test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 17 February 2016

Tips mencari mainan yang sesuai untuk si kecil toddler

mencari mainan untuk anak2 yang sesuai dengan peringkat umur kadangkala menjadi satu cabaran buat mrs pip ... setiap kali mrs pip mencari mainan lil' armies, antara perkara yang dititikberatkan oleh mrs pip ialah

adakah mainan yang dibeli sesuai untuk mereka? .... 

lagi lagi, nowadays, lil' Iman berkongsi mainan dengan lil' Amin, so sangat penting kalau mrs pip beli mainan tu dorang berdua boleh share main .... kadangkala, ada mainan yang memang seronok untuk dimainkan oleh anak anak, tapi dari segi faktor keselamatan tidak lah begitu terjamin ....

mrs pip ada beberapa tips yang mungkin berguna untuk new parents dalam mencari mainan yang sesuai untuk si kecil tersayang .... see the info below:-


quite sometimes mrs pip mencari mainan ala ala lego ni, tapi it's a bit limited untuk dapatkan
mainan yang sesuai untuk dimainkan oleh lil' Iman dan lil' Amin bersama (well, mrs pip kan tinggal di Membakut, jadi pilihan sangat terhad di sini coz tak banyak kedai mainan mcm di KK) ....



educational block toys

hari tu kebetulan time jenjalan beli barang, ternampak la mainan ni ... mrs pip tengok mainan ni pada pendapat mrs pip sesuai sangat untuk lil' Iman dan lil' Amin bermain bersama ...

1 - dari segi saiz, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil , just nice untuk bebudak tu pegang dan main

2 - mainan ni bukan jenis bersegi yang ada bucu gitu ... kalau yang ada bucu tajam di tepi2 tu, mcm tidak sesuai la untuk lil' Amin, nnt time main bersama lil' Iman, dorang rebut2 mainan, kang boleh luka la pula lil' Amin kan


yang ni wood block toys, mrs pip beli sebagai lil' Iman 2 years birthday gift
tapi, mainan ni kena "curfew" buat sementara waktu
coz kalau lil' Amin main, dia suka gigit mainan ni, 
since benda ni daripada kayu, nnt gigit punya gigit, termakan serpihan kayu,
moreover nnt cat mainan ni tertanggal pula time dia gigit gigit ...
well, just a bit berhati-hati la kan 

3- material mainan yang senang untuk dibersihkan / dibasuh , so kalau lil' Iman or lil' Amin main then nnt mesti la dorang ni suka buang buang mainan or lil' Iman ada potensi 'mandikan' mainan ni dengan air susu botol dia, so kena lah basuhkan ....

4- mainan berwarna warni, memang best untuk tarik perhatian bebudak ni main sambil mrs pip nnt bolehlah ajar lil' Iman about colors kan, dan melatih minda bebudak jadi lebih kreatif untuk membuat pelbagai binaan ... sambil main sambil belajar gitu

5- material mainan bukan plastik mudah pecah .... mainan plastik ni kekadang ada yang nipis , so kalau bebudak tu nnt pijak takut pecah dan boleh lukakan kaki mereka pula .... but this one, ok ja, not so nipis yang senang rosak ... 

6- harga yang berpatutan .... ni pun penting juga, kalau yang just mainan biasa2, tiada so called designer brand, so harga mesti lah yang biasa2 ja kan ... so this one, mrs pip beli harga RM28.30 ....

meh layan gambar gambar lil' Iman with the toys ....


lil' Iman showing off his creation
"mommy, Iman ada pedang" kata lil' Iman 


mainan seperti begini yang baiknya akan buat budak2 ni berfikir apa yang dorang mau construct


eh eh, ni jari besar gedabak ni sure bukan jari lil' Iman kan ....

v
v
v


si daddy punya jari la pula! 


happy daddy and son playing together


lil' Amin yang baru bangun, terus rebut memonopoli mainan tu

Seronok tengok lil' Iman and lil' Amin rebut2 mainan masing masing mau main "pasang pasang" .... asal jangan gaduh gaduh sudahlah .... play together properly ya .... nextime kita cari flash card yang best best pula, ngee T_T ....

Happy parenting, xoxo.


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017