test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Friday, 27 February 2015

Kalaulah aku jadi Eric Lomax

What a lovely Saturday mommies...

Kalaulah aku jadi eric lomax, hurm.... ntah apa akan jadi dengan Takashi Nagase tu.... 

malam tu lil'kids sleep early, dan we are the parents ni has been a while not watching TV together kan, so once in a while, let's spend time watching movie together ... since no nice movie @ movie channel, jd kena lah layan astro best ... after pilih and pilih which movie kami mau tingu, so end up we watched The Railway Man (oh yeah, sebab my husband juga can be considered as the railway man)...


photo from google

The railway man ni cerita zaman perang, ketika jepun menakluki singapura, dan dipendekkan cerita, si eric lomax dan beberapa askar british telah menjadi tawanan perang dan dikerah untuk bekerja membina trek keretapi thai-burma utara semenanjung malaysia.

lomax ni ada kepakaran untuk membina radio, so one day lomax and his friends kedapatan mempunyai radio di kem tahanan, tidak tahan melihat kawan dia didera, lomax mengaku yang radio tu dia yang buat, so bermulalah kisah bagaimana lomax didera dengan teruk di kem tersebut.

kalau korang rasa your life is suck, better korang tengok this movie (based on the real story) and then korang akan appreciate your life a bit better than before. so, who is Nagase? Nagase ni ialah salah seorang kompetai (askar jepun la kan) yang mendera si lomax ni...

perang dah tamat, jepun pun dah kalah, so semua orang balik ke tempat asal, masa berlalu dan lomax pun dah tua kan, tapi his trauma about what had happened to him during the war still ndak pernah hilang. And one day, kawan lama si lomax ni datang melawat, and told lomax yang nagase ni still alive and now living in thailand as a tourist guide....

what happened then? jeng jeng jeng.... lomax went to thailand cari Nagase untuk balas dendam... ni memang biasa la kan, kalau dah orang dera korang, mesti korang nak balas dendam kan kalau ada kesempatan.... tu perasaan lomax ja mau balas dendam, tapi in the end they forget the past and become best friend, n part ni buat mrs pip rasa sangat terharu ... thumbs up mr.Lomax!


photo from google

ni ialah Eric Lomax dan Takashi Nagase, real person... finally, mereka menjadi sahabat baik sehinggalah kematian Lomax pada tahun 2012... puashati tingu movie ni, tapi for sure movie ni not for children under age coz ada adegan ganas part di mana lomax kena dera, it was extremely evil in my point of view ....

so anyone, happy watching.
 

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017