test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Tuesday, 6 June 2017

ke PARAM ;(

hi there,

korang kalau buka puasa, suka beli kat Pasar Ramadhan aka PARAM atau masak sendiri? mcm mrs pip ni, memang lebih prefer masak kat rumah, first pasal malas nak kluar petang petang, second rasa mcm kalau pergi PARAM ni tak tau nak beli apa, pening byk sgt pilihan, last last memang tak beli apapun ...

puasa hari ke-7, biasanya memang mr.Husband sorang saja yang rajin menyinggah ke PARAM, mr.Husband ni kalau time puasa, memang suka mencari kuih muih, antara kuih muih peberet ialah kuih sagu, kuih wajit, kuih terang bulan .... tapi puasa hari ke-7 tu, mr.Husband ada benda nak buat kat kebun, so dia minta mrs pip yang belikan kuih petang tu ...

mrs pip rasa mcm eeiiiii, I is malas sebenarnya ... tak tahu lah, sejak mengandung ni perangai malas nak berjalan ke sana sini tu memang pelik, dulu mengandung anak pertama dan kedua, mrs pip pantang diajak berjalan, terus setuju T_T ....

mengandung anak ketiga ni, mrs pip tak suka sangat keluar rumah, makan pun tak mengidam apa apa, lebih prefer makan nasi dan ikan or sayur dan minum air banyak banyak ... mr,Husband tanya juga mrs pip nak makan something else ka, tapi mrs pip mcm tak gemar pula nak makan makanan luar ...

mr.Husband pujuk mrs pip untuk ke PARAM tau petang tu, so slowly mrs pip capai tudung and bersiap, lepas tu mcm blur blur nak beli apa ... mr.Husband pesan belikan kuih muih seperti biasa, air cendol sebungkus dua, dan bihun goreng ... so mrs pip pun angguk angguk mcm faham kan ...

siap mr.Husband buat lawak lagi "kena rajin rajin pergi berjalan, keluar tengok dunia, kalau asyik berperap di rumah, sayang malas mau keluar, nanti anak kita ni (sambil tunjuk perut mrs pip) jadi sperti katak hidup di bawah tempurung" ....

eeeiiiii,, ada ada saja lah si incik suami ni kan ...

sampai di PARAM, orang belum ramai membeli juadah lagi ... moreover, hari mcm nak hujan, maybe orang malas mau kluar kot ... ataupun mrs pip yang kluar agak awal, sekitar jam 4pm sampai kat PARAM tu ....

pusing pusing la kat param tu, sambil cari pesanan yang mr.Husband suruh beli tadi .... beli cendol dua bungkus, RM5.00, beli bihun goreng satu tapau RM2.00 ... then misi membeli kuih muih kan ... mrs pip beli wajit RM1.00, kek pisang kukus RM2.00, kuih terang bulan RM2.00 ... tu jer lah ...

sampai di rumah, bagi tunjuk kat mr.Husband apa yang mrs pip beli kat PARAM kan ... mr.Husband cakap "ni saja yang dibeli ... laaaaa, kalau beli kuih sejemput mcm ni, better jangan pigi PARAM" ... aiks!

hari tu buat isi ikan putih masak mayones
simpledish, tapi cukup menyelerakan bg mrs pip

I tell you kan, mrs pip memang ada masalah kalau ke PARAM, memang ndak tau kuih apa mau dibeli, berapa banyak yang mau dibeli ... grrr ...

mr.Husband cakap lagi "sayang, kalau kuih secuit mcm ni, kita makan pun ndak cukup, anak anak pun mau makan, anak dalam perut tu pun mau makan, then nnt tengah tengah malam kan pandai lapar, lepas tu terasa mau makan ... belilah kuih banyak sedikit, it's ok, ni beli mcm saya sorang jer lah yang makan" ....

"eiiii, saya memang ndak mau makan kuih pun, teda mood lah ... anak anak pun saya ndak mau dorang makan kuih, kalau makan kuih sekarang petang petang time buka ni, nnt malam confirm anak anak ndak mau makan nasi ..." ..... "darling makan lah sorang sorang, I is mau makan nasi" ....

muehehe .... lepas tu mrs pip cakap lagi "nextime kan, darling saja lah pigi PARAM tu, beli apa yang mau dimakan, ok" .... geleng geleng mr.Husband petang tu ... petang tu seperti biasa, memang mrs pip dah siap masak nasi, telur mata, sayur kubis masak cornbeef, dan sup ikan kerisi bertomato masak serai ... eh, I is mengidam benda benda mcm ni, yang homecook :) ....


tak sempat nak ambil gambar yang mrs pip masak hari tu, tapi paste gambar masakan isi ikan dori masak lemon ... 

tu saja lah cerita PARAM mrs pip Ramadhan ni... lepas ni tak ke PARAM dah, biar mr.Husband yang pergi bershopping. I is shopping online saja :) muehehe .... sorry ya mr.Husband, mood nak keluar berjalan jalan + mood nak makan mcm tak berapa sangat sejak mengandung ni ... jadi, bertabahlah sementara waktu ...

cheers.

7 comments:

  1. hihi, tu la suami bila membebel, kang ada tak kena, kita jugak yang kena ceramah, selalunye perempuan ceramah lelaki, ni terbalik plak...

    IQ selalu pergi param, tapi pun sama...tak tahu nak beli ape dah...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni memang tak ke param dah, biarlah incik suami yang pergi,
      beli byk rasa mcm membazir, beli sedikit rasa mcm tak cukup ... hurm.

      Delete
  2. Belum pernah pegi param lagi.
    Kalau petang sebuk dengan kerja2 lain.

    Anak perempuan agaknya kali ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin, manatau baby girl pula kali ini.

      Delete
  3. mv pun kak nda pegi param..pedulilah ip kah apa...paling pun singgah tepi jalan rumah jak beli kuih rm2...lepas tue balik rumah masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. prefer masak sendiri kan ....
      lagi rasa mcm seronok :)

      Delete
  4. Lain anak, lain pembawakkannya kan mrs Pip..

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017