin
"ini pokok abang"


lil' Iman's done.

aik, mana asi' kalau abang ada pokok, si adik tiada.
jadi, to be fair to both of them, mr.Husband plant one more coconut tree for lil' Amin


and lil' Iman was very helpful scooping the soil


selagi tidak penat, selagi tu la cangkul milik lil' Iman ;))


and teaching the kids to water the tree 
and lil' Iman asked why should we water the tree?
and daddy said
"so the tree will grow up big and high just like Iman"


and then, watered lil' Amin's tree too

and the whole evening, lil' Iman and lil' Amin talked about how they managed to plant the tree ... and they said they want to plant other trees next time....

semangat berkebun bebudak berdua ni ... and we hope we managed to give them some nice experienced in their childhood life.

cheers. 



No comments:

Post a Comment

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017