test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Thursday, 27 October 2016

Lil' Amin bercerai susu badan... Jangan ada rasa sedih

hi there,

lovely Thursday...

mrs pip dalam process wean off breastfeeding lil' amin...  tidak lama lagi lil' Amin berusia dua tahun,  rasanya sudah sampai masa yg sesuai untuk bercerai susu, moreover bekalan susu sudah terlalu susut dan tidak mampu memenuhi permintaan lil' Amin..

so I guess,  enough until here...

selama hampir dua tahun menyusukan lil' Amin secara eksklusif, ianya suatu pengalaman yg indah...  Betapa Allah telah memberikan kesempatan untuk mrs pip menyusukan lil' Amin dan tidak pernah lil' Amin kelaparan tanpa susu kerana bekalan susu selama ini mencukupi...

Setelah sepakat dengan mr. Husband untuk menceraikan susu badan dgn lil' Amin, latihan bercerai susu pun bermula...  mmg pada mulanya lil' Amin menangis setiap kali mahu menyusu,  tapi tidak diberikan susu badan...  ianya juga sukar juga untuk mrs pip terpaksa bertahan mendengar tangisan lil' Amin,  nasib baik mr. Husband banyak memberi bantuan...

tiap kali lil' Amin menangis dan kebetulan mr. Husband tidak bekerja di siang hari, maka mr. Husband lah yang akan memujuk lil' Amin supaya jgn menangis sambil memberi minum susu formula di cawan...


Pernah juga mrs pip punya rasa bersalah untuk wean off breastfeeding untuk lil' Amin, maybe perlu teruskan saja sehingga lil' Amin sendiri yang tidak mahu susu badan,  tapi memandangkan keluaran susu semakin berkurangan, dan sudah tidak mencukupi untuk lil' Amin,  maka mrs pip buang jauh jauh rasa bersalah tersebut, dan merasakan cukuplah hingga di sini...

rasanya,  bukan mrs pip seorang saja yang ada rasa bersalah mcm ni, pasti ada juga di antara mak mak sekalian yang ada perasaan mcm mrs pip ni kan...

for now, lil' Amin langsung tidak BF di siang hari, dan waktu malam cuma BF ketika hendak tidur... sekiranya lil' Amin terjaga di waktu lewat malam mahu menyusu, mrs pip bancuh susu formula di cawan,  dan bagi lil' Amin minum perlahan lahan...

Ada masanya, lil' Amin terus minum dan sambung tidur...  Tapi ada masanya lil' Amin grumpy menangis tak mau minum, part ni kena sabar byk2..  Biasanya kalau lil' Amin grumpy,  mrs pip pujuk dan bawa lil' Amin bercerita,  and oh yes mrs pip dan lil' Amin ada satu permainan yang kita suka main which we called 'DI MANA' ...

so kalau lil' Amin tak nak minum susu lewat malam kan, dia asyik mau BF,  we play the game DI MANA...  senang ja main game ni...

mommy: fish di mana?
Amin: fish di kolam

mommy: puppy di mana?
Amin: puppy sleep

mommy: monkey di mana?
Amin: monkey curi buah

mommy: kungkung di mana?
Amin: kungkung go to work

mommy: pohpoh di mana?
Amin: pohpoh di kampung

and on and on sampai mood lil' Amin ok, then sambil bermain DI MANA sambil bagi lil' Amin minum susu,  and tanpa sedar,  lil' Amin berjaya habiskan segelas susu dan make sure bagi minum air untuk cuci mulut...  Then mrs pip bawa lil' Amin masuk bilik dan biasanya dia terus tidur... T_T

P/S: mrs pip dalam proses untuk wean off BF sepenuhnya

alhamdulillah...  dapat juga mrs pip melalui detik detik indah BF bersama lil' Amin... berbeza dgn lil' Iman,  mrs pip hanya mampu menyusukan lil' Iman selama 10minggu, and it was a sad breastfeeding journey!

Kalau korang nak baca HOW SAD IT WAS,  BREASTFEEDING WITH LIL' IMAN,  just CLICK HERE...

untuk mak mak yang baru melahirkan anak,  dan ada masalah breastfeeding walaupun sudah berusaha sebaiknya agar ada susu badan dan tak berjaya juga, NEVER STRESSED ok,  stress akan buat keadaan lagi buruk.. apa yang pasti,  mak mak sekalian sudah berusaha dan berikhtiar, namun tidak berjaya...

Allah tidak memberatkan sesuatu yang kita tak mampu pikul, mungkin ini ujian buat kita sebagai hambanya,  apa yang penting cari jalan yang terbaik untuk bayi anda.. Dan jgn terlalu mendengar kata kata org sekeliling yang suka mengecam kita hanya kerana tak mampu bagi susu badan..  I have been in that situation, the best thing to do is just ignore those people!

to my sweetheart amin johansen,  mommy gembira dan bersyukur dapat menyusukan amin selama ini,  semoga amin terus tumbuh membesar dengan sihat dan jadi anak yang baik anak yang soleh dan membesar penuh bahagia bersama daddy mommy dan abang Iman...

cheers.



No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017