test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Monday, 17 July 2017

Goodbye Heavenly Mommy :(

hi there,

*baru ada kekuatan untuk menulis tentang 3rd pregnancy mrs pip*

how are you doing everyone? hope you ols doing fine and still in hari raya mood. wish you ols happiness and always healthy T_T love ya.

mr.Husband tanya kalau mrs pip ada sediakan nama untuk our baby in the tummy once tahu mrs pip pregnant ... mrs pipi gelak dan bagitau mr.Husband still terlalu awal untuk diberikan nama, but YES , I have the name...

mr.Husband tanpa tunggu mrs pip tanya kalau dia pun ada nama untuk our coming baby ni, dia terus bagitau *tak surprise langsung* .... mr.Husband said,"NAMI" .... what? what again? ... mrs pip risau silap dengar ke apa ... "Ya, nama dia NAMI , N-A-M-I" , siap eja lagi tu.

tarik nafas panjang ... "why NAMI?" ... mrs pip tanya.

mr.Husband bagitau , tu susunan huruf yang diterbalikkan dari nama IMAN ... nampak tak melodi nama anak anak mrs pip ni?

IMAN
AMIN
NAMI (soon)

kalau lepas tu maybe
MINA
NAIM

hurmmmm

mr.Husband cakap lagi "ingat waktu kita pergi Seoul, kita sempat singgah di Pulau Nami? tempat tu menarik" mrs pip angguk angguk ... mestilah ingat, gara gara Pulau Nami tu lah mrs pip berkeras nak honeymoon di Seoul, walhal mr.Husband beria-ia nak pergi New Zealand waktu tu, muehehe ... I is Jang Keun Suk noona + Park Shin Hye unni kan, so harus lawat tempat dongseng ni ... dan semua gara gara winter sonata tu juga, mrs pip beria-ia mau pigi Seoul.

"saya suka nama NAMI tu" ...
"kebetulan terbalikkan saja huruf nama IMAN" ...
"jadi, what's your choice pula untuk baby ni?" .... tanya mr.Husband ingin tahu.

hehe "I have this name, tapi sesuai ka tidak aaaa, tapi I just like this name so MUCH!" ...
mr.Husband mcm ndak sabar mau tau .... "nama yang saya pilih ialah HEAVENLY"

HEAVENLY - ejaan kalau babygirl
HEAVENLEE - ejaan kalau babyboy

"why HEAVENLY pula?" tanya mr.Husband.
"biasanya orang letak nama JANNAH, maksudnya syurga, so saya letaklah HEAVEN, pun maksud sama juga kan, tapi tambah 'LY/LEE' dihujung" ...
mr.Husband cakap, sedap nama tu ...

NAMI HEAVENLY (kalau girl),
NAMI HEAVENLEE (kalau boy) ....

p/s: HEAVENLY adalah nama watak dalam novel HEAVEN, satu satunya novel yang paling mrs pip suka setakat ini.

sebelum tu, nak share post terdahulu about this 3rd pregnancy:-

I am PREGNANT kali ke-3

time dapat tahu pregnant kali ke-3 ni, mrs pip HAPPY sangat, syukur sangat pada Allah, memang dah lama menanti untuk mengandung lagi selepas lil' Amin T_T

10 weeks of pregnancy and I have SPOTTING


20/6/2017 :- time dapat SPOTTING ni, memang risau ... kebetulan mrs pip ada 1st check up di klinik ibu dan anak, and nurse cakap tu perkara biasa , langsung tak refer mrs pip ke doktor :( ...

My 1st scanning + 5 days spotting


22/6/2017 :- dua hari selepas temujanji di klinik ibu dan anak, mrs pip pergi poliklinik untuk buat scanning. risau spotting masih berterusan :( ... so, harus ada effort sendiri nak dapatkan 3rd opinion.

lepas doktor dah scan, lega sikit bila nampak kantung dalam rahim, cuma doktor cakap bukan 10 weeks pregnant, just 6 weeks, dan jantung baby pun sukar untuk dilihat. ok fine. kantung still dalam rahim ...

tawakkal dan redha.

25/6/2017 :- raya pertama tu, mrs pip tak sihat, lemah tubuh badan. nak bergerak pun mcm tak larat, so tidur sepanjang hari while semua orang berhari raya. dan spotting deras laju ja .. dah mcm tak spotting, macam menses pula dah.

6 Julai 2017 :- tarikh temujanji doktor dan arahan untuk ambil darah semula untuk ujian Hepatitis B. temujanji untuk jumpa doktor since ujian darah menunjukkan mrs pip confirm ada Hepatitis B (ujian pertama) tapi doktor nak mrs pip buat ujian semula untuk pengesahan , so pergilah buat ujian darah lagi. lepas tu mrs pip bagitau masalah spotting dgn doktor, tak tunggu lama, doktor terus scan rahim nak tengok perkembangan baby.

doktor scan lama juga, muka doktor tu dari happy jadi unhappy tiba tiba. then siap panggil 2nd doktor lagi, nak confirm tengok rahim. monitor ultrasound tu menghadap doktor, so mrs pip tak nampak apa ... then doktor pusingkan monitor dan tunjuk "ok mama, ini rahim awak, can you see?" ... "ya", balas mrs pip pendek ...

