test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Saturday, 20 May 2017

Road to Tambunan: Pit stop makan tepi sungai Motung Lotung

hi there,

hari tu mr.Husband ada misi mencari angsa! deng. what the fruit ni? haha. cenggini ceritanya ... berbulan bulan lepas mr.Husband berjaya membeli angsa (seller cakap tu angsa taiwan) ... tapi kan, seller tu cuma mau jual 2 jantan 1 betina ... eh eh, tak sesuai! ... patutnya 1 jantan 2 betina la kan ...

tapi seller tu berkeras juga, kalau nak beli kena beli lump sum ... kalau tak nak beli 2 jantan 1 betina tu, mmg dia tak nak jual walau seekor ... mr.Husband mmg dah quite lama mencari angsa, so mau ndak mau, beli lah juga ... *sempat la juga angsa bertelur berbiji biji tak sempat nak mengeram* ...

then, last last month, yang betina tu sakit .... few days later, angsa betina tu pun hi hi bye bye la gitu, so tinggal lah si jantan berdua ni kesunyian :( ... *kalau tiada betina, aiseh mcm mana lah nak membiak angsa2 ni kan* ....



kebetulan mr.Husband ada urusan di Tenom dgn kawan dia, ternampaklah rumah sorang auntie ni di Tambunan, depan rumah dia serius ada kolam dan banyak angsa berenang renang ... wah, terbeliak mata mr.Husband nengok angsa angsa yang meriah gitu ...

teka, apa mr.Husband buat? ....

dia redah lah rumah auntie tu walaupun tak kenal ... kata org malu bertanya sesat jalan, tapi mr.Husband aku ni katanya malu bertanya melepas lah tak dapat angsa angsa tu ... kuang kuang kuang ...
auntie tu mmg tak nak lah jual angsa2 dia tu, tapi kan pujuk punya pujuk siap cerita kesian angsa jantan kitorang teda 'isteri' , maka berjayalah juga mr.Husband buat si auntie jual 2 ekor angsa betina tu ...

I tell you, harga seekor angsa banyak punya mahal oooo! and buat auntie Tambunan tu, thank you so much sanggup jualkan angsa betina semata mata kesiankan angsa kitorang yang tak berteman :(

time mr.Husband deal dgn auntie tu, mr.Husband tak angkat terus angsa tu coz time tu mr.Husband tumpang kenderaan kawan dia ... few days later, terus mr.Husband ajak pigi Tambunan nak angkat angsa tu ... dah alang alang nak jalan pi Tambunan, menyinggah la kejap di KK beli brg ... maka, agak jauh lah juga perjalanan kitorang hari tu, padahal kalau ndak singgah KK, boleh ja ikut jalan Kimanis - Keningau T_T

eh, panjang pula cerita pasal angsa tu kan ...


dalam perjalanan tu, tengahari pun semakin hampir ... anak anak pun cakap lapar lapar ... eiii, kena buat pit stop cari port utk makan, I kan tapau bento box as usual dari rumah ... kebetulan berada sekitar moyog, bah layan makan tepi sungai la ...

time drive tu, mula mula mau pigi sungai moyog ja, lepas tu nampak signboard ni tepi jalan (sebelah kanan arah dari KK) terus mr.Husband singgah masuk ... tinguk pemandangan sekitar, ok bersih tapi kan teda orang terus rasa mcm 'haunted' kah ni tempat?

jadi ... Motung Lotung aku datang!


the one and only visitor, kami jak ... tu pondok kayu tu tempat bayar 'entrance fee' .... tapi mcm sudah tidak digunakan lagi, usang sangat sangat. orang yang menjaga pun tiada. tapi keadaan sekitar memang bersih dan terjaga rapi.


tapi sebelum sampai di Motung Lotung tu, ada deretan gerai yang menjual produk tempatan, singgah kejap membeli pisang ...


