test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 25 November 2015

Tips buat DIY home-studio sendiri .... semudah ABC tau ...

hi semua .... recently lil' Amin celebrate his 1 year old birthday ... tiada celebration  potong2 kek pun, just mrs pip buat kek saja saja utk lil' Amin, tapi dia makan secalit ja pun, yang selebihnya, sendiri mau faham2 la kan .... masuk perut siapa? ahaks ....


mrs pip mmg suka ja shoot gambar lil' armies, tapi nowadays mmg susahnya mau ambil gambar dorang yang best2 ... kalau mrs pip suruh posing, bukan dorang busy posing, tapi busy mau rebut kamera ... adus! dorang la pula yang mau jadi jurukamera ... huk huk huk ....

so hari tu, mrs pip kononnya mau shoot lil' Amin *while lil' Iman tengah sleep sleep* , so mrs pip buat la props dulu kan, mau shoot ala ala studio style gitew.... kebetulan ada extra kain 5M ni, bolehlah buat background .... 

ok, time mau pasang kain ni, lil' Amin busy pula mau tarik2 kain ... aduhai anak mrs pip ni, ndak mau cooperate sama mommy aaaaa ... time ambil gambar, selalunya dia suka ja la posing, tapi time ni, lil' Amin punya posing semua ndak menjadi *terasa mcm mau hire pro photographer, di Membakut ni ntha mcm tiada ja* ....

mrs pip bagi bola, habis dia buang tu bola, selalu dia hug hug bola ... then bagi few toys lain, semua pun dia throw, sambil cakap "buah buah" yang bermaksud "buang ... buang" .... mrs pip ambil dlm 20 snaps, mcm satu pun tiada yang jadi, so ni la hasilnya >>>> gambar lil' Amin yang sungguh buat mommy rasa mcm annoying face slap kejap... 

so, mommies .... kalau mau ambil gambar ala ala studio tu kes jimat duit mcm mrs pip, buatlah background sendiri ... boleh ja guna selimut ka, tuala ka , pandailah2 jadi kreatif hokey ... then pasal tiada studio lighting, pastikan background korang tu di buat di tempat yang cukup pencahayaan ... jgn membelakangkan cahaya matahari hokey, nnt gelap pula gambar ...

then, utk props tambahan, mcm mrs pip guna mainan anak2 ja, so nampak la ceria sikit our DIY-home studio tu kan ... once semua sudah ready, bolehlah bagi anak berposing di studio rekaan sendiri ... plus, berdoa banyak2 yang anak2 korang mahu bekerjasama ... 

for info, kain yang mrs pip guna tu cuma RM3.80 semeter , so kalau korang mau buat background nextime, korang pun bolehlah cari kain yang murah dan lepas guna, simpan ja kain tu elok2, nextime boleh pakai lagi kan ...


mrs pip suruh smile mau shoot, dia angkat pula bola ni depan lense
aduhai my son, mommy mau gambar amin, bukan mau ambil gambar bola T_T


aksi nakal lil' Amin, bukan mau duduk bagus2 .... busy mau kacau itu ini


Semua props yang mrs pip letak, satu persatu dia buang ;(


innocent face la tu ...

mommy tired mau jd photographer lil' Amin, nextime lagi la mommy snap snap gambar lil' Amin, tunggu lil' Amin ada mood hokey ... background pink with star star tu mommy suka tau, nnt guna balik background ni hokey :)

muah muah, xoxo lil' Amin mucho mucho ...

No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017