test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Wednesday, 30 November 2016

Perkembangan lil' Amin di usia 2 tahun

hi there,

entry lewat.



Last November, lil' Amin berusia 2 tahun. His two years old birthday celebration, click here. cepatnya masa berlalu. eh, rasa mcm baru ja bersalinkan lil' Amin ni, now dah jd our little toddler, no more baby.

di usia 2 tahun ni, lil' Amin sudah boleh bertutur dgn baik. no baby talk. his pronounciation is very clear. he will give response/answer when you asked a question, tapi sila bersedia dengar jawapan yg di luar jangkaan, haha.

For example la kan, lil' Amin sedang makan biskut kegemarannya:

Me: Amin buat apa?
Amin: makan tayar
Me: apa???
Amin: ni biskut circle, macam tayar. Jadi Amin makan tayar lah ni.
Me: (oh my anak!)

we used to tell the kids, kalau dorg naughty, nit listening to us, or fight themselves, nanti we the mommy and daddy akan denda.

Amin: mommy, see the goose kena denda.
Me: why goose kena denda?
Amin: goose tak mau listen, goose naughty.
Me: why goose naughty?
Amin: itulah goose tak mau makan, daddy give makan, tapi goose tak mau makan. so, daddy denda goose.
Me: how daddy denda goose?
Amin: daddy kurung goose, so goose tak dapat swimming sudah.

nowadays, berbual dengan lil' Amin mmg seronok. he is a bit talkative now. tanyalah apa saja, selalunya lil' Amin sure ada jawapan, ngee.

Pada usia 2 tahun, lil' Amin sudah pandai potty training. YEAH! NO MORE DIAPERS DAYTIME. pada usia sekitar 23bulan, mrs pip mula buat latihan potty training utk lil' Amin. it took a week untuk lil' Amin faham konsep potty training. mrs pip will wait a bit longer untuk training NO DIAPERS AT NITE ... even lil' Iman pun still perlukan diapers nite time .... HOPE BOTH OF THEM WILL DIAPERS FREE AT NITE SOON .

lil' Amin is no longer BF. dan sejak berhenti BF, lil' Amin minum susu formula di cawan. NO SUSU BOTOL. one good thing bila lil' Amin tak attach sgt dgn menyusu di botol ni daripada pengalaman sendiri, lil' Amin tak request susu pada waktu tengah malam. once lil' Amin tidur mlm, dia tidur nyenyak sampai pagi. once bangun tu, baru dia request mau minum susu.

straw cup is much more better than using that milk bottle.

mrs pip pun bolehlah tidur lena juga kan, no more bangun malam kena bancuh susu, and satu lagi, gigi lil' Amin pun tak la buruk coz 'tangau' susu sambil tidur. it happened for lil' Iman, so we learnt a lesson.

Post-eating effect
Huh.

at the age of 2, lil' Amin boleh makan sendiri dengan agak baik walaupun still la kan ada makanan jatuh di lantai. lil' Amin boleh pegang sudu dan garpu dengan elok. cuma kadang2 tu, once lil' Amin dah start bosan untuk makan sendiri, halfway mrs pip suapkan juga.

kalau bab mandi, lil' Amin mmg enjoy his bath time. kalau boleh lepak lama2 dalam toilet, suka lah lil' Amin tu. kdg2 budak ni request mandi swimming pool!


Happy kids. mr.Husband suka ja layan kemahuan budak2 ni, since mr.Husband and I not ready to bring the kids to any public swimming pool, so mandi la korang dalam tong ikan daddy! hehe.

lil' Amin not so serasi playing together with his big brother lil' Iman. ekceli, lil' Amin ni kan, mmg sengaja la tak mau main dgn lil' Iman, jeles melampau2 la. tapi, lucky his big brother ni jenis selamba, walaupun dia tau lil' Amin tak mau main bersama, still lil'  Iman akan ajak main juga. gaduh2 kecil tu biasalah kan, BROTHERHOOD RIVALRY. alah, gaduh manja2 sayang ja ni.

see lil ' Amin, main jauh2 from lil' Iman ♡

Bab tidur pula, lil' Amin boleh tidur sendiri. asal dah masuk waktu tidur, dia tau which one his pillow n blanket n his leeping spot ♡ , lepas tu pandailah dia adjust diri sendiri utk tidur, cuma kdg2 tu still nak juga mrs pip tidurkan, manja lebih2 kdg2, siap tidur di perut mrs pip.

lil' Amin juga boleh pakai seluar sendiri. still unable to wear his own tshirt. and yes, lil' Amin pun dah boleh pakai his own shoes/ sandal/ slipper. he is more independent nowadays. 

Tu ja lah untuk perkembangan lil' Amin at the age of 2. 

Dear lil' Amin,

Grow up healthy, and be good to your big brother lil' Iman. please be considerate to your brother. you are a bit independent now, but you are still our little chipumpum. we love you so much, and thanks for always make us happy and smile.

Love you more.
Mommy, daddy, Iman.

Cheers.



No comments:

Post a Comment

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017