nampak benda ni, terus tanya mr.Husband, serai ka tu? dari jauh kelihatan seperti serai .... nampak sangat mrs pip ni kan buta pertanian! .... bukan serailah tu sayang oooiiii, tu bibit nanas ... terus diam diam malu malu, layan makan pisang.


yeah! simple bento box of the day T_T ... time sampai ni, terus cari tempat lepak utk makan, lil' armies ndak sabar sabar mau makan, lapar la tu ... belum sempat buka semua makanan ni kasi display, dorang rembat pisang tu sorang dua biji ... kesian anak anak kelaparan.


eh, ada hello kitty la .... bagusnya kucing berdua ni, time kami makan, relax ja dorang ndak mengacau, kalau kita panggil bagi makan, baru dorang datang dekat ... alahai, sopannya kamu ni kucing. lepas tu bila makanan dorang habis, dorang balik baring di lantai, santai santai ....


ada papan tanda AMARAN, jaid pandai pandai jaga diri ....


ni kalau ndak faham faham bahasa juga, I rest my case lah ....


dua budak yang sudah kenyang, termasuk si mommy n daddy juga .... alhamdulillah .... jadi mari kita memantau keadaan sekitar ....


mula mula, mari kita mencari tandas, manatau ada nature calls, so senang nak berbisnes ... yang ni lah tandasnya ... tandas old skool style! bah, siapa mau pakai? .... ada dua pintu, satu male satu female, tapi nasihat saya, gunalah kalau sudah terdesak sangat, kalau boleh ditahan tahan lagi nature calls tu, carilah tempat lain yang lebih comfort ... hopefully, ada peruntukan utk buat tandas baru T_T



layan view di taman rekreasi Motung Lotung Kibunut ni ... air tu mmg jernih sangat, rasa mcm mau mandi manda la pula ... tapi mr.Husband cakap batu2 tu licin dan jangan di sangka air yang tenang tidak cetek! .. terus terbantut rasa mau bermain air ;(



suka lil' Iman duduk duduk atas batu besar ni ... pujuk2 lil' Amin, mula mula dia takut ...  tapi last last dia join juga lil' Iman, tapi badan dia tu kaku gila, nampak sgt dia takut ...




amboi, happy lil' Iman dengan mommy kan ... cer teka apa dialog antara mrs pip and lil' Iman? kalau jawapan korang tepat, nnt surprise gift menyusul datang untuk tekaan yang hampir paling tepat! .... p/s: tinggalkan komen di ruang komen.


ingat budak budak tu ja yang mau enter frame? mrs pip pun tidak ketinggalan, tapi mr.Husband punyalah kan, unfair ni ... jauh gila ambil gambar mrs pip ... bukan mau zoom ka atau dtg la dekat2 mrs pip ooooo darling ....


sudah makan kenyang senang hati semua, ok time to continue the journey mencari angsa! ... ni view mrs pip showing the entance gate .... terus terbayang what if kalau laman rumah sebesar ni dan sekemas sebersih mcm ni? happy heart terus. siap boleh guling guling piknik depan laman kan.


last view taken before leaving the place. yang ni view dari atas tempat kitorang park kereta. teruja utk mandi manda kan, airnya gila tak jernih ... kalau ada ikan memang senang hati lah nak tangkap .. tapi ingat, SUNGAI INI DITAGAL ... jangan kamurang suka suka menangkap, kedapatan nnt membayar kamu SOGIT, menjawab lah kamu sama ketua kampung ...


teruskan pemanduan, sampai juga di Tambunan .... dan awan pun mula menampakkan kehitaman dan nampaknya hujan akan turun dengan lebatnya T_T ...

tu je lah entry untuk Motung Lotung Kibinut Penampang ni ... nnt entry ringkas menyusul 'Tambunan: Road of the Countryside' ....

beautiful weekend everyone.

cheers


2 comments:

  1. Cantik betul kawasannya.. wah.. Mrs Pip bela angsa ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) mmg cantik tmpat ni Sha, cuma tu lah, masalah toilet ;(

      Delete

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017