test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Sunday, 26 April 2015

Resepi senang agar-agar berperisa jagung

hello semua ... hujung minggu dengan cuaca yang panas, alangkah baiknya kalau boleh kudap kudap something cool and yummy ... dan dengan cara yang sangat jimat! ngeeee ..... *golongan marhain sekarang ni kena lah selalu jimat cermat, mau beli kuih bun berinti  pon kena GST!* ... eh, macam pak ajit timah senyum panjang la .... kacing! bunyi syiling masuk poket dia kan ....


ni la rupa agar agar berperisa jagung yang mrs pip ...
sejukkan  seketika dalam peti sejuk,
then voila! bon apetit.

senang ja mau buat agar-agar ni ... bahan bahan pun mudah ....

bahan bahan yang super awesome:-

1 paket serbuk agar-agar, mrs pip guna yang white ja mcm dalam gambar dibawah, satu tin sweet corn jenama del monte, 750ml air, dan 100 gram gula ...

cara membuatnya :-

1) masukkan 750ml air, 100gram gula dan serbuk agar agar ke dalam kuali, panaskan api, kacau hingga mendidih ....

2) kemudian masukkan satu tin sweet corn ke dalam kuali, kacau hingga rata

3) tutupkan api, dan letakkan agar agar tadi ke dalam loyang untuk disejukkan ...


mrs pip bahagi dua agar agar coz the loyang quite small,
kalau ada loyang besar, boleh ja masukkan semua sekali ...

4) bila agar agar dah sejuk, no more asap asap, so bolehlah chill kan di dalam peti sejuk korang about 30 minutes gitew before korang kudap kudap ... mmg sedap kalau dah chill kan, dengan cuaca yang panas, lagi sedap kalau dihidangkan bersama minuman sejuk ....

p/s: mrs pip guna 750ml air walaupun instruction pada kulit agar agar tu suruh guna 1liter air, coz mau campur dengan jagung kan, nnt kalau terover air nya, agar agar akan jadi lembik ... and gula pun mrs pip kurangkan from 200gm to 100gm only ... mr.Husband not really love if it is too sweet ...


mrs pip and mr.Husband mmg suka jer makan agar agar ni, 
terus rembat masuk mulut tak hengat benda lain ...

gummypie makan jer agar agar ni, tp bila part jagung tu, dia buang ...
gummypie maybe tak suka kot dengan jagung .... hurm...

happy weekend semua.

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017