test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Saturday, 14 May 2016

Resepi agar-agar nenas yang senang dan sedap dimakan

hi there ,

cuaca yang panas panas terik mentari ni, memang best kalau dapat kudap kudap something yang sejuk sejuk .... hai lah cuaca ....


so, check stor simpanan makanan kering, terjumpalah nenas dalam tin ni, tengok tarikh luput pun dah nak hampir .... aish! before kau ni nenas aku tak leh nak makan, better la aku makan kau dulu ngap ngap ngap ...

then check lagi, mak oiiiiiiiii banyaknya simpanan agar agar tali ni, ada berplastik plastik .... ni siapa yang beli tapi tak pakai ni???? dush dush! ..... dah cuaca panas mcm ni, dengan banyak sangat lebihan agar agar tali ni tak terusik, plus nenas tin pun dah nak hampir tarikh luput, maka terjadilah projek membuat agar agar berperisa nenas T_T

resepi agar agar nenas ni, mrs pip buat main campak campak ja ....

1.2L air dijerang hingga mendidih, 
kemudian masukkan 2 paket agar agar tali, masak hingga cair di dalam air,
kemudian kecilkan api, masukkan susu cair,kacau hingga sebati ....
then masukkan 100gram gula pasir, then kacau hingga gula larut dalam air...

lepas tu, toskan air nenas,ambil 4-5 keping nenas,dan diblender bersama air nenas tadi ... 
lepas tu, campurkan bahan yang diblender ke dalam agar agar tadi .... kacau hingga sebati, then matikan api T_T


sediakan loyang untuk tuang agar agar yang sudah masak .... apa loyang pun boleh, tapi kalau ada loyang yang bunga bunga tu, sure cantik kan ........ sebelum tu, potong 2-3 keping nenas kepada kepingan kecil2, dan masukkan ke dalam loyang sebagai penambah texture agar agar nnt T_T


tuangkan agar agar ke dalam loyang ....


dah siap tuang tu, tunggulah hingga sejuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk ;p


nampak mcm sedap! 


once dah sejuk dingin tu, boleh lah dikeluarkan daripeti sejuk ....sedia untuk dikudap kudap .... baru sejuk sekit rasa badan ni T_T ... muehehe ...

nak sediakan agar agar ni,very the senang kan, 15 -20 minit mcm tu dah siap sedia untuk dimakan ...bukan mrs pip ja yang melantak,mr.Husband pun sama melantak banyak, hahaha!

tiada lagi hati yang panas tengok banyak sangat lebihan agar agar yang dibeli tapi tidak digunakan .... esok esok plan dalam hati nak buat agar agar ros la pula T_T , xoxo. 


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017