test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Friday, 20 March 2015

Resepi kek nenas terbalik yang deliciously awesome

salam jumaat yang sangat indah semua ... mrs pip agak kelam kabut this week ... biasalah kan, once anak anak ndak sihat, kita yang mak mak ni pun jadi chaos kejap layan karenah anak sakit itewww ... budak budak ni, kalau dah sakit, super duper ekstra minta perhatian ... hurmmmm

syukur our little gummypie dah sihat, but still have to take his antibiotics until complete course ... anak sakit tu sakitlah juga kan, tapi mrs pip yang mengidam kek nenas ni, curi curi masa terluang buat kek ni ...

mrs pip pada mulanya telah menggodam resepi asal kek ni daripada blogger famous itewww, siapa lagi kalau bukan cik mat gebu ... however, mrs pip ubah sedikit resepi asal ni mengikut kesukaan mrs pip ... ngee ...

minggu ni ja, mrs pip siap buat dua kali kek yang sama ... ngeee ... *penangan mengidam la katakan* ... mr. Husband cakap, tu bukan mengidam, tapi nafsu semata mata ... alah, mr.Husband pun suka jerrr tumpang makan bersama kek ni ...  

kek nenas terbalik yang deliciously awesome ni, senang ja mau buat ... bahan-bahannya pun simple ja ... jom intai bahan-bahan untuk buat kek ni, dan cara membuatnya yang sungguh simple ....

bahan-bahannya:-

100gram tepung gandum diayak
1 teaspoon baking powder diayak
250 gram mentega (mrs pip guna marjerin planta ja)
100 gram gula halus
4 biji telur gred 'A'
2 teaspoon esen vanilla
1 tin nenas


cara membuatnya:-

- lapiskan loyang 22cm dengan parchment paper / kertas minyak

- susun aturkan nenas dalam tin mengikut citarasa sendiri (boleh lah tambah ceri merah ka, kismis campuran ka, ikut suka hati sendiri hokey macam yang mrs pip buat ni)

- adun gula halus bersama planta hingga sebati dan kembang, kemudian masukkan telur satu persatu. Adun hingga sebati

- masukkan tepung gandum dan baking powder (yang telah digaul sebati), adun hingga semua campuran bersatu, sebati dan kembang, dan masukkan esen vanilla dan adun hingga vanilla bersatu dengan adunan tadi.

- tuang adunan di dalam loyang 22cm yang telah disusun dengan nenas tadi ... macam dalam gambar ni ...

- panaskan oven terlebih dahulu dengan suhu 180 darjah celcius, dan dengan api atas bawah, bakar kek selama 40 minit



tada ! inilah hasilnya, kek yang cantik dan gebu ...
untuk extraaaa deliciously awesome, sejukkan dulu kek didalam peti sejuk sebelum dihidang,


it is cake time ! 
sesuai untuk dimakan semasa minum petang mahupun during supper time 


seriously, kek ni mrs pip and mr.Husband habiskan less than 48hours .... hahahaha, punyalah teruja dengan penangan kek nenas ni, kejap jer dah habis ...

mrs pip tanya mr.Husband ...'ok ka kek ni?' ...
mr.Husband jawab selamba ... 'sedap, nanti boleh buat lagi, tapi less sugar hokey' ....

then dua hari kemudian .... mrs pip bancuh kek ni sekali lagi dengan mengurangkan gula (resepi di atas yang mrs pip bagi tu, mrs pip dah revise kuantiti gula, so rasasweet  kek ni just nice...)


ni pula susun atur kedudukan nenas untuk kek yang mrs pip bancuh seterusnya ....


kebetulan mrs pip ada beli buah orange, so mrs pip parut sedikit kulit orange tu dalam bancuhan kek mrs pip sebagai penambah perisa dan pewangi ... *sungguh menggiurkan kek kedua ni*


tada ! ni lah hasilnya untuk kek kedua ....


tak perlu tunggu lama - lama, bila kek dah chill dalam peti sejuk, apa lagi jom kita kudap kudap .... mrs pip tanpa segan silu makan tak hengat mr.Husband (hehehe, mr.Husband tengah busy ZZZZZ, jadi mrs pip serang kek ni seorang seorang) ....

jadi sesiapa yang mau cuba resepi sungguh senang ni, bolehlah copy resepi mrs pip ni hokey ....

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017