test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Friday, 12 August 2016

Kisah Bangun Lewat Di Pagi Ini

hi there,

salam jumaat semua T_T ... penghulu segala hari T_T



what a non productive day!

mcm tu la feeling mrs pip tiap kali terlewat bangun, mesti rasa guilty pada diri sendiri

bangun pagi ni, tengok anak anak still tidur . tengok jam hampir 7 pagi .... lewat pula bangun anak anak hari ni ... ekceli, seawal jam 4.30am mrs pip dah bangun ... as usual la, siapkan segala keperluan mr.Husband untuk keluar bekerja ... then kalau anak anak tak ikut sama bangun, mrs pip cepat cepat mandi dan uruskan rumah ...

tapi selalunya lil' Amin akan turut serta nak bangun awal ... subuh ni pun tak terkecuali ... tapi subuh tadi bersama lil' Iman sekali bangun jam 4.30am ... mr.Husband kluar kerja sekitar jam 5am, then mrs pip cuba tidurkan anak anak kembali ....

lil' Iman request nak minum susu botol ... so mrs pip buatkan ... dia menyusu dan tertidur ... lil' Amin pun sama, nak menyusu ... and since he is still BF, so kita BF kan  .... dan tak sedar, mrs pip tertidur semula ... haish! ....

bila bangun , alamak, almost 7am  .... tengok lil' Iman still tidur nyenyak ... tak nak kacau. biarlah dia tidur ...

lil' Amin pula dah start goyang kiri kanan nak bangun ... so , mrs pip kejutkan ... dia bangun dan minta dukung ... mrs pip dukung bawa turun ke dapur .... cuci muka bagai, then start prep untuk breakfast ,... lil' armies as usual akan breakfast jam 8pagi, so WAJIB ada breakfast before time nak makan, kalau lewat siapkan breakfast, dengarlah suara meraung budak berdua ni nak makan...

mommy, mom mom mom ....

mommy, Iman want makan ... makan bah ... 

mcm tu lah gaya bahasa mereka ... hurmmmmmmmmm

anak anak cik puan sekalian mcm tu juga ?

mrs pip jenis yang mesti ON TIME .... bila anak anak bangun lewat dari masa bangun sebenar, mrs pip WAJIB kejutkan ... tak nak bagi anak anak terlajak tidur ... begitu juga bila nak tidur malam, WAJIB tidurkan mereka ikut masa ... lil' armies ni tidur jam 8 malam dan bangun jam 6 pagi setiap hari, cuma kadang2 tu dorang ni bangun BEFORE TIME, dan ada juga lah terlajak mcm hari ni contohnya .....

lepas tu bab mandi pagi / petang pula ... sama lah juga, mesti mandi ON TIME .... lil' armies ni jam 6.30am dah masuk bathroom untuk dimandikan ... dorang memang pantang di ajak masuk bathroom, memang paling suka la dorang ni ... nak main air kan .... kalau petang pula , mrs pip mandikan mereka seawal jam 3 petang, paling lewat pun jam 4 petang ....

dua budak nak mandikan , satu jam baru siap tau! ... so do the maths, mmg kalau lewat dimandikan, so lewatlah nak siapkan breakfast or makan malam dorang ni ;( sob sob ....

maybe mak mak lain pun mcm mrs pip juga kan ... strict with the time, kalau tak semua kerja akan lost track of time .... bab ni la yang mrs pip tak suka ... delay buat kerja ... hahaha, lepas tu delay lah juga nak berehat! oh my  mind and soul need some rest too ....

mcm hari ni, dah lambat bangun, so lambat lah juga mandinya ... lil' Iman bangun jam 8am, very the LATE pula bangun .... tapi boleh dimaafkan, bukan selalu ... setahun sekali dua jer.... ni maybe lastnite dia main kejar kejar sorang sorang, sampai letih, plus terbangun jam 4.30am pagi then tertidur semula ...

once bangun, terus mrs pip bagi breakfast untuk lil' armies ... dua dua lapar tahap gaban! ... lil' Amin tu jgn cakaplah, time mrs pip masak, time tu lah juga dia 'berzikir' mom mom mom tak henti, ngee ... kena bagi biskut kering sekeping dua untuk alas perut dia ...dia layanlah juga biskut kering tu, tapi tak habis pun ....
riang ria di bilik mandi T_T

after makan, bagi dorang rehat kejap 30 minit, then baru mandikan budak berdua ni ... nak makan pun satu jam tau dorang berdua ni ... banyak sangat drama in between nak makan, mrs pip layan ja lah ... hurmmmm... dorang ni bukan nak duduk elok elok kalau makan, walhal mrs pip dah sediakan tempat duduk untuk dorang berdua ... mesti kejap nak duduk, kejap nak bangun .. kejap main lompat si katak lompat, kejap nak swin jadi fish, grrrrrr sabar ja lah kan ....

jam 9am juga siap makan ... then rehat 30minit, jam 9.30 juga masuk bathroom ... sejam nak mandi manda, jam 10.30 la siap anak anak mrs pip ni mandi pagi hari! ... lewat sungguh! tak boleh T.O.L.E.R.A.T.E mcm ni kalau S.E.L.A.L.U .

kadang kadang rasa bersalah kat anak anak coz very strict pula bab bab MASA ni, tapi kalau tak strict risau pula nnt dah besar dorang ni tak nak ikut masa ... ni belum bab SOLAT lagi kan ... now ni dah start didik anak berdua ni tentang solat, cuba sebaik mungkin ... harap mrs pip ni mampu jadi ibu dan guru yang baik untuk anak anak ... same like you all mothers out there yang sungguh gigih didik anak anak jadi soleh /solehah ... I jeles coz I ni belum la sampai level sebaik mcm mak mak lain ;(((( sob sob ....


tengok apa tu?
dah siap makan dan mandi, as usual la kan dah nama pun budak kecil, tak lain tak bukan, dorang bermain ler berdua ... the first five minutes tu rasa mcm heaven, no gaduh no fight let's play together ... tapi lepas tu, hah! si abang suka buli si adik ... habis semua mainan dia nak conquer sorang sorang, so nangis la si adik ... fening fening ....

end up, mrs pip biarkan lil' Iman main sorang sorang di bilik mainan, while lil' Amin pula kena angkut bawah temankan mrs pip siapkan kerja kerja rumah yang lain ... mcm tu la selalunya... nnt time short nap, baru naik atas untuk tidur ....

kekadang stress eh dengan situasi nak handle dua budak kecil ... salute la to all moms yang ada anak ramai .... yang dua ni pun rasa kadang2 mcm nak pitam menjaga mereka ... antara moment yang mrs pip tak suka, kalau mrs pip nak masuk toilet, mesti lil' Amin busy nak join sekaki ... mulalah grumpy tak tentu pasal ... ingat mommy masuk toilet tu nak main air macam korang eh? ....

#whymommycannotpeeandpooinpeace
#pleasegivemommysomespace
#stopbeingjealoustomommy
#toiletandbathroomnotforplaywater

what a morning day of mine ....

hope all mommies have a great morning time T_T ....


tu la kisah lewat bangun di awal pagi tadi ....

thanx for reading

cheers.


No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017