"yang ini, kantung besar ni, ialah pundi kencing awak. yang kat bawah ni ialah rahim awak, but now rahim tu kosong" ... "nothing is there" ...

gedebuk rasa mcm jantung nak jatuh.

"what doctor? you mean the sac is not there?" ....

"hurm, kita buat UPT lagi ya mama. nanti kita sahkan dari UPT tu" ...

so pergi makmal lagi, buat UPT ... dapat result NEGATIVE! .... then bagi result tu kat doktor.

CONFIRMED.

I AM MISCARRIAGE.


..... mr.Husband was away. biasanya asal pergi klinik untuk check up, mr.Husband tak pernah tiada, cuma kali ini mr.Husband betul2 tak dapat nak temankan. pada hari mrs pip disahkan MISCARRIAGE, pada hari tu lah mr.Husband tiada di sini .....

lepas dah settle semua dengan doktor, dan syukur tak perlu buat dnc nak cuci rahim, mrs pip masuk kereta. lil' Amin tengah tidur di kerusi sebelah (waktu sepanjang di klinik, lil' Amin was with me) , tak dapat nak tahan airmata, laju mengalir.

YES, I AM SAD.

petang tu, mr.Husband balik, 1st thing mr.Husband tanya "how was your day in the clinic?" ... tengok muka mr.Husband, slow ja mrs pip cakap "baby gone" ... "miscarriage" .... "I am so sorry" .... lepas tu terus keluar air mata lagi.

"it's ok, jangan sedih ok. dia dah nak pergi, kita tak dapat halang kan. semuanya tu kehendak yang maha esa" ... mr.Husband hugged me tight ....

"nanti, ada bidadari Heaven tunggu kita di syurga" .... kata mr.Husband lagi.


to my HEAVENLY(I hope we have a baby girl) , will mommy see you in heaven?.

p/s: thanks kepada semua yang mendoakan yang baik baik tentang kandungan mrs pip tempoh hari. dan thanks kepada yang bertanya how is my spotting hari ... thanks semua ... and doakan mrs pip mengandung lagi ya  ....

semua ujian yang datang akan menjadikan kita insan yang lebih tabah. tawakkal dan redha, semuanya sudah tertulis. semoga apa yang hilang akan digantikan dengan sesuatu yang lebih indah kelak.

have a nice day, and may Allah bless you all.

cheers.

33 comments:

  1. Takziah mrs pip.. insyaallah ada hikmah disebalik suatu kehilangan.. aaminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Aisya. ya, semoga semuanya ini ada hikmah.

      Delete
  2. InsyaAllah akan ada ganti dengan yang lebih baik. Takziah sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jasmi. semoga ada ganti yg lebih baik :)

      Delete
  3. Takziah Mrs Pip. Be string. Rezeki Mrs Pip dah ada baby tunggu di syurga tu nak tarik masuk sama2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ana. hopefully we all dapat cium bau syurga, tak nak setakat cium,, nak masuk terus kan :)

      Delete
  4. YA Allah, langsung xtau kakak miscrgge.
    Insyaallah digantikan dgn lebih baik kak.
    insyaallah :)

    ReplyDelete
  5. kak...baca entry atas ni suka nama2 yang kak share..takziah..insyaallah akan digantikkan dengan yang lebih baik lepas ni..take care kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks MV ..
      hope dpt another baby nnt jika dimurahkan rezeki,
      mau guna nama yg sama nnt :)

      Delete
  6. b strong mrs.pip.
    in shaa Allah, aida juga doakan ada la rezeki baby girl utk mrs.pip & hubby.
    Allah itu Maha Berkuasa & Adil.
    Dia akan ganti dgn yg lebih istimewa :) b happy ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Aida, semoga gantinya yg lebih baik, insyaallah.

      Delete
  7. Innalillahiwainnailayhirajiun,

    Keep strong Mrs Pip & Family.

    ReplyDelete
  8. Salam takziah Mrs Pip... & stay strong ya

    ReplyDelete
  9. Innalillahh..
    tak pe. nnt cuba lagi yee.. u r still young..INSYALLAH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak Yan ...
      dah tak muda la kak Yan, dah nak jejak 40 dah.

      Delete
  10. إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

    Salam takziah Mrs Pip.. Insha Allah akan ada rezeki lain untuk awak.. Semoga awak tabah dan sabar dalam dugaan ini..

    ReplyDelete
  11. Innalillah, takziah kak. InshaAllah ada rezeki lain untuk akak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Syed, semoga ada rezeki untuk kakak lagi lepas ni.

      Delete
  12. Antara ,4 huruf tu ada perkataan MAIN.
    Awas, jngan terpilih tu.

    ReplyDelete
  13. And takziah from me mrs pip.

    ReplyDelete
  14. Huhu.. Sabar ya mrspip. Tak ada rezeki lagi. Sy pernah miscarriage masa 1st time pregnant(sblm FL).. Huhu.. Takziah mrspip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks DP. nampaknya, DP pun ada bidadari syurga sediam menunggu,, amin.

      Delete
  15. just hear about this too late! Allahuakbar. Maaf mrs pip. Dont worry, heavenly will wait for you at heaven.

    salam takziah buat mrs pip

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's ok IQ. thanks IQ, hope ada bidadari menanti d syurga nnt :)

      Delete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017