test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Sunday, 2 April 2017

Sajian SAGU (ambuyat) , makanan tradisi di Membakut

hi there,

siapa yang biasa dengar "mari makan sagu" .... atau "bah, makan ambuyat kita" .... sagu dan ambuyat tu sama sahaja, cuma lain tempat lain nama panggilannya ... mcm mrs pip ni panggil 'ambuyat' tapi once dah kawin dgn jejaka membakut ni, orang di Membakut ni pula panggil 'sagu' ...

kalau mcm mrs pip ni, makan sagu ni memang jarangggggggggggggg sgt, mcm kalau dapat makan tu mmg terasa 'eksklusif' , :))) ...tapi berbeza dgn mr.Husband, makan sagu ni mmg sajian rutin bagi dorang, tiap tiap minggu makan sagu,bukan sekali seminggu, tapi dua tiga kali seminggu ... pendek kata, makan sagu ni bagi keluarga mr.Husband ni, sama mcm makan nasi, satu kemestian la gitu...


mrs pip ni, almost 5 years married dgn mr.Husband, tapi makan sagu di rumah MIL tu boleh kira dgn jari, haha ... mmg sangattttttt jarang la makannya ... MIL tanya juga "ndak suka sagu ka?" .... mrs pip bagitau, bukan tidak suka, tapi lagi prefer nasi dari sagu, ahaks.

ekceli ....


ni la rupa sagunya ....
mcm gam melekat melekit 
kena pandai guna penyepit, 
barulah seronok makan

sebenarnya ... mrs pip ndak pandai guna tu penyepit! ... dan tiap kali mr.Husband mau makan sagu, mesti makan di rumah MIL *serius mrs pip ndak pandai masak sagu* .... dan memandangkan mrs pip ndak pandai guna tu penyepit, so, malulah untuk makan sagu dgn MIL dan family members yang lain, hehe.


walaupun kawin dah almost 5 years, keluarga in-laws mmg dah kenal sangat, tapi still mrs pip ni rasa mcm segannnn ja dalam certain2 hal ... mr.Husband rasa pelik "eh, apa lah ... itupun mau malu ka" ...


siapa pandai buat sagu? mrs pip ni mmg tak la ... dan for the very 1st time, akhirnya mr.Husband masak sagu sendiri ! yeah ....so, bolehlah mrs pip makan tanpa rasa segan ... makan depan husband sendiri kan, cuma berdua , so ndak pandai pakai penyepit tu pun ndak apa, makan no need to control control cute , muehehe ....


yang pasti, kalau makan sagu .... wajib ada SUP IKAN, coz nnt time makan sagu tu, kena celup sagu tu dalam sup ikan, baru makan ... sagu tu rasanya tawar, haruslah ada sup sup yang berperisa ... tapi mr.Husband mmg prefer sup ikan ...


dan since mrs pip ni mmg sukakan sayur, kiranya 'pemakan' sayur tegar, so wajib juga ada satu menu sayur ...hari tu mr.Husband masak kubis bersama sosej ... simple ja, tapi cukup menyelerakan tekak mrs pip ...


lil' Amin nampak mommy setting makanan ni, dia pun busy mau makan ... ndak sabar la anak mommy sorang ni ... "mommy, makan... makan bah mommy" ....

alaaaa, Amin ni, bagilah mommy ambil gambar dulu ....

ada sesiapa yang suka makan sagu / ambuyat? mr.Husband suka sup ikan tu letak cili, rasanya lebih sedap ....


sagu everyone?

bon appetit!

p/s: lepas ni boleh minta mr.Husband masak lagi di lain kali .... dan biasanya hujung hujung minngu memang makan sagu lah namanya si mr.Husband:))

cheers.

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017