test

Katering SJB Easy Recipe Movie List Lil' IMAN LIL' AMIN Other Biz

5 Latest Entries

Saturday, 15 July 2017

Sarapan ringkas; Bread Burger + Susu Strawberry

hi there,

pagi pagi bangun hujan la pula , hujan penuh rahmat hendaknya .... sebelum tu nak ucapkan takziah kepada mangsa kebakaran pasar di Tawau, dan terkini terima berita kedai perabot Zakaria di Bingkul Beaufort pula terbakar semalam :( ... sedih bila mendengar berita macam ni.

mrs pip juga pernah mengalami rumah terbakar suatu ketika dulu, memang ujian untuk mrs pip sekeluarga. habis semua dijilat api, musnah. tiada lagi rumah yang disayangi untuk dijadikan tempat berteduh, namun mrs pip yakin setiap kehidupan insan akan diuji oleh Allah SWT, cuma setiap ujian antara kita berbeza-beza.

dan bila diuji, hanya SABAR sahaja yang jadi peneman. sabarlah, pasti ada hikmah semuanya, dan pasti Allah akan akan memberikan rezeki yang lebih baik selepas itu.

dah bangun bangun pagi mcm ni, hari Sabtu pula kan, yang jadi mak-mak mcm mrs pip ni, of course bangun pagi, anak anak di rumah (mr.Husband still in Keningau), kena fikir nak breakfast apa ... korang dah breakfast belum ? ....

jom breakfast yang simple simple , tiada idea mau masak pagi pagi ni ...


this few days tekak mrs pip ni asyik nak makan burger burger dan burger , tapi I tell you ols, di Membakut ni jangan berangan nak ada mcD, KFC, BK dan seangkatan dgnnya .. even gerai burger ramly tu pun tiada ... mrs pip tak nampak ada sesiapa buka gerai burger kat sini ... nak makan burger, kena pergi either papar or beaufort ..but I is malas driving kalau mr.Husband tiada. duduk rumah lagi baik.

jadi, eloklah buat burger versi mrs pip ... guna apa yang ada....

since ada bread, timun (yang di tanam sendiri), mayonese dan thai sauce .... semua dah cukup kecuali daging burger. so, mrs pip kluar beli daging burger ramly kat supermarket dekat rumah. dah ada semua bahan, jadi bolehlah kita buat BREAD BURGER ...

burger sekarang, ada mcm mcm namakan ... hari tu kebetulan mrs pip beraya di KK (Kota Kinabalau) teringin nak try LAVA BURGER BAKAR kalau tak silap, tapi restoran tu tutup sempena raya :( , hurm ... tiada rezeki, may be nextime.


nak buat BREAD BURGER ni senang saja ... bread tu ikut suka korang nak buat mcm mana, biasanya mrs pip akan 'roasted' kan bread tu atas kuali leper. sapu sedikit mentega dan roasted-kan sekejap ... then masak daging burger dulu, dah masak daging burger ni, buat pula telur mata kerbau. dan jgn lupa hiris timun nipis nipis ...

dah siap masak semua bahan, jadi BREAD BURGER dah boleh dibuat ....

lapisan bread burger mrs pip:-

bread sapu mayonese +
letak daging burger bersama sedikit thai sauce +
letak bread sapu sedikit mayonese +
letak telur mata dan timun bersama sedikit thai sauce +
letak bread

p/s: kalau tiada thai sauce, boleh letak chilli sauce , terpulang korang nak letak sos apa sebenarnya ... kat rumah mrs pip cuma ada thai sauce dan mayonese T_T kalau korang nak lapis lapiskan lagi bread burger korang sampai nak jadi sebesar BIG WHOPPER tu pun , ikut suka masing masing ... mcm mrs pip ni, 3 keping bread dah cukup :) ...

bolehlah pekena bersama minuman panas, or minuman kegemaran korang. kebetulan dalam peti sejuk mrs pip ada strawberry milk, jadi layan susu ni sajalah ....

tu saja sarapan ringkas surirumah di pagi Sabtu nan indah T_T

cheers.

14 comments:

  1. menarik ini..lama tak buat burger sendiri

    ReplyDelete
  2. susu tu sedap..bagus juga idea buat burger nie kan..boleh jimat duit beli burger...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya.. mama selalu gak buat burger guna roti camni. Buat sendiri puasti boleh letak apa2 je

    ReplyDelete
  4. Lepas ni buat entry rumah mrs pip yg terbakar pulak. Mungkin menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) .... cerita lama tu, tahun 2004 rumah terbakar, tapi still teringat selalu.

      Delete
  5. terkujat juga bila dpt tau kedai di bingkul tbakar, tp nda tau pula kedai perabot yg tbakar. sy ni skrg ngidam mau minum air warna pink 😂 ari khamis tu sudah telan bandung & ducth lady pink. tp macam nda puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah! mengidam minuman kaler pink?
      apa lagi minuman kaler pink eh?
      kak pip cuma tau susu strawberry :) sajalah yang kaler pink ...

      Delete
  6. Nampak menyelerakan burger versi Mrs Pip :)

    ReplyDelete
  7. Adoi.. Tetibe rasa macam nak makan berger lak..

    ReplyDelete
  8. bagi saya sedap dah breakfast tu. simple cepat sedap.

    ReplyDelete
  9. Simple2 pun sedap nampaknye tu..

    ReplyDelete
  10. aida minat thai sos tau. kalau ke kfc, memang thai sos la jadik pilihan.
    timun tanam sendiri, mesti best. fresh.
    timun ulam yg wajib kat umah aida, tau.
    alangkah best nyer kalau boleh tanam sendiri mcm mrs.pip.
    aida biasa juga buat roti burger sendiri.
    utk anak-anak bwk bekal ke skola.

    ReplyDelete
  11. Nampak menarik nie, boleh buat untuk menu sihat.. Thanks sis kerana berkongsi resipi..

    ReplyDelete

Sedang Berlangsung

Sedang Berlangsung
Sponsor Bersama
Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Mrs Pip 2017