test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Hangat Di Lazada

Monday, 31 July 2017

Ketahui punca kematian yang disebabkan oleh penghawa dingin kereta anda!

hi there,


Seorang rakan mrs pip (thanks to Izuan Hafizuddin) berkongsi sedikit info mengenai apa yang perlu diketahui tentang aircond kenderaan yang beliau perolehi ketika mengikuti kursus gas leaking oleh Gas Malaysia sekitar 21 Julai 2017 lepas ....

(1) Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.

(2) Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta,oksigen makin berkurang.

(3) Apabila paras oksigen dah berkurangan ke 16% shj, kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, x bangun & tidak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkn diri.

(4) Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa x sedarkn diri tu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah x dpt dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dpt berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

(5) Apabila kereta bergerak ok shj kerana semasa kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dlm kereta melalui enjin bkn hanya oksigen yg sama circulate.

(6) Jika nak rehat mcm tu mmg boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

(7) Ketika jln sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yg masuk ke dlm kereta adalah kurang.Itu adalah tanda yg kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas,x salah buka aircond & buka tingkap sedikit.

(8) Karbon monoksida dr ekzos bukanlah penyebab kematian kerana karbon monoksida dr kenderaan adalah selamat dihidu & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Utk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm  which is much higher than limit yg kenderaan lpskan.

*Please pass this info to others-famili & kwn2 sbb kita di Malaysia ni lack of knowledge mengenainya. Jika tidak, pasti kita akan ambil langkah keselamatan awal*

semoga bermanfaat.

cheers.

7 comments:

  1. perkongsian dan peringatan buat kita semua..tks dear

    ReplyDelete
  2. banyak juga kes kematian dalam diam ni. kalau penat sgt buka tingkap sedikit supaya udara boleh circulate.


    jemput baca entri baru Ana : http://www.anasuhana.com/2017/07/pameran-artifak-asli-rasulullah-saw-dan-para-sahabat-ra-di-masjid-shah-alam-bahagian-1.html

    ReplyDelete
  3. Owhhh, selama ni ingat sebab karbon monoksida tapi pelik jugak sebab diorang cakap kalau enjin tak running pon boleh jadi bahaya. takda kena mengena la dengan enjin running or tak.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
  4. gud info mrs pip, patutlah adik ipar suruh bukak tingkap sikit masa IQ tinggalkan anak tidur dalam kereta. huhu

    ReplyDelete
  5. good sharing. ada pernah dengar kalau kereta stop, better buka tingkap skit. rupanya sebab ini ya.

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama

Sabahan Bloggers

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017